Dersim Ekmek ve Gül çağrısıyla kadınlar piknikte buluştu: ‘Doğru çözümleri bulmak için doğru soruyu sormalıyız’
Kadınlar Dersim Ekmek ve Gül Grubu ile Dersim Yenigün Kadın Dayanışma Derneği çağrısıyla piknikte buluştu.

Dersim Ekmek ve Gül Grubu ile Dersim Yenigün Kadın Dayanışma Derneği çağrısıyla kadınlar piknikte buluştu. Evde hazırladıkları yiyeceklerle ortak bir sofra kuran kadınlar, kahvaltı sonrası gündemdeki güncel gelişmelere dair sohbet etti. Açılış konuşmasını yapan Yenigün Kadın Dayanışma Derneği yöneticisi Serpil Berk, “Bu yan yana gelişleri önemsiyoruz, özellikle bu içinden geçtiğimiz günlerde. Yakın zamanda Narin Güran cinayetini yaşadık ve bu, kadınların ve çocukların yaşadığı kentlerde ne kadar güvensiz bir şekilde yaşadığını gözler önüne serdi” dedi. Okulların açıldığına ve eğitim masraflarının arşa ulaştığını söyleyen Berk, yine tüm yükün altında ezilenlerin kadınlar olduğunu vurguladı. Berk, 4 yıl önce Dersim’de kaybolan ve hâlâ bulunamayan Gülistan Doku’yu da hatırlattı.

‘KADINLAR ÜZERİNDE HER TÜRLÜ BASKI DEVAM EDİYOR’

Berk’ten sonra sözü Pertek’te yaşayan Özgül aldı. Eşinden ayrıldığını ve çocuğuyla beraber bir hayat kurduğunu söyledi. İş imkanı olmadığını, geçimin çok zor olduğunu ifade eden Özgül, kadınlar üzerindeki toplumsal baskının da çok daha yoğun hissedildiğini belirtti. Kız ya da erkek fark etmeksizin çocukları için endişe duyduklarını belirten Özgül, çözüm önerisi olarak da “Birlik olmak, bir araya gelmek, beraber olmak gerekiyor. Bu tür etkinlikleri daha fazla yapmalıyız” dedi.

‘VAR OLAN BOŞLUĞU BİZ DOLDURMALIYIZ’

Üniversite öğrencisi Eylül ise Dersim’in kadınlar için güvenli bir kent olmadığını dile getirdi: “Madde bağımlılığı, işsizlik, barınma sorunu gibi pek çok sorun yaşıyoruz. İkinci öğretim kapatıldığı için üniversite kapasitesini aşmış durumda ve bu kapasiteyi karşılayacak altyapı yok. Kent çok pahalı, yurtlar öğrenci kapasitesini hiçbir şekilde karşılamıyor. Burada sosyalleşmek de çok mümkün değil. Burada sosyalleşeceğimiz aktiviteleri artırmalıyız. Var olan boşluğu da biz doldurmalıyız ve bunun yolu yöntemi de örgütlenmekten geliyor. Böylesi etkinliklerde bir araya gelmek çok önemli.”

“Yoksulluk altında eziliyoruz, Dersimli kadınlar olarak bir araya gelmiyoruz, dertlerimizi paylaşmıyoruz. Mutfak sorunu büyüyor” diyen kadınlar çözüm önerilerini de tartıştı.

Fidan Demir, kadınların bu kentte çok zorluk yaşadığını, bazen yalnız kaldığını söyledi. “Peki ne yapmalıyız?” sorusunu soran Demir, Dersim’de bir kadın derneğinin olduğunu ve kadınların bu dernek etrafında daha fazla bir araya gelmesi gerektiğini ifade etti. “Sorunumuz küçük de olsa bu soruna çözümü birlikte aramalıyız” dedi.

‘20 BİN LİRA KİRA OLUR MU?’

Pikniğe katılan Eylem de “Dersim’ de 20 bin lira gibi bir kira vermek korkunç bir şey. İlçelerden, köylerden sebze geliyor kilosu 50-60 lira. Burada her şey çok pahalı ve burası niye böyle bunu anlamıyoruz. Neden böyle?” diye sordu.

‘SADECE SORUNLARI KONUŞMAK DEĞİL ÖNERİLERİ DE ORTAKLAŞTIRMALIYIZ’

Ekmek ve Gül Editörü Sıla Altun, “Birçok sorunumuzu söyleyip örgütlenmekten bahsediyoruz. Peki bu örgütlülüğü nasıl güçlendireceğiz?” diye sorarak Yenigün Kadın Dayanışma Derneğinin aslında bir araya gelme yöntemlerinden biri olduğunu ifade etti. Birbirlerinden farklı olduğunu düşünen kadınların Ekmek ve Gül’ün çağrısıyla başlayan “bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek” kampanyasıyla ülkenin her yerinde birleştirdiğini ifade eden Altun, “Yalnızca sorunları konuşarak değil, sorunlara karşı çözüm önerileri ortaya koyup o önerileri ortaklaştırmak da birbirimize sırtımızı dayamak için çok temel bir adım. Bugün bu piknikte yan yana geldiğimiz gibi bulunduğumuz her alanda da bu birlikleri oluşturmak” dedi.

Dernek Başkanı Çağla Yolaşan şöyle konuştu: “Pandemi döneminde anket çalışması yaptık, 100’den fazla eve girdik. Bu anket ile bir yoksulluk tablosu çıkarmak istedik. Bir kadın ekmeğin çok pahalı olduğunu söyledi. Her yerde halk ekmek var burada da olsa’ dedi. Bu Emek Partisi Belediye Meclis üyeleri tarafından Belediye Meclisine önerildi ve burada bir halk ekmek kuruldu. Daha sonra aşevi açıldı. Bugün bu soruna karşı ortaklaştırdığımız çözüm önerisi ile bir sorun çözülmüş oldu işte. Barınma sorununa karşı ya da başkaca yaşadığımız sorunlara karşı tek başına düşünmek, tek başına hissetmek yerine çözebileceğimiz sorunları çözmeye başlayarak adım atabiliriz. Bu buluşmada da ‘Nasıl çıkacağız bu işlerin içinden’ diye bir yol bulsak çok daha önemli bir adım atmış oluruz.”

‘AKP İKTİDARI SON 20 YILDA BİR ÇÜRÜME YARATTI’

Kadınlardan sonra konuşan EMEP Antep Milletvekili Sevda Karaca, “Bugün bu piknikte bir araya gelen kadınlar kadın derneğiyle birlikte yılların deneyimlerini taşıyarak buraya geldi” dedi. Kadınların yaşadıkları ve piknikte bahsettikleri sorunları aslında yıllardır bildiklerini söyleyen Karaca, “Burada bir derneğimiz var, bir aradalıklarımız var, ama genç bir kadın arkadaşımız önemli bir tespit yaptı, ‘Kadın hareketinin burada gerilediğini hissediyoruz’ dedi. Neden kadınlar kendilerini 5 yıl öncesinden daha yalnız hissediyor, neden madde bağımlılığı artıyor, neden intiharlar atıyor, neden yalnızlaşıyoruz? Bir ablamız da şu tespiti yaptı, ‘Birbirimize karşı sorumluluğumuzu kaybettik’. Bu da önemli bir tespit. AKP iktidarı da son 20 yılda kadınların ve çocukların hayatına kasteden bir çürüme yarattı ve bu gerilemeden Dersimli kadınlar da nasibini aldı. 20 yıldır yaşadığımız şey bizim dışımızda yaşanmıyor” dedi.

‘BİZ NE YAPACAĞIZ?’

Narin cinayetiyle birlikte Gülistan Doku’nun kaybedilişini hatırlatan Karaca, “Kadınlar Gülistan Doku’nun akıbetinin peşini asla bırakmadı. Adım başı jandarmanın, karakolun olduğu açık bir yerde 20 gün boyunca bir çocuk bulunamadı. Herkes işin magazinine bakarken bizim burada doğru soruyu sormamız gerekiyor” dedi. Kadınların kendileri açısından da doğru soruları sorduğunda, maruz kaldığı tüm baskıya, şiddete, çürümeye karşı da doğru soruları soracağını ifade etti ve “Doğru soruları sorup doğru cevapları bulmazsak değiştirici güç olamayız” dedi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül