sömürü

Sömürü düzenine karşı çözümün anahtarı!

Yoksulluğu yaratan üretim ilişkilerini hedef almayan, bu üretim ilişkilerinin sürmesinin garantörü olanlara karşı bütünlüklü mücadeleyi ortaya koymayan bir mücadele yoksulluğumuza çare olamaz.

‘Kadın Ustalar’ Projesi işçisi Meltem: Muhatap yok, hak yok, ücret yok, sömürü alasıyla var

CarrefourSA, Hepsiexpres, Cargo Plus gibi firmalara çalışan ‘Kadın Ustalar’ projesi işçisi Meltem projenin emeklerini sömürerek büyüdüğünü anlattı.

Aile Bakanlığının ‘aile’den saymadıkları: Ek ders meslek çalışanları…

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında ek ders karşılığı çalışan emekçiler hiçbir özlük hakkından yararlanamıyor, sürekli yarınını düşünmek zorunda bırakılan emekçiler güvenceli iş istiyor.

Sömürü neydi?

Patronların bir sınıf olduğu kolay anlaşılıyor. Oysa işçilerin de bir sınıf olduğunu anlatmaya gelince iş o kadar basit olmuyor. ‘Keşke’ ifadelerine takılı kalıyor cümleler. ‘Keşke herkes birleşse…’

Tayaş Gıda'da 12 saat çalıştırılan kadın işçi elini makineye kaptırdı

Pandemi döneminde sokağa çıkma kısıtlamalarında üretime devam eden, mesai saatlerine 8'den 12'ye çıkaran Tayaş Gıda'da bir kadın işçi elini makineye kaptırdı.

Kadınlar için pandemi: Beterin beteri…

Tüm bu pandemi süreci kadınların hayatına nasıl yansıdı? Pandemi sürecinde hem evler de hem iş yerlerinde artan sömürü, ayrımcılık ve şiddet hayatımızı nasıl etkiledi?

Patronun haysiyetsiz silahı; Kod 29!

Kod 29; işçinin kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve işsizlik ödeneğine hak kazanamadığı acımasız bir işten çıkarma türü.

Kırk yama hemşireler

Hastanelerin neredeyse tüm yükünü sırtlayan, omuzlayan hemşireleri ve sorunlarını ne zaman fark edeceksiniz. Daha ne kadar biz hemşireleri görmezden geleceksiniz?

Dardanel’in çalışma kampından İstanbul Sözleşmesi’ne bir yol var…

Eşitlik, 8 Mart reklamlarında kadına değer verdiğini söyleyip, ilk fırsatta kadınları çalışma kamplarına kilitlemenin, kadınların tüm haklarını gasbetmenin üstünü örtemeyecek kadar bizim meselemizdir.

Avrupa'nın beyazları için 5 Avroluk feminizm

Şirketler kendilerini feminizm ve ırkçılık karşıtlığı ile süslüyorlar, ancak güneyde, krizlerde sokağa atıverdikleri beyaz olmayan kadınların ucuz işçiliğinden kâr ediyorlar.

Ölümünün 87. yılında Clara Zetkin mücadelemizde yaşıyor

'Clara Zetkin’in sözleri günümüze hala ışık tutuyor: Pandemi, sermayenin boyunduruğundan kurtulmadan ne kadın ne de erkek emeğinin özgür olabileceğini fazlasıyla gösterdi.'

İşçi kadına bir el kremini bile çok görüyorlar!

Akınal Bella’dan bir işçi kadın korona süreci boyunca sabun yerine işçilere bulaşık deterjanı verildiğini, yanında krem getirdiği için ‘Siz krem de mi sürüyorsunuz?’ diyerek aşağılandığını anlattı.

Çinli göçmen işçilerin sömürüsü virüsün yayılmasında etkili oldu mu?

‘Pronto Moda’ sömürü sistemine karşı etkili bir eylemde bulunmayan, en kötü şartlarda çalışan Çinli işçilerin hızlı ve ucuza diktikleri kıyafetlere ilgilenen İtalya şimdi virüsle savaşıyor.

Şeker kamışı işçileri rahimlerini aldırmaya zorlanıyor

Hindistan’da şeker kamışı hasadında çalışan kadınlar, işlerine devam edebilmek için rahimlerini aldırmaya zorlanıyor.

‘Moda da sömürü de Koton’da’

‘Moda Koton’da’ sloganıyla reklam filmleri çeken ‘Türkiye’nin öncü ve moda giyim markası’ iddiasındaki Koton’da 4 ay çalışan bir kadın, çalışırken nasıl bir sömürüye maruz kaldığını anlatıyor...

Hindistan’da regl olan tekstil işçisi kadınlara yasa dışı ağrı kesiciler veriliyor

Hindistan’da tesktil işçisi kadınlara regl dönemlerine müdahale eden ilaçlar veriliyor. Verimliliğin düşmemesi için verilen hapların depresyon, idrar yolu enfeksiyonları, düşük gibi yan etkileri var.

‘Aile’nin peçesi yırtılıyor’

‘Aile ne idi?’ Aile, kadını sömüren; emek gücünü karşılıksız bırakan; ruhunu, bedenini baskı altında tutan çürümüşlüğün en açık ifadesiydi.

Çalışan kadınların karşılaştığı ‘görünmez’ riskler*

Temizlik, hasta-yaşlı bakımı, hizmet sektörü gibi alanlarda çalışan kadınlar meslek hastalıklarını en derin, en sinsi biçimde yaşıyor. Ve bu hastalıklar gizli kalıyor.

Yeni ucuz iş gücü cennetinde sömürü cehennemi; Etiyopya

Etiyopya'da H&M'ye üretim yapan fabrikalarda işçiler günlük 1 avroya alıyor. 1 günlük hastalığın cezası yüzde 20 maaş kesintisi ve yıllık izin yok.

Tacize maruz kalmamak için...

Sadece kadın olduğum için yaklaştıkları gerçeğini çok erken yaşta öğrendim. Bu yaklaşım beni kadınlığımdan uzaklaştırıp erkeksi davranışlar göstermeme sebep oldu.