3 yıldır meme kanseri tedavilerinden dolayı menopozdayım. Eğer hastalığın türü kadın hormonlarına karşı duyarlıysa, ilaç ve iğneyle kadınlık hormonları baskılanarak zorla menopoza girmeniz sağlanıyor. 5 yıl boyunca içmeniz gereken hap ve ayda bir göbekten yapılan iğne oluyorsunuz (iğne o kadar büyük ki görünce korkarsınız) ve siz istemeseniz de menopoza girmiş oluyorsunuz. Menopoz, kanamanın durması demek. Fakat olay bu kadar basit değil maalesef. Hem sağlıkçı hem de hasta olunca hangi açıdan yazacağını şaşırıyor insan. Fakat damdan düşen pozisyonundan anlatmak sanırım daha iyi.
Menopoz belirtileri başladığında tüm kadınlar eğitim, danışmanlık ve destek almalılar bence. Tabii bir de benim gibi meme kanseri hastası olup da bu nedenden dolayı normalden 10 yıl öncesinden menopoza giriyorsan, bunların üstüne psikolojik danışmanlığı da eklemek lazım. Hepimiz görüyor ve yaşıyoruz ki toplumda kadının statüsü “anne” olmasıyla daha doğrusu kadının doğurganlığıyla yükseliyor ya da bu erkek düzeni böyle istiyor. Kadının doğurganlığının bitmesi (ben buna sepetteki yumurtanın tükenmesi diyorum) artık işe yaramazlık, kadınlıktan sıyrılıp erkekleşmek gibi algılanmaya da neden olurken, kadınların cinsel aktiviteden de yoksunlaştığı sanılıyor. Oysa ki cinsellik hem erkek hem kadın yönünden yaşam boyu süren bir olgudur. Fakat menopoza giren kadın bu süreçte destek alıp hazırlanmazsa duygusal sosyal açıdan travmalar yaşayabilir. Hayatın sonunun geldiğini, yaşlandığını, değersizleştiğini hisseder.
Önceleri bana yaşaması zor gelen, şimdiyse güldüğüm birkaç örnek vereyim kendimden. Kış ortasında otobüste ateş basar, vücudunun gözeneklerinden buhar fışkırır adeta, mutlaka çantanda gazete kitap dergi gibi birşey bulunur, etrafın şaşkın bakışlarına aldırmadan delicesine yelpaze gibi sallarsın. Ya da gece uyurken ateş basar, üzerini açarsın, sabah kalktığında her yanın tutulmuştur. Kadınlar menopoz öncesi dönemde neler yaşayacaklarını ve menopozla nasıl baş edeceklerini bilirlerse inanın bu sürece daha kolay uyum sağlayacaklardır. Kadınlar kendi sağlıkları için mücadele ve talep etmeyi bilmelidir. İl Halk Sağlığı bünyesinde kurulan Sağlıklı Yaşam Merkezlerine başvurarak psikologlardan menopozla ilgili danışmanlık hizmetleri alabilirsiniz.
Herkese sağlıklı mutlu günler.
İlgili haberler
Kadının baş belası; VAJİNİT
Vajina sağlığının bozulduğunu nasıl anlayabiliriz? Bu yazı rengine, kokusuna, akıntıya göre vajina s...
Huzurum yoktu boşandım, hayat sana minnetarım!
‘Boşanma aşamasındayız. Nafaka gibi taleplerim olmamasına rağmen hala tacizlere maruz kalıyorum. Şim...
MENOPOZ: Bir son mu?
Menopoz kadın yaşam döngüsünün bir parçasıdır, ne gerçek anlamda ne de cinsel anlamda bir son olmadı...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.