GÜNÜN MÜZESİ: Bonn kadın müzesi
Dünyanın ilk kadın müzesini daha önce duymuş muydunuz? 1981 yılında Bonn’da Almanya’da bir kadın müzesi kuruldu. Bu hem dünyanın hem de Almanya’nın ilk kadın müzesiydi.

Almanya'da Marianne Pitzen ve bir grup kadının girişimi ile kurulan müzenin yapımı il açıldığında sanatçı çevrelerini oldukça şaşırtmıştı. Elbette bu müzenin yapım aşaması kadınlar için kolay olmadı. Müzenin kurulmasından önce kadınlar, “Kadınlar şehri biçimlendiriyor” adıyla bir inisiyatif kurdu. Belediye onlara müze yapmaları için boş bir süpermarket yeri gösterdi. Kadınlar da burada ilk önce “ Dışlanmışların oturdukları yerler” adıyla bir sergi açtı. Serginin süresi bitmesine rağmen kadınlar süpermarketi terk etmediler ve sonunda kültür amaçlı kullanmak kaydıyla yeri kiralama hakkını elde ettiler. Mart 1981’de de bu kadın müzesi kurulmuş oldu. 1984’ten itibaren de kira sözleşmesi imzalandı. Müzenin kirası, bünyesinde çalışma sürdüren kadın inisiyatiflerinden ve projelerden alınan parayla veriliyor. Müzenin işleri, Kadın Müzesi-Sanat Kültür ve Araştırma Derneği tarafından sürdürülüyor. Marianne Pitzen da hala müdürlüğünü yapıyor bu müzenin. Derneğin 400’e yakın üyesi var. Müzede kadınların kültür tarihi ile kadın sanatçıların güncel eserleri de bir araya geliyor burada.


DÜNYANIN İLK KADIN MÜZESİ
Kadın Müzesi‘nin yeri ve kuruluşundaki amaç, sanatçı Marianne Pitzen’in görünüşü kadar sıradışı. Pitzen’in saç biçimi tek başına dikkat çekmeye yeterken bir de saçında iriyarı iki sümüklü böcek kabuğu bulunuyordu.
Aynı zamanda bir sanatçı olan Marianne Pitzen müzenin anlayışını; “Kadınların kültür devrimleri şiddetli dönüşümleri amaçlamaz. Düşünmeyi, keşfetmeyi, eleştirmeyi, ilk adımı atmayı ve ironi ile yaklaşmayı amaçlar sadece” diye açıklıyordu. Bonn Kadın Müzesi kurulduğunda dünyada bu adla ve bu konseptle kurulmuş başka bir müze yoktu. Şimdi çok sayıda kadın müzesi 2012 yılında kurulan Uluslararası Kadın Müzeleri Birliği’nde toplanmış bulunuyor. Bu birliğin merkezi de Bonn kadın müzesi.


700 SERGİYE EV SAHİPLİĞİ YAPTI
Kadın müzesinin sabit bir yeri ve kalıcı sergileri yok. Kadınların yaratıcılığına, güncel gelişmelere ve yıldönümlerine bağlı olarak sergiler düzenleniyor. Yine de Kaethe Kollwitz’in, Yoko Ono’nun, Ulrike Rosenbach, Katharina Sieverding, Valie Export, Maria Lassnig, Ewa Partum, Heide Pawelzik, Irene Kulnig, Linda Cunningham, Tina Wedel’in orijinal eserlerine sahip olan kadınlar bundan gurur duyuyor.
Müzede kadınlarla ilgili okuma akşamları, seminerler, çalışma atölyeleri ve şenlikler düzenleniyor. Genç kadın sanatçılara burslar verilerek sanat alanında kadınlar teşvik ediliyor. Müzenin çalışmaları kadınlara yönelik olsa da dışa açık faaliyetlerine erkekler de katılabiliyor. Müze şimdiye kadar 700’ün üzerindeki sergiye ev sahipliği yaptı ve uluslararası bir üne kavuştu.

İlgili haberler
GÜNÜN ÖNERİSİ: Oturduğunuz yerden kadın müzesi gez...

Bu müze günün her saati siz neredeyseniz oraya geliyor.

Evet, sosyal ve kültürel iktidarınız sıkıntılı

Erdoğan’a tek adam olma gücü siyaseten sağlanmışken “hâlâ sosyal ve kültürel iktidarımız konusunda s...

Mutlu aşk yoktur

Şebnem İşigüzel’in Duygu Asena Kadının Hâlâ Adı Yok roman ödüllü kitabı Gözyaşı Konağı Ada 1876 “hüz...