Almanya’nın en önemli kadın karikatür sanatçılarından Marie Marcks 25 Ağustos 1922’de doğdu, 7 Aralık 2014’te öldü. Kadın sorunları üzerine çizdiği karikatürlerle ünlendi. Marcks Berlin’de büyüdü. Babası mimar, annesi grafik tasarımcı ve sanat öğretmeniydi. Amcası heykeltıraş Gerhard Marcks’dı. Liseyi Hinterzarten’deki (Kara Orman) Birklehof yatılı okulunda tamamladıktan ve annesinin sanat okulunda eğitim aldıktan sonra, İkinci Dünya Savaşı sırasında Berlin ve Stuttgart’ta birkaç dönem mimarlık okudu. Okulu bıraktıktan sonra Heidelberg’de serbest sanatçı olarak çalıştı.
1940’larda ve 1950’lerde ağırlıklı olarak afişler yaptı ve 1958’de Brüksel’deki dünya sergisi Expo 58’e Alman reyonunun biçimlendirilmesini üstlendi. 1960’ların başında karikatür yayınlamaya başladı. İlk çalışmaları Claus Koch’un Atomzeitalter dergisinde yayınlandı ve 1963’ten 1966’ya kadar orada sözleşmeli karikatürist olarak çalıştı. Zamanla çizimlerini toplumsal konuları içerecek şekilde genişletti. Bu, onu Federal Almanya Cumhuriyeti’nin en önemli karikatüristlerinden biri yaptı. Marie Marcks, Süddeutsche Zeitung, Stern, Spiegel, Titanic ve Vorwärts gibi yaygın yayın organlarında düzenli olarak karikatür yanı sıra günlük aile yaşamından otobiyografik kayıtlar yayınladı.
1984 ve 1989’da çizdiği otobiyografisi “Marie, es brennt!/Marie yanıyor!” Ve “Schwarz-Weiß und bunt/Siyah Beyaz Ve Renkli” toplam 300 sayfadan oluşan iki cilt halinde yayınlandı. Bunu yaparken ilk çalışmalarını yeni çizimleri harmanladı.
Siyah beyaz veya renkli kalemle resimleri, genellikle bir gelişmenin (öykünün) anlık görüntülerini oluşturmak için konuşma balonları veya alt metinlerle yoğunlaştırdı. Çok sayıda ayrıntı ve kelime oyunu tipik özellikleriydi. Marcks genellikle günün politik meseleleri, yerel veya ulusal politikalarda özel bir pozisyon aldı.
Çizim açısından, Marcks, kendisinden çok daha genç Franziska Becker ve Claire Bretécher’in yol arkadaşı ve çağdaşıydı. 90 yaşını geçene kadar çizdi.
Stili 1960’larda Bosc ve Chaval’ın etkisi ile başladı. Fransız hiciv dergisi Hara-Kiri ve çizer Jean-Marc Reiser, gelişiminde etkili oldu. Zamanla kendine özgü uzun burunlu figürlerini geliştirdi.
Fotoğraf: Marie Marcks (FAL 1.3)
İlgili haberler
GÜNÜN KARİKATÜRÜ: Eşitlik erkeklere bırakılmayacak...
Günün karikatürü 'Bayan Yanı'ndan gelsin... Sinir bozucu değil mi?
GÜNÜN ŞARKISI Trio Mandili'den
Trio Mandili üç Gürcü kadından oluşan harika bir grup, bu da bizden günün şarkısı olsun!
GÜNÜN ŞARKISI: Dohktar Astam
Dohktar Astam 'Ben bir kız çocuğuyum' demek. 2016 Uluslararası Kız Çocukları Günü kutlamaları için A...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.