Dijital Nefretle Mücadele Merkezi'nin (CCDH) 15 Haziran'da yayımlanan raporuna göre Google, arama sonuçlarında yanıltıcı kürtaj karşıtı merkezlerin reklamlarından son iki yılda tahmini 10,2 milyon dolar kazandı. Rapor, kullanıcılara zarar verebilecek reklamlardan Google’ın nasıl kazanç sağladığını ortaya koyuyor.
Genellikle "kriz gebelik merkezleri" olarak adlandırılan kürtaj karşıtı tesisler, tıbbi klinik görüntüsü veriyorlar. Ancak bu merkezler yalnızca kürtaj yaptırmak isteyenleri kürtaj hizmetinden uzaklaştırmak için varlar ve bunu- çoğu zaman yanlış bilgi vererek ya da zaman geçirerek yapıyorlar.
Toplumsal cinsiyet eşitliği savunuculuğu grubu The Alliance'ın 2021 tarihli bir araştırma raporuna göre, bu merkezlerin sayısı, ABD genelinde gerçek kürtaj hizmeti veren merkezlerin 3 katı. New York Times'ın 2022 tarihli bir raporuna göre, kürtaja erişimin kalesi olarak kabul edilen New York City gibi yerlerde bile kürtaj karşıtı merkezler varlıklarını devam ettiriyor.
Google'ın bu konuda suç ortağı olduğunu savunan CCDH CEO'su Imran Ahmed, "Google, kürtaj karşıtı lobinin kampanyalarından kâr sağlayan ve hatta sübvanse eden sahte klinik endüstrisinin gönüllü bir katılımcısı ve destekçisi" dedi.
Google, sahte klinik sitelerini tanıtmak için milyonlarca dolar almasının yanı sıra, bazı durumlarda bu web sitelerine ücretsiz reklam da sunuyor. Rapora göre, şirketin kâr amacı gütmeyen kuruluşlara özel hibe sistemi, yanıltıcı kriz gebelik merkezlerini tanıtan kürtaj karşıtı kuruluşların Google pazarlama araçlarıyla birlikte binlerce dolarlık sübvansiyonlu reklam kredisine erişmesine olanak tanıyor.
CCDH yaptığı analizde toplam 976 sahte klinik sitesi tespit etmiş ve 188'inin son iki yıl içinde Google'da reklam vermek için ödeme yaptığını belirlemiş. Bu süre zarfında kürtaj karşıtı gruplar, sahte kliniklerin reklamları için şeffaf ve açık kürtaj karşıtı kampanyalara kıyasla yaklaşık dört kat daha fazla harcama yapmış. Sahte klinik reklamlarına yapılan harcamalar kürtajın yasal olduğu eyaletlerde en yüksek düzeyde. CCDH, kürtaj karşıtı grupların bu eyaletlerde 7,3 milyon dolar harcarken, kürtajın artık tamamen yasadışı olduğu 13 eyalette 1,6 milyon dolar harcadığını tespit etti. Bu, kürtaj karşıtı hareketin kaynaklarını yasal olarak kürtaj hizmetine erişme hakkı olan insanları yanlış yönlendirmeyi amaçlayan reklamlara odakladığını gösteriyor.
REKLAM VEREN SİTELER YANLIŞ BİLGİLER İÇERİYOR
CCDH'nin Google'da reklam verdiğini tespit ettiği 188 kürtaj karşıtı web sitesinin yüzde 71'inin kürtaj yaptırmak isteyenleri engellemek için bir veya daha fazla yanıltıcı teknik kullandığını tespit etti. 16 web sitesinde, kürtajın meme kanseri riskini artırdığı gibi yanlış sağlık bilgileri yer alıyor. 38 web sitesinin ana sayfasında kürtaj hizmeti vermedikleri açıkça belirtmemiş. 40'ı bilimsel olarak desteklenmeyen ilaçlı kürtaj "geri dönüşlerini" teşvik ediyor.
CCDH'ye göre bu son kategori, Google'ın daha önce bu tür iddialar içeren reklamları yasakladığını ve kaldıracağını belirtmesine rağmen, kanıtlanmamış tıbbi iddialar ve hizmetler sunan web siteleri anlamına geliyor. Google'ın reklam politikası, kürtajı "tersine çevirme" haplarını tanıtan reklamlara izin vermediğini özellikle belirtiyor ancak yine de kâr amacı gütmeyen grup, Google'ın iki yıl boyunca bu tür hapları sunan sitelerin reklamını yaparak 2,6 milyon dolar kazandığını tahmin ediyor.
MİLYON DOLARLIK REKLAM VERİYORLAR AMA OFİSLERİ BİLE YOK
Dahası, Google'da reklam veren bu kürtaj karşıtı kliniklerin çoğu mevcut bile değil. Web siteleri var ama fiziksel bir ofisleri yok. New York Times'ın 2022 tarihli bir araştırmasında da vurgulandığı üzere, telefon numaraları arandığında müşteriler genellikle kürtaj karşıtı bir çağrı merkezine yönlendiriliyor. CCDH'ye göre Google, Mart 2021 ile Mart 2023 arasında bu tür sitelerden 1,1 milyon dolardan fazla reklam parası aldı.
Sahte klinikler Google'a "planlı ebeveynlik", "yakınımdaki kürtaj kliniği" ve "kürtaj hapı" gibi 15 binden fazla farklı sorgu için yapılan aramalarda reklamlarını göstermesi için ödeme yaptı. CCDH, kürtaj karşıtı grupların, kürtajın yasal olduğu yerlerle ilgili arama sonuçlarına özellikle kriz merkezlerinin reklamlarını yerleştirerek "kürtaj turizmini" hedeflediğini de bildirdi.
CCDH’nin Mart 2021 ile Şubat 2023 tarihleri arasındaki verileri, bu harcama ve reklamların büyük kısmının ABD Yüksek Mahkemesinin kürtajı anayasal bir hak olarak tanımlayan 1973 tarihli kararı kaldırarak birçok eyalette kürtaj yasağı uygulanmasının önünü açtığı Haziran 2022 öncesinde gerçekleştiğini gösteriyor.
Kürtaj karşıtı merkezlerin Google'da reklam vermesi yeni bir konu değil, yıllar öncesine dayanıyor.
Google, muhtemelen siyasi tepkiler nedeniyle bu tür reklamları yasaklamaktan uzak duruyor.
Fotoğraf: Canva Pro, Pexels
İlgili haberler
Polonya'da kürtaj seçeniği sunulmayan hamile kadın...
Polonya’da hamile bir kadının hastanede septik şok ile hayatını kaybetmesinden sonra kendisine hayat...
İsviçre’de yüz binlerce kadın sokağa çıktı: ‘Bizsi...
İsviçre'de yüz binlerce kadın taleplerini dile getirerek sokağa çıktı: Kadın mücadelesi sınıf mücade...
İranlı genç kadının şüpheli ölümü: Bizi ölümle kor...
İran’da polis güçlerinde çalışmayı bıraktıktan sonra Mensure Sogand isimli genç kadın şüpheli bir şe...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.