Avrupa’nın en büyük park mezarlığı Hamburg’ta bulunuyor. Ohlsdorfer Friedhodf/Ohlsdorf Mezarlığı bünyesinde özel bölümler var. Örneğin Yahudi ve Müslüman mezarlığı, antifaşist direnişçiler bölümü, ünlü sanatçılar ve düşün insanlarına ayrılmış bölümler.
Mezarlıkta bir de kadınlar tarafından yönetilen, bakımı yapılan ve mücadeleci, örgütleyici, sanat ve bilimde öncü kadınların gömüldüğü Garten der Frauen/Kadın Bahçesi bulunmakta.dsa
NEDEN KADIN BAHÇESİ?
1.695 metrekarelik Kadın Bahçesi, 2000 yılında kurulan ve 2001 yazında açılan Garten der Frauen e.V. derneği tarafından desteklenen, önemli kadınların eski mezar taşlarının yerleştirildiği bir anma alanı.
Kadın Bahçesi, Hamburg’un tarihini şekillendirmeye yardımcı olan kadınların hatırasını korumayı amaçlıyor. Çünkü erdemleri onurlandırılan ve hafızalarda korunan önemli erkek kişiliklerin aksine, kadın kişilikleri çabucak unutulur. Birçok önemli kadın, Ohlsdorf Mezarlığında son dinlenme yerlerini bulmuş durumda. Ancak mezarların kullanım süresi dolduğunda ve yenileme ücretini kimse ödemediğinde bu mezarlar boşaltılır, mezar taşları kaldırılır ve yerlerine yeni mezarlar açılır. Kadın Bahçesi Derneği mezar taşlarını kurtarmak için Kadın Bahçesi’ne taşıdı.
KİMLER VAR?
Garten der Frauen derneğinin “önemli” terimi için kullandığı ölçütler, bugün “önemli” terimi için genellikle kullanılan ölçütler değildir. Yani bu kadınlar zengin, egemen sınıfın kadınları değildir. Onlar politik ülküleri olan kadınlardı. Kadın hakları için kampanya yürüttüler, insani anlamda eğitimciler olarak çalıştılar, sanatsal yeteneklerini geliştirebildiler, enerjileri ve kişisel yeteneklerini kullanarak olağandışı ve hatta zor şeyler başardılar, toplumda bir yer edindiler. etki alanları, hayır işleri yaptılar, ya da devlet ve aile içi ataerkil şiddetin kurbanlarıydılar, Nazi döneminde direnişte savaşıp Nasyonal Sosyalizmin kurbanı oldular.
NAZİ KURBANI ÇOCUKLAR İÇİN ANIT
Kadın Bahçesi’nde Nazi döneminde zorunlu işçi olarak çalıştırılan kadınların dayanamayıp ölen bebek ve çocuklar ve yine aynı dönem çocuk işçi olup da ölen köle çocuk işçiler için de bir anıt var.
1943 ve 1945 yılları arasında Nazi döneminde zorunlu işçi olarak çalıştırılan 250 bebek ve küçük çocuk ile kendileri zorunlu çalışma yapmak zorunda kalan 3 büyük kız çocuğu, ayrıca Yahudi Mezarlığında mezarları olan iki büyük erkek çocuk ve iki Yahudi yeni doğan bebek - doğumdan hemen sonra öldürülmüşlerdi ve mezarları bile yoktu- gömüldü.
Garten der Frauen derneği, 9x9 cm renkli cam taşlardan oluşan cam bir küp ile bu çocukları anıyor. 257 taşta her bir çocuğun adı ve yaşı yazılı. Diğer taşların üzerine çocuklara uygun küçük çizimler işli ve bir taş tanınmayan tüm çocukları temsil ediyor.
Polonya, Rusya, Ukrayna ve diğer 13 ulustan kadınlar, Nazi döneminde anavatanlarından kaçırıldı ve Hamburg şirketlerinde, tarımda ve özel evlerde zorunlu işçi olarak çalıştırıldı. Bu süre içinde Hamburg’da çocuk doğuranlar, doğumdan yaklaşık bir hafta sonra tekrar 10-12 saat çalışmak zorunda kaldılar ve açlık çektiler. Bebeklerine yeterince bakamıyorlardı. Çocukların çoğu ihmal ve yetersiz beslenmeden öldü.
ARŞİV VE REHBER EŞLİĞİNDE ZİYARET
Kadın Bahçesi Derneği, mezarlık içindeki Cordesallee’deki tarihi su kulesinde Kadın Bahçesine çok yakın bir arşiv merkezi kurdu. Burada dernek, tarihi mezar taşı Kadınlar Bahçesinde olan veya Kadınlar Bahçesine anıt taşı dikilen bir kadın hakkında düzensiz aralıklarla değişen sergiler açıyor.
Ayrıca isteyenler için rehber eşliğinde kadın bahçesi ziyaretleri yapılabiliyor. Bunun dışında anısını yaşatmak istediğiniz kadın hakları savunucularının mezarlarını da buraya taşıyabilir ya da buraya gömülmelerini sağlayabilirsiniz.
Fotoğraflar: Ekmek ve Gül
İlgili haberler
Nazi’lere direnen bir illüstratör, Aat Breur
Krijn Breur ile Nazi işgali sırasında direniş grubuna katılan, toplama kamplarına sürülen Hollandalı...
Nazi Almanyası’nda kadın işçiler: ÇALIŞ, İTAAT ET,...
9 Mayıs 1945’te Nazi Almanyası’nın teslim oluşuna kadar 55-60 milyon insanın ölümüne, milyonlarcasın...
GÜNÜN BELLEĞİ: Regl ve Yahudi Soykırımı
Regl hayatın bir gerçeği; ama çok az konuşuluyor. Toplama kamplarındaki kadınlar, en vahim ve zorlu...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.