25 Kasım’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yayımladığı Genelge ile oluşturulan Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Kurulunun ilk toplantısı bugün gerçekleştirildi. Toplantıda, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı, İçişleri Bakanı, Adalet Bakanı konuştu.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, "Tek bir kadının dahi herhangi bir şiddetle karşı karşıya kalma riskini tamamen ortadan kaldırıncaya kadar bu meselenin çözümü için elimizden gelen tüm çabayı ve gayreti sarf etmekten hiç geri durmayacağız" dedi.
Bakanlığın 2024 bütçesinde kadının güçlendirilmesine ayrılan pay bütçenin binde 8,6’sına denk gelirken Bakan Göktaş, Türkiye'de Kadın-Erkek Eşitliğine Duyarlı Planlama ve Bütçeleme Projesi ile planlama ve bütçelemenin tüm aşamalarına kadın ve erkeklerin farklı öncelik ve ihtiyaçlarını gözeten bir anlayış kazandırdıklarını ifade etti.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, iyi hal indirimini ortadan kaldıracak bir düzenleme yaptıklarını dile getirerek "Failin salt indirim almak için gerçekleştirdiği kılık kıyafet indirimi sayılmaması düzenlemesini hayata geçirdik" dedi. Bakanın bahsettiği düzenleme kadın örgütlerince eleştirilmiş, yasayla pişmanlık indiriminin otomatik indirim haline gelebileceği, faillere ‘pişmanım diyerek indirim alma’ yolu gösterildiğine dikkat çekmişlerdi.
EŞİK’ten Ekmek ve Gül’e konuşan Avukat Gökçiçek Ayata, “Kravat indirimine atıf yapılarak onun ortadan kaldırılmaya çalışıldığı söyleniyor. Ancak araya eklenen pişmanlıkla hakimlerin yasada yazmamasına rağmen uyguladıkları kanuna aykırı olan indirimi yasal hale getirmiş ve otomatikleştirmiş oluyorlar bu yasayla. Faile de yol da göstermiş oluyor. ‘Pişmanım dersen bundan yırtarsın’ şeklinde bu yasayla göstermiş oluyor” diye konuşmuştu. Tüm suçlar için takdiri indirim gerektiren durumlar olabileceğini belirten Ayata, kadına yönelik şiddet olaylarındaki takdiri indirim sebeplerinin cinsiyetçi bakış açısıyla ve kadınların aleyhine kullanıldığını vurgulamıştı. Okumak için TIKLAYIN
Tunç, kadına yönelik şiddet ve aile bireylerinin korunması amacıyla 6284 sayılı Yasa'yı yürürlüğe koyulmasından bahsederken İstanbul Sözleşmesinden bahsetmedi.
KOORDİNASYON KURULU NEDİR?
25 Kasım’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ile İlgili 2023/16 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi" Resmi Gazete'de yayımlandı.
Resmi Gazete'de 4 Temmuz 2006'da yayımlanan 2006/17 sayılı Başbakanlık Genelgesi ile düzenlenen "Kadına Yönelik Şiddet İzleme Komitesi"nin adının "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Kurulu" olarak değiştirildiği bildirilen genelgede, bu kurulun, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı başkanlığında, Türkiye Büyük Millet Meclisi Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı, Adalet, İçişleri, Milli Eğitim ve Sağlık Bakanları ile Diyanet İşleri Başkanı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, Dışişleri, Gençlik ve Spor, Hazine ve Maliye, Kültür ve Turizm ile Milli Savunma bakanlıkları ilgili bakan yardımcıları, Strateji ve Bütçe Başkanlığı, İletişim Başkanlığı, Kamu Denetçiliği Kurumu, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, Yükseköğretim Kurulu, Türkiye İstatistik Kurumu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu başkan yardımcıları/başkanvekilleri ile üniversiteler bünyesindeki Kadın ve/veya Aile Çalışmaları Merkez Müdürleri ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının başkanlarından oluşacak şekilde yeniden teşekkül ettirildiği bilgisi verildi.
Koordinasyon Kurulu çalışmalarına konuyla ilgili diğer kamu kurum ve kuruluşları ile meslek kuruluşları, uluslararası kuruluşlar ve özel sektör temsilcilerinin davet edilebileceği belirtilen genelgede, şunlar kaydedildi:
"Koordinasyon Kurulu yılda en az bir defa olmak üzere ihtiyaç duyulan zamanlarda başkanın davetiyle toplanacaktır. Kurul tarafından gerek duyulması halinde başkanın önerisiyle alt komite, danışma veya çalışma grupları oluşturulabilecektir. Koordinasyon Kurulu, kadına yönelik şiddetle mücadele alanında mevcut uygulamaların değerlendirilmesi, sorunların tespiti, çözüm önerilerinin geliştirilmesi ve uygulanmasına yönelik kurumlar arası işbirliği ve eş güdümün artırılması görevlerini yürütecektir. Koordinasyon Kurulu tarafından alınan kararlar, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planları/Yıllık Faaliyet Planlarına Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı koordinasyonunda eklenecektir. Kurulun sekretarya hizmetleri ve alınan kararların uygulanmasının takibi Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü tarafından yürütülecektir. Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planları/Yıllık Faaliyet Planları ve Koordinasyon Kurulu çalışmalarının bir bütünlük içinde yürütülmesi için ilgili bakanlıklar ile kamu kurum ve kuruluşları tarafından azami gayret gösterilecek, ihtiyaç duyulacak her türlü destek ve yardım sağlanacaktır."
Fotoğraf: DHA
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.