GÜNÜN İSYANI: Hollanda’da kadınlar pisuvara işeme eylemi yapacak
Amsterdam’da kadınlar için yeterli tuvalet olmadığı için sokağa işemek zorunda kalan Geerte’nin davası kadınların dayanışmasına neden oldu. Kadınlar insani değerlerini koruyarak işeme hakkı istiyor.

Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da 2 yıl önce sokağa işlediği için 140 euro para cezasına çarptırılan 23 yaşındaki Geerte Piening adlı kadının açtığı dava, mahkemenin verdiği karar nedeniyle ülkenin en önemli konularından biri haline geldi.
Amsterdam Mahkemesi yargıcı, kentin birçok köşesinde bulunan ve erkeklerin kullandığı pisuvarları kadınların da kullanabileceğini, Geerte Piening’in ayrımcılık gerekçesiyle yaptığı başvuruyu haksız buldu.
Binlerce Hollandalı kadın, hakimin bu kararını protesto etmek için Amsterdam’da erkekler için yapılan pisuvarlara işeme eylemi yapmaya karar verdi. Kadınlar bulundukları yerlerde pisuvara işerken fotoğraf çekip bunları sosyal medya üzerinden paylaşacak.


‘KADINLAR İÇİN SADECE 2 TUVALET VAR’
Amsterdam’da iki yıl önce eğlenmek için gece dışarı çıkan Piening, gece yarısı kadın tuvaleti bulamayınca, Leidse Meydanı’nda (Leidseplein) bir köşeye çömelerek işedi.
O sırada meydandan geçen üç polis, Piening’e 140 euro para cezası yazdı.
Cezayı ödemeyi reddeden genç kadın, mahkemeye başvurdu. Dava açma nedenini, “kadınlara yönelik ayrımcılık ve ciddi bir sorun olan umumi tuvalet sorununu gündeme getirmek” olarak açıklayan Piening, hafta başında hakim karşısına çıktı.
Piening savunmasında, Amsterdam sokaklarında erkekler için 45 pisuvar bulunmasına rağmen kadınlar için sadece 2 tane olduğunu söyledi. “Onların da en yakını iki kilometre uzaktaydı. Mecbur kaldım” dedi.
Amsterdam Mahkemesinin erkek yargıcı, tuvalet eksikliği konusundaki şikayeti haklı buldu. Ancak, “Haklısın ama pek hoş bir şey olmasa da, sen de pisuvara işeyebilirdin. Ya da gittiğin mekandan çıkmadan tuvalete girebilirdin” diyerek, Piening’in haksız olduğunu vurguladı.
Mahkeme, davanın uzaması nedeniyle Geerte Piening’e verilen 140 euroluk cezayı 90 euroya indirdi.

‘PİSUVARA İŞESEYDİN’ SÖZÜNE İÇERLEDİM
Piening’e göre, birçok Avrupa kentinde kadınlar için yeterince umumi tuvalet bulunmasına rağmen, Amsterdam gibi turistik bir kentte bunun düşünülmemiş olması, ‘utanç verici.’
Hollandalı kadın hakimin, “pisuvara işeyebilirdin” sözüne içerlediğini belirtiyor.
Aldığı cezanın önemli olmadığını söyleyen genç kadın, mahkeme kararı ile birlikte Hollandalı kadınların bu sorunu sahiplenmiş olmasının sevindirici olduğunu vurguluyor.
Piening, Amsterdam Belediyesine kadınlar için yeterli sayıda tuvalet yapılması konusundaki başvurularını sürdürürken, kadınlar 22 Eylül’de mahkemenin kararını protesto etmek için, pisuvara işeme eylemi yapma kararı aldı.

‘KALABALIĞIN İÇİNDE NASIL YAPACAĞIM BİLMİYORUM’
Cathelijne Hornstra’nın Facebook üzerinden başlattığı “Kadınlar için pisuvara işeme” eylemine katılmak için binden fazla kadın başvurdu. 5500 kadın da, eyleme katılmayı düşündüğünü bildirdi.
Eyleme katılma kararı alan kadınlardan biri olan Maike, Metro gazetesine yaptığı açıklamada, “Şimdi bunu deneme vakti. Pisuvara işemek nasıl olacak merak ediyorum” diye konuştu.
Hakimin bu kararı alırken ne düşündüğünü merak ettiğini söyleyen Maike, “Gelip geçen onca kalabalığın içinde nasıl yapacağım bilmiyorum. Pek hijyenik değil. Bir de üstelik çıplak dolaşıyoruz diye ceza alma riski var” dedi.

‘İNSANİ DEĞERLERİNİ KORUYARAK İŞEME HAKKI’
Aynı meydanda 60 yıl önce annesinin pantolon giyme hakkı için eylem yaptığını anlatan Hollandalı kadın, şimdi de kendisinin, “insani değerlerini koruyarak işeme hakkı” için oraya gideceğini söyledi.
Hollandalı kadınlara göre, umumi tuvalet sorunu sadece Amsterdam’a özgü değil. Hollanda’nın diğer büyük şehirlerinde de kadınlar için yeterli tuvalet yok.

Kaynak: BBC

İlgili haberler
GÜNÜN İLKİ: İskoçya, düşük gelirli kadınlara ücret...

Dünya üzerinde birçok kadın hala hijyenik regl ürünlerine ulaşamıyor... Kadınların temel ihtiyaçları...

Hindistanlı kadınların ‘lüks’ sorunu: Ped

Hindistan’da kadınlar hijyenik ped ürünlerine erişimde zaten birçok zorluk yaşarken hükümet bir de b...

İsveç’te kadınlar ‘herkese doğumevi’ için yürüdü

İsveç’te binlerce kadın “İlk gelene değil herkese doğumevi” parolasıyla meydanlara çıktı. Kadınlar h...

Şili’de kürtaj yasakçılığında geri adım

Şili’de kadınlar uzun soluklu kürtaj hakkı mücadelesinde bir kazanım daha elde etti. Anayasa Mahkeme...

Fas’ta ev emekçisi kadınların hakları için ilk adı...

Ülkenin kırsal kesimlerinden gelen kadınlar ve kız çocukları çok uzun saatler boyunca köle gibi çalı...

Bu çiftliklerde kadın işçiler için tuvalet bile yo...

Güney Afrika’da büyük kapitalist işletmeler haline gelen çiftliklerde çalışan 200’ü aşkın kadın işçi...