Kadın katliamlarına dikkat çeken Eş Başkan hakkında dava
HDP Şırnak İl Eş Başkanı Sabuha Akdağ, kadına yönelik yapılan katliamlara dikkat çekmek için yaptığı açıklama nedeniyle hakkında hapis istemiyle dava açıldı.

Şırnak’ın Silopi ilçesinde 16 Temmuz 2020’de Özgür Kadın Hareketi (TJA) tarafından Sanat Sokağı’nda düzenlenen kadına yönelik şiddet, taciz ve istismara karşı yapılan açıklama suç sayıldı. Açıklamayı yapan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak İl Eş Başkanı Sabuha Akdağ hakkında Silopi Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme” iddiasıyla soruşturma başlattı. Hazırlanan iddianamede Akdağ hakkında bir yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istendi.

Mezopotamya Ajansından Zeynep Durgut’un haberine göre, Silopi Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 1 sayfalık iddianame Silopi 1’inci Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Akdağ’ın kadınlara yönelik yapılan baskı, şiddet, taciz ve cinsel istismar olaylarına dikkat çekmek için açıklama yaptıkları yönündeki ifadesi iddianamede iddia olarak yer aldı.

BEYANLARI SUÇ SAYILDI

İddianamede Akdağ’ın yaptığı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bu soykırım operasyonlarını kınıyoruz. Kolluk ve çeteler Kürt kazanımlarına, toplumuna, gençlerine hunharca saldırmaktadır. Karşımızda bizlere hunharca saldıran insanlıktan nasibini almamış bir anlayış mevcut. Bizler bu noktada birbirimize, değerlerimize, mücadelemize daha fazla sahip çıkmalı ve kirli politikalara en sert cevabı vermeliyiz."

Savcılık, Akdağ’ın belirttiği, “Kirli politikalara gereken en sert cevabı vermeliyiz” beyanı kamu açısından tehlike oluşturabileceği iddiasında bulundu.

‘TEPKİ GÖSTERENLER CEZALANDIRILMAYA ÇALIŞILIYOR’

Hakkında açılan davaya tepki gösteren Akdağ, “Amacımız tamamıyla saptırıldı. Çünkü bizim orada bulunma amacımız kadınlara ve çocuklara yönelik geliştirilen şiddet, taciz ve tecavüze karşı tepkimizi dile getirmekti. Kürdistan dediğim için bu şekilde değerlendirilmiş, ama amacımız belliydi. Bu ülkede adaletin kalmadığını göstergesidir. Kadına yapılan bütün hukuksuzluklar yok sayılıyor ama tepki gösterenler cezalandırılmaya çalışılıyor” dedi.

Akdağ hakkında açılan davanın ilk duruşması 15 Ekim’de Silopi 1’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Haber-Fotoğraf: Mezopotamya Ajansı 

İlgili haberler
HDP'li Oya Ersoy: Faillere koruma kalkanı, kadınla...

HDP’li Oya Ersoy, yayımladığı raporla kadın cinayetlerine dikkat çekerken, cezasızlık politikasıyla...

Kadınlardan HDP’ye ziyaret: Deniz’in katillerini t...

HDP’ye yapılan silahlı saldırıda öldürülen Deniz Poyraz için HDP Ankara il binasına taziye ziyaretin...

HDP'ye saldırıda öldürülen Deniz Poyraz’ın annesi:...

HDP İzmir İl Örgütüne yönelik saldırıda öldürülen Deniz Poyraz'ın annesi Fehime Poyraz, 'Yeter ne ka...