Gazetede ve çeşitli sosyal medyaya düşen haberlerde tramvayda yaşanan vahim durumla alakalı destek yorumları olduğu gibi bu durumları alay konusu yapanlar da var... Maalesef bu yazılan çizilenler doğru. Ve manşet dışında aslında içeriğinde çok vahim şeyler yok. Durum daha kötü çünkü... Kış geliyor. Soğukta daha çok üşüyüp daha çok tuvalet ihtiyacı oluyor. Yorumlarda yargısız infaz eden vatandaşımıza seslenmek istiyorum. Pandemi döneminde ne bir kafe ne bir cami açıktı, biz güvenlikler ne çektik soran oldu mu acaba?
Havagazı, Üniversite, Karataş, Karantina, Köprü, Sadıkbey, Göztepe, Ahmet Adnan Saygun, Üçkuyular tramvay duraklarında ve yakınlarında tuvalet yok. Özellikle Sadıkbey’deki kadınlar alkollü bir restoran var rica minnet orayı kullanıyor. Erkek arkadaşlarda da durum farklı değil şişeye yapan mı, kuytu köşede insani ihtiyacını insanlık dışı şekilde gideren mi neyi anlatayım... Bir vatandaş yazmış değiştiricileri var molalarına gitsinler diye. Evet 4 saatte bir değiştirici geliyor ve bu 4 saat içinde hadi tuvaletimizi beklettik diyelim. 4 saatin sonunda en yakın tuvalet trenle 10 dakika mesafede. Tren de en erken 5 dakikada gelse, git gel yarım saat... Hadi işin yaver gitti hemen tren geldi 20 dakika sürdü diyelim. Peki ne zaman dinleneceğim? Ne zaman yemek yiyeceğim, ne zaman kahve ya da çay içeceğim soruyorum size.
Yağmuru yiyoruz, ıslanıyoruz, hele sahil duraklarında perişanız. Kabinete girmek yasak. Kabinete girdiğimiz an TKM çalışanları anonsla hemen kabinetten çıkmamızı söylüyor. Kabinetler sıcak değil ama en azından rüzgarı kesiyor ve yağmurdan koruyor. Fakat dediğim gibi kabinete girdiğimiz için tutanak yiyoruz. Verilen yağmurluklar su geçiriyor, ıslanıyoruz.. Üst değiştirecek bir yerimiz bile yok. Bu yüzden sırılsıklam vardiya bitiriyoruz.
Daha size kadınların özel günlerinde yaşadığı mağduriyeti anlatmak bile istemiyorum. Duraklarda yolcuların duracağı kısımların kapalı olup güvenliğin durduğu yerlerde hiçbir çalışma yapılmamış olmasına ne demeli? Göstermelik ısıtıcı taktılar duraklara. Duraklarda ısıtıcılar kendini ısıtmıyor. Duraklardaki ısıtıcılar dış mekan ısıtıcısı değil olması gereken ısıtıcıdan sadece 1 tane var Karşıyaka Ataşehir’de. Biz çok şey istemiyoruz insanca çalışmak istiyoruz.
Son bir şey, tramvay açılalı 4 yıl oldu neden şimdi bu sorunlar ortaya çıktı diye soranlara da şunu söylemek isterim; hepimiz evimize ekmek götürüyoruz, işimizden olmak korkusu vardı öncesinde, bize ne dense yapıyorduk, sesimizi çıkarmıyorduk... Öyle ki ışıklarda sorun olsa, sinyal gitse trafiğe çıkıp canımız pahasına sanki trafik polisiymişiz gibi trafiği yönlendiriyorduk. TKM’nin kurduğu WhatsApp gurubunda tüm personele yetkisi olmadığı halde talimat vermeleri vardı. Bunu reddedip WhatsApp gurubundan çıkmış olmamız gibi aslında asıl işimiz olan koruma ve güvenlik işini yapmaya çalıştığımızdan dolayı ve bazılarının işine gelmediği birçok işi güvenliğe yıktıkları için ve güvenliğin bilinçlenmesinden kaynaklı sorunlar başladı.
Asıl sorun sendikanın gelmesi, haklarımızı öğrenmiş olmamız. Güvenlik işi dışında bize yaptırılmaya çalışan işleri reddetmemiz ve trafiğe çıkmayı bırakmamızla birlikte daha da gün yüzüne çıktı. Üstümüzde çok büyük bir baskı ve mobing var.. TKM’nin açılımı trafik kontrol merkezi. Asıl işi olan trafiği kontrol etmeyi bırakıp kameralardan güvenliği gözetleyip amirlere de baskı yapıp bize her gün tutanak tutulmasını sağlıyorlar. “Şu durakta şu kişi kabinete girdi 10 dakika kabinete oturdu tutanak tut” diyorlar amirlere. Biz tutanaklardan yıldık... Hatta geçen hafta bir arkadaşımız istifa etmeyi göze aldı onca borcun içinde. İnsanları yıldırmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Bu çıkan haberlerden özellikle bez bağlama mevzusundan rahatsız olup utanan arkadaşlarım var. Ben bunda utanılacak bir şey olduğunu düşünmüyorum bu yüzden size mektup yazmak istedim. Utanması gereken biz değiliz. Bizi bu şartlarda çalışmak zorunda bırakanlar diyorum. Ve ben utanmıyorum çünkü bunları ve daha fazlasını yaşadım...
BELEDİYEDEN AÇIKLAMA: GÖREVİN GEREKTİRDİĞİ TÜM İMKÂNLAR SAĞLANMAKTADIR
Konuya ilişkin İzmir Büyükşehir Belediyesinden de açıklama geldi. Açıklamada özetle şu ifadelere yer verildi:
“Karşıyaka ve Konak Tramvay duraklarında bulunan özel güvenlik personelinin tüm ihtiyaçları, işletmeye başlarken öngörülmüştür. İnsan odaklı sistem, görevin en verimli ve doğru yapılması titizliği ışığında planlanmıştır. Üç yılı aşkın süredir sorunsuz çalışmaktadır.
Sistem şöyle işlemektedir: Tramvay duraklarında görev yapan özel güvenlik personelimizin ihtiyaçları için “değiştirici” olarak tanımladığımız görevliler bulunmaktadır. Güvenlik personelimiz; yemek, dinlenme molası, tuvalet ihtiyacı gibi durumlarda, işletme merkezine bilgi verir. En yakın “değiştirici” personel, hemen o durağa hareket eder. İhtiyacı olan personel; daha önce tespitleri yapılarak kendilerine bildirilen belediyemizin otomatik tuvaletlerini, vapur iskelesi, metro istasyonu veya yakındaki kamu kuruluşlarının tuvaletlerini kullanır. Yürüme mesafesi içinde böyle bir imkân yoksa tramvayı kullanarak en yakın ihtiyaç noktasına ulaşır.
İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki tüm çalışanlar, görevlerini, insan odaklı planlamalar ışığında, eksiksiz donanımla, her zaman daha iyiyi hedefleyerek ve özveriyle sürdürmektedir. Burada konunun gözden kaçırılmaması gereken bir yönü de şudur; Özel Güvenlik Görevinin, kapalı bir odaya girilerek görev alanından uzak şekilde yürütülecek bir görev olmadığı malumdur. Bu alanlarda görev yapan personele görevin gerektirdiği tüm imkânlar sağlanmaktadır. Kışlık ve yazlık giyecekler ve yağmurluk, eldiven, bere ve soğuk gibi zorlayıcı şartların gerektirdiği tüm donanım temin edilmektedir. Bu ortamlarda görev yapan Özel Güvenlik Görevlisi personeli de tüm bunların farkında olarak, işlerinin değerini de bilerek ve severek görevlerini yerine getirmekte, yolcularımız da bunun farkındalığı ile güvenle yolculuk etmektedirler.”
İlgili haberler
Bursa’da işçi kadın buluşması: Nefes alacak zaman...
Bursa’da Ekmek ve Gül grubundan kadınların buluşmasında bir araya gelen kadın işçiler, kovid-19 süre...
TÜSİAD ve TÜRKONFED’den ‘salgının kadın çalışanlar...
TÜSİAD’ın ve TÜRKONFED cinsiyet eşitliği projelerindeki eşitlikle fabrikalarda neler yaşandığını anl...
Hakkını alamayan işçiyle birlikte direnen bir mühe...
Ermenek’teki madenci direnişinde tek kadın direnişçi olan maden mühendisi Emel Tunçdemir, hakkını al...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.