Bölge illerinde deprem| Can kaybı artıyor, Kurtarılmayı bekleyenlerin sayısı çok
AFAD verilerine göre merkezi Maraş’ın Pazarcık ilçesi olan ve saat 4.17'de meydana gelen 7.7 büyüklüğünde deprem birçok ilde hissedildi; yıkıma ve can kaybına sebep oldu.

SON DAKİKA:


22:14| AFAD: CAN KAYBI 1762'YE YÜKSELDİ

AFAD, depremlerde yaşamını yitirenlerin sayısının 1762'ye yükseldiğini duyurdu.

22:06| NARLI'DAN BİR YURTTAŞ: SESİMİZİ DUYUN, BİZİ GÖRÜN!
Maraş'ta yaşanan 7.7 büyüklüğündeki depremin merkez üssü olan Pazarcık ilçesine bağlı Narlı'daki yurttaşlar, saatler geçmesine rağmen AFAD'ın kendilerine ulaşmadığını belirtti. Soğuk havada insanların dışarıda ateş başında ısınmaya çalıştığını belirten bir yurttaş, "AFAD gelmedi, çadır yok, elektrik yok, su yok... Çok mağdur durumdayız, sesimizi duysunlar, bizi görsünler" dedi.


20:28| BAKANLARDAN AÇIKLAMA: CAN KAYBI 1651'E YÜKSELDİ

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Hatay’daki Acil Durum Koordinasyon Merkezi'nde açıklamalarda bulundu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, depremlerde can kaybının 1651'e yükseldiğini bildirdi.

ESENYALI KADIN DAYANIŞMA DERNEĞİNİN YARDIM ÇAĞRISI KARŞILIK BULUYOR
Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği üyesi kadınlar derneğe ulaşan yardımları deprem yaşanan illere göndermek üzere kolilemeye başladı.
Kadınlar çağrılarının hızla karşılık bulduğunu söylerken Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Adile Doğan da Ekmek ve Gül’den bir çağrı yaptı.

GÜLSUYU GÜLENSU KADIN DAYANIŞMA EVİ DERNEĞİNDEN DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Gülsuyu Gülensu Kadın Dayanışma Evi Derneğinden ihtiyaç listesi yayımladı Gülsuyu Gülensu Kadın Dayanışma Evi Derneği acil ihtiyaç listesinde gerekli malzemeleri sıraladı. Dernek başkanı Gülten Dokuyan, “Deprem vergileri nereye harcanıyor? Devlete sesleniyoruz: Depreme dayanıklı ve yaşanabilir konutlar yapılsın” dedi.



AFAD tarafından yapılan açıklamada, 7.7 büyüklüğündeki depremin Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17’de meydana geldiği ve en büyüğü 6,6 büyüklüğünde olmak üzere 42 artçı deprem meydana geldiği bildirildi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, depreme dair son bilgileri paylaştı.

Sağlık Afet ve Koordinasyon Merkezi Birimi (SAKOM) verilerine göre Osmaniye, Kilis ve Urfa'da en az 171 yurttaş hayatını kaybetti.

Depremin seviyesinin 4. seviye olarak ilan edildiği bildirilip "Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde ERCC üzerinden kentsel arama ve kurtarma alanında uluslararası yardım çağrısında bulunulmuştur" denildi.

MARAŞ’TA 84 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Depremde, enkaz altında kalanların kurtarılması için çalışmalar sürüyor. DHA, Maraş Valiliğine dayandırdığı haberinde, kent genelinde 187 binanın yıkıldığını, ilk belirlemelere göre 84 kişinin yaşamını yitirdiğini, 255 kişinin yaralandığını atardı.

TBB, DAYANIŞMA AĞI OLUŞTURDU

Türkiye Barolar Birliği, 'Gaziantep ve Kahramanmaraş merkezli olmakla beraber çok sayıda şehrimizi vuran ve ne yazık ki can ve mal kayıplarına sebep olan depremlerden ötürü mesleki faaliyeti aksayan meslektaşlarımız için dayanışma ağı oluşturulmuştur' duyurusunu yaptı.

KIZILAY'DAN KAN BAĞIŞI ÇAĞRISI

Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, "Bölge Kan Bankalarımızda ilk etap sevkiyat için ulusal kan stoklarımız mevcuttur. Ancak ilerleyen saatlerde olabilecek ilave ihtiyaçlar için vatandaşlarımızı gün içinde tüm Türkiye’de kan bağışına davet ediyoruz” çaprısında bulundu.

Kınık ayrıca "243’ten fazla profesyonel çalışan ve yüzlerce Kızılay gönüllüsü bölgede çalışmalara destek veriyor. Kızılay, 75 ikram aracı ve 5 mobil mutfak TIR’ı ile depremden etkilenen illerde beslenme hizmeti vermek için görevlendirildi. Ayrıca sıcak yemek, ikramlık malzeme, çorba, sıcak/soğuk içecek ve su dağıtımına devam ediyor. Vatandaşların soğuktan etkilenmemeleri için de yoğun çaba sarf eden Kızılaycılar, battaniye, çadır ve yatak sevkini de sürdürüyor” dedi. 

GEZİ DAVASINDAN TUTUKLU KADINLARDAN MESAJ: AKLIMIZ DEPREMİN OLDUĞU COĞRAFYADA

Gezi davasından tutuklanan ve Bakırköy Cezaevine tutulan kadınlar mesaj gönderdi. Çiğdem Mater’e Özgürlük isimli Twitter hesabından yapılan paylaşım şöyle:

“Aklımız, yüreğimiz depremin olduğu coğrafyada.” Çiğdem Mater - Mine Özerden - Mücellâ Yapıcı”

DEPREMDE MÜLTECİLER DE GÖÇÜK ALTINDA

Göçmen Sendikası Girişimi, Arapça ve Farsça dil bilenlere arama kurtarma çalışmaları da dahil destek için çağrı yaptı.

AİLE VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI: 10 İLE 250 MİLYON LİRA AKTARILDI

Açıklamada, "Ayni bağışta bulunmak isteyen kurumsal firmaların ise Afet Acil Durum Başkanlığına ulaşarak, Ayni Bağış Depo Yönetimi ve Dağıtım Çalışma Grubumuz ile iletişime geçmeleri gerekmektedir. Son kullanma tarihi geçmiş veya geçmeye yakın malzeme bağışı yapılmamalıdır. İkinci el, kullanılmış malzeme bağışı yapılmamalıdır. Öncelikli kabul edilecek bağışlar; eldiven, mont, bot, bere, çocuklar için mont ve kışlık giysi, tüplü katalitik soba, tüp, yatak, battaniye, powerbank, gıda kolisi (konserve), çocuk bezi, çocuk maması, kadın pedi, temizlik hijyen malzemesi" denildi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, "Acil ihtiyaçların karşılanması amacıyla 10 ilimizdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarımıza ilk etapta 250 milyon TL nakdi yardım aktarılmıştır" açıklamasını yaptı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Kahramanmaraş'a 116, Adana'ya 100, Hatay'a 108, Gaziantep'e 53, Osmaniye'ye 64, Malatya'ya 62, Adıyaman'a 33, Diyarbakır'a 67, Şanlıurfa'ya 65, Kilis'e 28 psikososyal destek personeli sevk edilmiştir. Hatay'a mobil sosyal hizmet merkezi TIR'ımız, Kahramanmaraş, Osmaniye ve Malatya'ya ise mobil sosyal hizmet merkezi araçlarımız hareket etmiştir. Ayni yardımların toplanması ve ihtiyaç sahiplerine dağıtımının yapılması için Malatya, Şanlıurfa, Adana, Osmaniye, Kahramanmaraş'ta 1'er, Gaziantep'te 2, Adıyaman'da ise 3 olmak üzere toplam 10 depo kurulmuştur" denildi.

Toplanma alanlarındaki vatandaşlara dağıtılmak üzere toplamda 3 bin 4 battaniye teslim edildiği bildirilerek, vatandaşların bağışlarını ikamet ettikleri ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına, Kaymakamlıklara teslim etmeleri gerektiği belirtildi.

BAZI ÜNİVERSİTELERDE EĞİTİME ARA VERİLDİ
Antalya, Bingöl, Elazığ, Erzincan, Karaman, Kayseri, Konya, Mardin, Mersin, Niğde, Sivas ve Dersim'deki yükseköğretim kurumlarında eğitime ara verildi. Yurt ve kampüsler depremzedeler için kullanılacak..

TÜRKİYE GENELİNDE OKULLAR 1 HAFTA TATİL EDİLDİ
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Maraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler sonrası, "Tüm Türkiye'de okullarımızı 13 Şubat'a kadar 1 hafta tatil ediyoruz" açıklamasını yaptı.

AĞBABA: MALATYA'DA ARAMA KURTARMA EKİBİ DE ENKAZ ALTINDA KALDI
Malatya'da deprem sonrası arama kurtarma çalışmalarına katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, "Malatya'da arama kurtarma ekibi de maalesef enkazın altında kaldı. Dün akşamki depremden sonra bu son yaşanan depremle birlikte Malatya’daki facianın, felaketin boyutları çok daha arttı" dedi.

DEPREM NEDENİYLE ADANA’DA MEYDANA GELEN YIKIMLARDA 36 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
Maraş’taki 7.7 büyüklüğündeki deprem Adana’da en çok Çukurova’da yıkıma neden oldu. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık kentte 36 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Bakan Derya Yanık Çukurova ilçesinde 6, Tufanbeyli ilçesinde ise 1 binanın yıkıldığını, şu ana kadar 36 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Süleyman Demirel Bulvarı’ndaki 14 katlı bir bina ile Turgut Özal Bulvarı’ndaki 12 katlı Zeray Apartmanı yıkıldı. Yıkılan binaların enkazında arama kurtarma çalışması başlatıldı.

İSKENDERUN'DA ARAMA EKİPLERİ YOK
İskenderun’dan arkadaşımız aktarıyor: “Yıkılan bina sayısı oldukça fazla. Kurtarma ekiplerini göremiyoruz. Sadece polis, bekçi ve gönüllüler var. Yıkım altında kalanlara yardımcı oluyorlar. Şehre girişler kapatılmış durumda.”

7.6 BÜYÜKLÜĞÜNDE BİR DEPREM DAHA GERÇEKLEŞTİ
Yaşanan yıkımın ardından arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği sırada saat 13.24’te Maraş merkezli 7.6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. AFAD’tan yapılan açıklamada depremin merkez üssünün Elbistan olduğu kaydedildi.

Ardından saat 13.32’de Kahramanmaraş Ekinözü’nde 5,5 büyüklüğünde ve saat 13.35’te Malatya Doğanşehir’de 5,6 büyüklüğünde depremler meydana geldi

AFAD Deprem Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar’ın yaptığı açıklamada bölgede üçü 6'nın üzerinde yüzü aşkın artçı deprem meydana geldi. Tatar 7.6 şiddetindeki depremin artçı olmadığını farklı bir deprem olduğunu söyledi. Tatar, “(Kahramanmaraş) Bölgede ciddi bir deprem aktivitesi var. 6,5- 6,7 büyüklüklere kadar artçı sarsıntılar devam edecektir” diye konuştu.

📌Adana'da yıkılan binalar var.

📌Antep'te yurttaşlar sokakta bekleyişlerini sürdürürken çadır ve konteynır kurulmasını talep ediyor.

ERDOĞAN: 912 VATANDAŞIMIZ HAYATINI KAYBETTİ, 5 BİN 385 VATANDAŞIMIZ YARALANDI
AFAD Genel Merkezde açıklama yapan AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Şu ana kadarki tespitlere göre 912 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 5 bin 385 vatandaşımız yaralanmıştır. Enkaz altından kurtarılan kişi sayısı 2 bin 470'i bulmuştur. Yıkıldığı tespit edilen bina sayısı 2 bin 818'dir. Deprem bölgesindeki pek çok binada enkaz kaldırma çalışmaları sürdüğü için ölü ve yaralı rakamının nereye kadar yükseleceğini bilemiyoruz" bilgilerini paylaştı.

Fotoğraf: DHA

İlgili haberler
Deprem sonrası kadınlar ne yaşıyor?

Deprem gibi afetler sonrasındaki olumsuzluklara dair kadınların yaşadıkları ise daha özel ele alınma...

Kendin yap devleti | Kadınların Gündemi

Depremde enkaz altında kalan ne? Meclisteki bütçe görüşmelerinden kadınların payına ne düşüyor? Edit...

Depremin gösterdiği: Bu ülkede çocuklar kendilerin...

‘Hiçbir çocuğun canının bir “mucize”nin ince ipine bağlı olmadığı bir yaşam kurmak bu devletin sorum...