Çukurova Üniversitesi Kadın Çalışmaları Topluluğu olarak 8 Mart yaklaşırken KYK yurtlarında kalan kadın öğrencilerin taleplerini dinledik. Güvenli kampüs, aktif çalışan cinsel tacizi önleme birimi, yaşanabilir yurtlar, nitelikli, ücretsiz eğitim kadın öğrencilerin ortaklaştığı taleplerdi.
Gündem birçok farklı açıdan çok yoğunken kadın öğrencilerin talepleri görmezden geliniyor ve unutuluyor. Taleplerimizi tekrar tekrar hatırlatıyoruz. Farklı bölümlerden kadın öğrenciler sorunlarını, çözüm taleplerini anlatıyor…
ÇEKİNMEDEN, KORKMADAN YAŞAYACAĞIMIZ BİR KAMPÜS
Nazlıcan- Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü: Üniversite kampüsünde ışıklandırmalar çok yetersiz. Bu yüzden akşam kampüste yürümek güvenli değil.
Kadınların yaşadığı taciz ve mobbingleri önlemek, bu sorunları yaşayan kadınlara psikolojik ve hukuki olarak destek olmak adına üniversitelerde taciz önleme birimleri aktif olmalı. Kadınlar, çekinmeden yaşadıklarını anlatıp bunlara çözüm bulabilecek birimlerle muhatap olabilmeli.
Kız yurtlarında, enfeksiyon kapma riskinin yüksek olmasına rağmen ortak banyo kullanımı hâlâ mevcut.
‘ÇOĞU ZAMAN AÇ KALIYORUM’
Sümeyra-Ekonometri Bölümü: Okuldaki sorunlardan bir tanesi tuvaletlerin hiçbirinde peçete ve sabun yok, sabun bazen oluyor ama peçete hiçbir şekilde bulunmuyor.
Ringler çok dolu olduğundan çoğu zaman binemiyoruz, seferler artırılmalı.
Yurtta o kadar çok problem var ki hangisinden başlayacağımı bilmiyorum. Kıyafetlerimizi makineye attıktan sonra yerinde bulamıyoruz. Doğru düzgün kamera yok. Yemek problemi ayrı. Çoğu zaman aç kalıyorum. Yemekler yağlı ve tuzsuz oluyor.
Yurdun giriş çıkış saatleri de can sıkıcı. Son giriş 23.00 olmasına rağmen 10 dakika geç kaldığımda müdürden azar işitiyorum ve hakkımda tutanak tutuluyor.
Cinsiyet eşitliği hakkında herkesin bilgilendirmesi lazım bence üniversitelerde bunun adına bir bilinçlendirme eğitimi yapılmalı.
‘HEP GERİ PLANA ATILIYORUZ’
Sıla-Tarım Ekonomisi Bölümü: Kadın olarak hayatın her yerinde sorunlarla karşılaşıyoruz. İş yerlerinde, okullarda, etkinliklerde hep geri plana atılıyoruz. Aldığımız eğitim kalitesiz ve yetersiz.
Yurdun önleri çok tehlikeli gelen gecen arabalar belli değil.
Yurtta, yemek, sıcak su ve ısınma problemleri sürekli yaşanıyor.
‘HÂLÂ OKULDA IŞIKLANDIRMA YOK’
Eda-Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü: Cinsiyet eşitliği için önemli sorunlar arasında ücret eşitsizliği, kadına yönelik şiddet, siyasi katılım ve eğitim işgücüne katılımı bulunuyor. Bu sorunların çözümü için daha fazla adım atılması gerekiyor.
Okullardaki altyapının iyileştirilmesi ve eğitimde kalite standartlarının yükseltilmesi taleplerim arasında.
Hiçbir şekilde taleplerimizi umursamıyorlar. Hâlâ okulda ışıklandırmalar yok, en ufak sorunu bile halletmek istemiyorlar. Bir kadın olarak okulda ve yurtta kendimi güvende hissedemiyorum maalesef ki.
‘BİZİM KURDUĞUMUZ BİRİMİ PASİFLEŞTİRMEK İSTİYORLAR’
Maide- Gazetecilik Bölümü: Yurtta kaç gün duş alamadığımız oluyor, en günlük ve acil ihtiyacımız sıcak su. Yurdun yemekleri de çok hijyensiz ve tat olarak başka bir canlıya verseniz o bile yiyemez. Saat 6’dan sonra ışıklandırma gidiyor, ders çalışamıyoruz yurtta. Çalışamadığımız için dışarıdaki kafeleri kullanıyoruz.
Tacizi önleme birimi maalesef ki aktif değil. Üniversitedeki kadınlar için çok faydalı olacağını düşündüğüm bu birimin aktif olmasını istiyorum. Birçok konuda önümüzü kapattıkları gibi kendi kurduğumuz birimi de pasifleştirmeye çalışıyorlar.
Fotoğraf: Ekmek ve Gül
İlgili haberler
Herkes kendi alanından ama hep birlikte: 8 Mart Şe...
Kampüsümüzde kulüplerle, topluluklarla bir araya gelecek, yaşadığımızı sorunları birlikte tartışacak...
Tarihin tozlu sayfalarında değil işçi kadınların m...
8 Mart geldi çattı. Tüm takvimlerden, yer kürenin her bir parçasından biriktirdiği eşitlik türküsünü...
‘Yalnız olmadığımdan emin oldum’
'Aynı sözleri duyan, aynı sözleri söyleyen, aynı yolları yürüyenler olduğumuzu bu etkinlikte bir kez...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.