Ankara Kadın Platformu: 8 Mart’ta haklarımız ve hayatlarımız için bir aradayız
Ankara Kadın Platformunun çağrısıyla kadınlar, 8 Mart Cuma günü saat 12.30’da Sakarya Caddesinde yoksulluğa, güvencesizliğe, savaşa, kadın cinayetlerine, tacize, tecavüze karşı “Bir aradayız” diyecek.

Ankara Kadın Platformu 8 Mart programını açıkladı. “Krize, savaşa, şiddete, eşitsizliğe karşı dayanışmayla güçleniyor, hayatı örgütlüyoruz” diyerek kadınları 8 Mart’ta alanlara çağıran platform Mülkiyeliler Birliği’nde basın toplantısı düzenledi. Platform adına konuşan Yurdagül Çabat, “Ankara’nın dört bir yanından gelen kadınlarla birlikte yoksulluğa, güvencesizliğe, savaşa, kadın cinayetlerine, tacize, tecavüze, kazanılmış haklarımıza yönelik saldırılara karşı haklarımız ve hayatlarımız için 8 Mart Cuma günü saat 12.30’da Sakarya Caddesi’nde bir arada olacağız” dedi.

‘ERKEN YAŞTA EVLİLİK YOKTUR, ÇOCUK İSTİSMARI VARDIR’
AKP’nin bir yandan çalışma yaşamına dönük hak gasplarını içeren yasal düzenlemelerle bir yandan da kazanılmış haklara yönelik saldırılarıyla her geçen gün yeni bir tartışmayı gündeme getirdiğine dikkat çeken Çabat şunları söyledi: “Geçtiğimiz seçimlerde çocuk istismarcılarına idam ve hadım cezası tartıştıranlar bu seçimde çocuk istismarcılarını ‘erken yaşta evlilik mağdurları’ olduğu gerekçesiyle affetmekten bahsediyor! Erken yaşta evlilik diye bir şey yoktur, çocuk istismarı vardır! Bu istismarın korkunç bir hızla artmasından sorumlu olanlar da ‘9 yaşında çocuk evlenebilir’ diyen, çocuk yaşta doğum yapanları gizleyen, Ensar’ı aklayan, tecavüzcülere, katillere iyi hal indirimleri uygulayan gerici erkek egemen düzendir. İstismarcıları affederek çocukların hayatını karartmanıza izin vermeyeceğiz!”

‘HAKLARIMIZDAN ASLA TAVİZ VERMEYİZ’
Üstü kapatılmaya çalışılan kadın cinayetlerinde ancak kadınlar sahip çıktığında adalet sağlanabildiğini vurgulayan Çabat, kadına yönelik şiddetle mücadelede çok önemli olan, 6284 sayılı yasaya aile düşmanı olduğu gerekçesi ile saldırıldığını söyledi. Çabat, “Kadınların mücadelesi olmaksızın tecavüzcülerin, kadın katillerinin adil yargılanmadığı bir dönemde haklarımızdan asla taviz vermeyiz!” dedi. İktidarın bir yandan boşanmayı zorlaştırmaya çalıştığını, bir yandan da kadınların nafaka hakkına göz diktiğini belirten Çabat, “Nafaka mağduru erkekleri tartışmadan önce okula gönderilmeyerek çocuk yaşta evlendirilerek hayatı karartılan kız çocuklarını tartışacağız, çalışan kadının maaşına el koyan erkekleri tartışacağız, hamile olduğu için işten atılan kadınları tartışacağız. Cinsiyet eşitliğini sağlamadan nafakayı tartıştırmayız, mücadele ederek kazandığımız medeni haklarımızdan bir adım geri atmayacağız!” şeklinde konuştu.

BU KORKUNÇ TABLOYU DEĞİŞTİRECEK, UMUDUMUZ, DİRENCİMİZ, GÜCÜMÜZ VAR
Ortadoğu’da sürdürülen savaşın yine en çok kadınları, çocukları vurduğuna, mülteci kadınlara yönelik şiddetin her geçen gün arttığına dikkat çeken Çabat, kadınların savaş karşıtı olmaktan, barış talep etmekten asla vazgeçmeyeceğini vurguladı. Kadınların sokakta ve bir arada olmasından korkanlara ise şöyle seslendi: “Bizi yasaklarla, baskılarla sindiremezsiniz. Yıllardır olduğu gibi yine sokaklardayız, yine dayanışmayla mücadelemizi büyütüyoruz! Her şeye ve her türlü baskıya, kadın düşmanı yasalara rağmen eşitlik ve özgürlük için direnen, üreten, itaat etmeyen ve mücadele eden kadınlar ve LGBTİ+ bireyler var. Bu korkunç tabloyu değiştirebilecek umudumuz, direncimiz ve gücümüz var. Bizler bu kararlılıkla mücadelemize devam ediyoruz.”

İlgili haberler
8 Mart hediye beğenme günü değil

Sendikalı fabrikalarda hediyeler dağıtarak yapılan kutlamalar kadınları beklentiye sokuyor. Kadınlar...

8 MART’A KADAR HER YERDE KADIN İŞÇİ BULUŞMALARI: G...

Onlar çözülemeyen sorunları ailenin sırtına, yani ‘ailenin lokomotifi’ diye adlandırdıkları kadınlar...

Salon tek kişilik koltukta oturmak, sokak kol kola...

Salon dediğin, ev gibi, işyeri gibi dört duvar… Oysa sokak öyle mi? Sokak candır, canlıdır. Kol kola...