HDP 8 Mart startını İzmir’den verdi: Birlikte değiştireceğiz
HDP Kadın Meclisi, “Birlikte Değiştireceğiz, Şimdi Kadın Zamanı” şiarıyla bu yıl yapacağı 8 Mart etkinliklerinin startını İzmir’den başlattı. HDP, bu yılki 8 Mart'ı Deniz Poyraz'a atfetti.

Alsancak ÖSYM önünde yapılan açıklamada "Yaşasın 8 Mart, Birlikte değiştireceğiz. Şimdi kadın zamanı" pankart açılırken, "Jin Jiyan azadi", "Deniz Poyraz isyanımızdır", “Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı.

Açıklamaya HDP Kadın Meclisi Ayşe Acar Başaran, Milletvekilleri Serpil Kemalbay, Dilşat Canbaz ve Deniz Poyraz'ın annesi Fehime Poyraz da katıldı.

Açıklamada ilk olarak konuşan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, kadınların önüne kurulan polis barikatına tepki göstererek, “Katledilen kadınları korumayan kolluk kuvvetleri buna karşı çıkan kadınların karşısına dikilmiştir. Deniz Poyraz katledilirken polislerin yarım saat boyunca parti önüne gelmediğini biliyoruz. Bu antidemokratik tutumu kınıyoruz” dedi. Kemalbay, baskı ve barikatlara karşı kadın mücadelesinin devam edeceğini söyledi.


‘NE İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NDEN NE DE NAFAKA HAKKINDAN VAZGEÇMİYORUZ’

Daha sonra söz alan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran da “Bugün Deniz'in sesi olan kadınların önüne barikat kuranlar katilin arkasında olanlardır” diyerek polis barikatına tepki gösterdi.

“AKP-MHP ittifakının yürüttüğü savaş politikaları nedeniyle bu ülke her gün biraz daha uçuruma sürükleniyor. Yürütülen cinsiyetçi ve militarist politikaların en büyük faturasını kadınlar ödüyor. Her gün sokakta, iş yerinde kadınlar şiddete uğruyor. Bu erkek şiddetini iktidar bırakın önlemeyi bunu teşvik ediyor meşrulaştırıyor, toplum içinde erkekliği kışkırtmak için bütün mekanizmaları işletiyor” diyen Başaran, kadınların ne İstanbul Sözleşmesi’nden ne 6284 sayılı yasadan ne de nafaka hakkından asla vazgeçmeyeceğini dile getirdi.

‘DEĞİŞİMİ BİZ KADINLAR YARATACAĞIZ’

Aysel Tuğluk nezdinde hasta ve tutukların durumuna da değinen Başaran, ATK’nın verdiği raporları eleştirerek, “Düşman hukuku gün be gün arkadaşlarımızın yaşam hakkını elinden alıyor. Cezaevleri ölüm evlerine dönüşmüş durumda” dedi.

Erkek egemen rejimi kadınların değiştireceğini söyleyen Başaran, “Mutlaka ama mutlaka bu ülkede değişimi bizler yaratacağız, kadınlar yaratacak. Yarattığınız tekçi cinsiyetçi erkek egemen rejimi kadınlar değiştirecek” diyerek her alanda mücadele edeceklerini ifade etti.

Fotoğraflar: Eda Aktaş


İlgili haberler
BORKAD’dan 8 Mart öncesi ortak sofra, ortak sorunl...

8 Mart öncesi Bornova Kadın Dayanışma Derneği çağrısıyla kahvaltıda bir araya gelen kadınlar savaşa...

İzmir’de sağlık emekçisi kadınlar 8 Mart’a hazırla...

Dokuz Eylül Üniversitesi hastanesinde sağlık emekçisi kadınlar 8 Mart’a, yan yana birlikte mücadeley...