depremzede kadınlar

Deprem sonrası Malatya’nın Akçadağ ilçesine bağlı Ören Mahallesinde kurulan konteyner kentlerde yaşam gittikçe zorlaşmaya devam ediyor. Birçok sorunla boğuşan depremzedelerle yaşananları konuştuk.

TTB Maraş merkezli depremle ilgili 6. ay raporunu açıkladı. Kadınlar hâlâ pek çok güvenlik endişesi yaşarken, sağlık hizmetine erişemiyor. Psikolojik ve cinsel şiddet ise artmış durumda.

Geçen 6 aya rağmen depremzedelerin yaraları hâlâ sarılmadı. Depremzedeler yaşam savaşı veriyor.

Yayın Kurulu üyemiz, EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, depremin 6.ayına doğru giderken farklı bölgelerde kadınlarla buluştu.

Depremin üzerinden 5 ay geçti ancak Adıyaman’da hayat hâlâ normale dönmedi. Çadırkentlerde çocukların istismara, kadınların da cinsel saldırıya maruz bırakıldığı iddia ediliyor.

Malatya’da İnönü Üniversitesi, Hemşirelik Bölümünün final sınavlarını yüz yüze yapma kararı aldı: ‘Zorunlu staj için geldiğimizde bile çadırlarda kaldık. Bir an önce bu uygulamadan vazgeçilmeli’

Malatya'da tekstil işçileriyle bir araya geldik. Birçoğunun evi yıkılmış, patronlar ise depremi kâra çevirme peşinde. İşçilerin tek umudu ise mücadele...

Pandemi döneminde online eğitime devam eden öğrenciler depremin ardından da eğitime ulaşamadıkları için liseyi hiç okuyamadıklarını söylüyorlar...

İskenderun’da yaşayan Resmiye 9 aylık hamile. Deprem sonrası kaygıları da artmış. Sağlık hizmetine kolaylıkla erişemeyen Resmiye en çok da doğum sonrasını düşünüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan İskenderun’da temel atma töreni gerçekleştirdi. Sohbet ettiğimiz kadınlar söylemlere oldukça tepkililer. Ama seçimlerden umutlular.

Deprem bölgesinde tahmini 24 bin kadının önümüzdeki aylarda doğum yapacağı öngörülürken, deprem bölgelerinde sağlıklı gebelik için nelere dikkat edilmeli?

IPSOS Arıştırma’nın 800 kişi ile gerçekleştirdiği araştırmaya göre, afet dönemlerinde kadınlar ekonomik, sosyal ve fiziksel açıdan daha çok etkileniyor.

‘Bu süreçte yaşananları insanın aklı almıyor. Her şey büyük bir kargaşa içinde, hiçbir yerde düzen yok. Bu düzensizlik insanların mağduriyetini de artırıyor.’

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği depremin kadınlar ve çocuklar üzerindeki etkilerinin konuşulduğu bi etkinlik düzenledi. Etkinliğin konuğu Ekmek ve Gül Editörü, Mimar Elif Turgut’tu.

‘Çadırkente yerleşemedik. Başvurduk ama çadır verilmedi. Brandalarla çadır yaptık ancak su alıyor. Kimse gelmiyor. Biz insani koşullarda yaşamak istiyoruz.’

Kız kardeşlik köprüsü çağrımıza karşılık veren Ankara’dan bir drama eğitmeni Antep’te bir araya geldiği depremzede çocukların ve kadınların yaşadıklarını Ekmek ve Gül’e yazdı.

Depremlerin üzerinden bir ayı aşkın süre geçti. Yardımların hâlâ ulaşamadığı yerler var. Gidecek bir yerleri olmayan Samandağlı depremzedeler yaşama nasıl tutunduklarını anlatıyor…

Çadırkentte Diyanet görevlilerinin çadırları gezip, ihtiyaç listeleri topladığını anlatan kadınlar gelen tek tuk geri dönüşlerin özensizliğine öfkeli.

Adıyaman’dan Aydın’a gelen ve KYK yurduna yerleştirilen bir kadın zaten yoksulluk içinde olan depremzedelerin daha da zorlu koşullarda yaşam mücadelesi vermesine öfkeli.

Depremzede, öğrenci ve işçi kadınlar 8 Mart’a giderken yaşadıkları sorunları ve ortaklaşan taleplerini anlattı.
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.