mevsimlik tarım işçisi
Malatya'da kadınlarla kahvaltı etkinliğinde bir araya geldik. Malatyalı kadınlar bir yandan depremin kaldırılmayan enkazını bir yandan da yoksulluk, eğitim ve sağlıktaki sorunları tartıştı.
Elif, 11 yaşından beri kayısıdan fındığa, pamuktan tütüne mevsimlik işçinin yolunun düştüğü her işte çalışmış. Bir tek yaz bile tatil yapmamış. Bu yıl farklı olmasını umuyor.
İzmir’in Menderes ilçesine gelen mevsimlik tarım işçilerinin yaşadığı sorunlara ilişkin bir rapor hazırlandı.
Adana’da mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan Ebru: ‘Devlet memurlara sunduğu olanağı bize sunmuyor. Devletin tarlada çalışana, garibana bir faydası yok.’
Yaşadıkları kentlerden daha uzun zamanı çalıştıkları şehirlerde geçiren mevsimlik işçiler için hayat, kendi deyimleriyle ‘teker üzerinde’ geçiyor.
Urfa’dan Yozgat’a mevsimlik işçi olarak giden 20 yaşındaki genç kadın odun toplarken kanalizasyona düşerek can verdi.
Türkiye’de 2.5 milyon kadın çiftçinin yüzde 78’i ücretsiz aile işçisi olarak, yüzde 90’ı da kayıt dışı çalışıyor.
Nusaybin’den Salihli’ye gelerek tarlalarda çalışan mevsimlik işçiler, kötü çalışma koşullarının düzeltilmesini istiyor. İşçiler, en büyük zorlukların kadınların omuzlarında olduğuna dikkat çekiyor.
Kamuda mevsimlik işçi olarak çalışan işçilerin kurumlar arası nakil hakkı yok. Basında yer alan aksi yöndeki haberler gerçeği yansıtmıyor.
Tarım işçilerinin en çok yaşamını yitirdiği mevsim. çok uzun saatlerde, sağlıksız ve güvencesiz koşullarda çalışma tarım işçilerinin ‘kaderi’ gibi görülüyor. Tüm bu çalışma koşulları değiştirilebilir.
Mevsimlik (geçici) işçilerin çalışma süresinin 9 ay 29 güne kadar çıkarılabilmesi için önce kurum talepte bulunmalı. Ancak son sözü Maliye Bakanlığı söyleyecek.
Dünya Çocuk Gününde Türkiye tablosu: Urfa’da tarım işçiliğinde çalışan ailenin çocukları olan 15 bine yakın öğrenci, okula 2 ay geç başlayacak.
Sakarya Hendek'te traktör kasasında ölen 15 yaşındaki Bahar okumak için çalışıyordu. TEOG'dan aldığı iyi puana rağmen gidememişti okula. Son 7 ayda ölen 190 tarım işçisi gibi hayalleri yarım kaldı...
Son 3 ay içinde tarlaya gidip gelirken yaşamını yitiren tarım işçisi sayısı 22’ye yükseldi! Başbakanlık'ın genelgesi tarlaya ulaşmadı. Cinayet devam ediyor...
Bu manzara tanıdık; 10 saat güneş altında çalışma, ihtiyaçlarını karşılamayan günlük yevmiye, dinlenmelerine yetmeyen mola, geçim sıkıntısı... Ama bir de ‘kadın dayanışması!’
Kastamonu’da sarımsak tarlasında çalışan kadınları taşıyan minibüs kaza yaptı. Kazada yaralanan 7 kişiden 77 yaşındaki Hamide Beygirlioğlu hayatını kaybetti.
Mevsimlik tarım işçisi kadınlar: Sabahın köründe tarlada başlayan, gece yarısına kadar bitmeyen mesai, sağlıksız koşullar... Başbakanlık bir genelge yayınladı ama genelge tarlaya ulaşamamış görünüyor!
Mevsimlik tarım işçisi kadınlar yaşamlarını, hayallerini, sorunlarını anlatıyor. Yıllardır sorunları çözülmeyen mevsimlik işçilerin isteği aslında çok basit: Herkes gibi yaşamak istiyorum!
Yazın ortasında, güneş tepende çalışmak kolay mıdır dersiniz. Değildir elbet. Ama geçinebilmek için ter döker tarlalarda tarım işçisi kadınlar. Üç kuruşa durmadan çalışır...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.