HDP Sözcüsü Ebru Günay Bakana sordu: #1ÖğünÜcretsizYemek kampanyasından haberdar mısınız?
Halkların Demokratik Partisi Sözcüsü Ebru Günay, Okullarda 1 Öğün Ücretsiz Yemek Desteği ve Temiz İçme Suyu Sağlanmasına dair Meclise soru önergesi verdi.

HDP Parti Sözcüsü ve Mardin Milletvekili Ebru Günay, Okullarda 1 Öğün Ücretsiz Yemek Desteği ve Temiz İçme Suyu Sağlanmasına dair Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi. Önergede, “…Gıda fiyatlarındaki artışlar sebebiyle yoksul ve güvencesiz kesimler için sağlıklı beslenememe sorunu ciddi bir hal almıştır. Yeterli ve dengeli beslenemeyen çocuklarda sağlıklı büyüme ve gelişme süreci olumsuz etkilenmektedir. Milyonlarca aile derinleşen ekonomik kriz sonucu derin yoksulluk içinde yaşamakta ve çocuğuna yeterli, sağlıklı hatta asgari beslenme olanaklarını sağlayamaz duruma gelmiştir.

Velilerin başlattığı ‘Okullarda 1 öğün ücretsiz, sağlıklı yemek’ kampanyası ülke geneline yayılarak devam etmektedir. Çocuklarının sağlıklı beslenemediğini dile getiren ailelerin başlattığı imza kampanyasına dair yetkililerden herhangi bir açıklama yapılmamıştır.

Ayrıca okullarda, sağlıklı içme suyuna erişim de en az sağlıklı ve yeterli beslenememe sorunu gibi büyük bir sorundur. Türkiye’de okulların neredeyse tamamında temiz içme suyuna ücretsiz erişim mümkün değildir...” diyen Günay, Bakanın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

1. Velilerin başlattığı ‘Okullarda 1 öğün ücretsiz, sağlıklı yemek’ imza kampanyasından Bakanlığınız haberdar mıdır?
2. Tüm okullarda her yaş düzeyi için 1 öğün ücretsiz, sağlıklı yemek verilmesine dair herhangi bir planlamanız var mıdır?
3. Uluslararası ve ulusal düzenlemelerle koruma altına alınan sağlıklı, dengeli ve ücretsiz beslenme sağlanması gerektiğinin çocuk hakkı olduğunu biliyor musunuz? Bu konuda üzerinize düşen sorumluluğu yerine getirecek misiniz?
4. Son bir yıl içerisinde yetersiz beslenme nedeniyle kansızlık, öğrenme güçlüğü, fiziksel gelişimlerinde yavaşlama veya durma ve derslerde bayılma gibi sağlık sorunları yaşayan kaç öğrenci olmuştur? Cinsiyete göre dağılım nasıldır?
5. Okullarda içme suyu ihtiyacı ne şekilde karşılanmaktadır? Kaç okulda öğrenciler temiz içme suyuna ücretsiz erişebilmektedirler? Okul musluklarından akan su sağlıklı mıdır?

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Abur cuburla karın doymaz: Her okulda #1ÖğünÜcrets...

Bursa’da okullarda bir öğün ücretsiz yemek kampanyası ses bulmaya devam ediyor. Veliler neden okulla...

‘Beslenme desteği sağlanana kadar mücadele edeceği...

Gebze Belediye Meclisinde yaşananlara dair CHP Gebze İlçe Örgütünde yapılan açıklamada, ‘Mecliste ço...

Milli Eğitim Bakanı çocukların beslenmesine ilişki...

Milli Eğitim Bakanlığı, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in okullardaki yemek hizmetleri ve kantinl...