ihraç
22 yıllık TRT emekçisiyken ihraç edilen Deniz Çankaya Salmanlı, 15 Temmuz sonrası KHK’lilerle ilgili çektiği belgesine atıf yaptı: O zaman yaşananlara tanıktım şimdi tanıklıktan dahil olmaya geçtim.
Mesleğinin başındayken bir gece yarısı KHK’sı ile çok sevdiği öğrencilerinden ayrı kalmış bir kadın. Mücadele etmekten başka şansı olmadığını biliyor ve mesleğine, çocuklarına kavuşacağı günü bekliyor
15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL’le hiçbir gerekçe olmaksızın mesleklerinden olan, mesleklerine geri dönmeyi bekleyen kadınların ayakta kalma hikayelerini paylaşıyoruz…
‘...Yazıyorum, belki benim hikayem bir yerlerde çaresiz hisseden bir kız kardeşime cesaret verir. İnsanca yaşamak hepimizin hakkı. Boşanma davası bittiği gün bunu kutlamak için kırmızı oje süreceğim.’
Ekim 2016’da ihraç edilen SES Malatya Şube Eş Başkanı Bülent Uçar, üç buçuk ay sonra kalp krizinden hayatını kaybetti, iki yıl sonra göreve iade edildi. Şimdi mücadelesini eşi ve kızları sürdürüyor.
Ekim 2016’da ihraç edilen SES Malatya Şube Eş Başkanı Bülent Uçar, üç buçuk ay sonra kalp krizinden hayatını kaybetti, iki yıl sonra göreve iade edildi. Şimdi mücadelesini eşi ve kızları sürdürüyor.
KHK ile haksız yere çok öğretmenlikten ihraç edilen kadınlardan biri Müslüme. ‘Ne iş yapayım’ derken önce kendini köfteci olarak bulmuş. Şimdi ise boyalarıyla ahşaplara hayat veriyor.
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, sağlık alanında çalışan kadınların yaşadığı sorunları Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sordu.
Sincan’da kadınlar, KHK ile ihraç edilen arkadaşlarıyla dayanışma için kolları sıvadı, tezgahın başına geçti.
KESK, ihraç edilen kadınların 2 yıldır yaşadıklarını ortaya çıkarabilmek için 232 KESK üyesi kadınla görüşmeler yaptı. Anket, sürecin hukuksuzluğunu bir kez daha ortaya koydu.
KHK ile yaşamları altüst edilen kadınlar, ihraç edildikten sonraki yaşamlarını anlatıyor. Hepsinin başka hikayeleri var, ortak görüşleri ise ekonomik bağımsızlıklarını kaybetmenin çok ağır olduğu.
‘Çocuklar Ölmesin’ diyen Ayşe Öğretmene destek veren, barışı savunan Edebiyat Öğretmeni Gülizar Işık Çay mesleğinden ihraç edildi. İhraç tebliği ise anlamlı bir günde; 8 Mart’ta kendisine ulaştı.
Bu anlatılan bir KHK hikayesi... Bir gece yarısı KHK’sıyla işinden edilen, öğrencilerinden koparılan, yaşamı bir anda değiştirilen bir öğretmenin hikayesi.
KHK ile ihraç edilen kadınların mücadelesini anlatan ve kolektif olarak hazırlanan Hakikatin Gücü belgeseli Ankara Yenimahalle’de kadınlarla buluştu.
Çekimlerine haziran ayında başlanan Hakikatin Gücü belgeseli, KHK ile kamu görevinden çıkarılan kadınların mücadelesini anlatıyor. Kolektif olarak hazırlanan belgesel ile tarihe bir not düşülecek.
KHK’larla ihraç edilen kadın emekçiler ihraç sonrasında neler yaşadıklarını anlattığı “Hakikatin Gücü” belgeseli 5 Ekim Dünya Öğretmenler Gününde izleyiciyle ilk kez buluşacak.
Üçüncü çocuğuna hamileyken eşiyle birlikte ihraç edildi mesleğinden. Yaşadıkları lojmandan atılmış, işsizliğe ve yalnızlığa terk edilmişti. Sevgi artık aramızda değil. Acılı eşi Sevgi’yi anlatıyor.
SAMER’in ‘İhraçlar Ve İhraçla Yaşama Deneyimleri: Diyarbakır Örneği’ raporu ihraç edilen kişilerin yaşadığı süreci yansıtıyor. Birebir görüşülen 40 kişinin 22’si ise kadın.
KHK ile görevinden ihraç edilen hemşire Sevgi Balcı intihar ederek yaşamına son verdi. Balcı'nın eşinin de KHK ile ihraç edildiği ifade ediliyor.
Olağanüstü halin 1 yılı geride kaldı. İhraçlar, KHK’lar, baskılar, mağduriyetler... Yüz binlerce insan yoksulluğa ve belirsizliğe itildi, hem de sorgusuz sualsiz...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.