Kadınlar ‘erkek işi’ de yapabilir
Türkiye’deki ilk kule vinç operatörü olan Nuray Yurt, toplumum ‘erkek mesleği’ algısını yıkan kadınlardan sadece biri.

Kule vinç operatörleri genellikle ‘erkek mesleği’ olarak tanınır toplumumuzda, bu algıyı kıran birçok kadından biri Nuray Yurt. 17 yıl bir öğrenci yurdunda müdürlük yapan Yurt, mesleğini bırakıp İzmir’e kule vinç operatörlüğü yapmaya gelir ve ülkemizde ilk kadın kule vinç operatörü olur.
28 yıldır Tokat’ta yaşayan Nuray Yurt, kule vinç operatörü olma yolundaki adımlarını heyecanla anlatıyor: “Emekliliği beklerken iş makineleri üzerine bir şirketi olan komşum, bana İzmir’de şirket kurma teklifinde bulundu. Ben de Tokat’tan İzmir’e bu vesile ile geldim. 2 yıl kadar ortaklık devam ederken, kule vinç ehliyeti aldım. Bu süre içerisinde kendi şantiyemizde kurulu Kule vincimiz vardı, ben de kendimi yetiştirerek hem mobil hem forklift derken kule vinç de dahil ehliyet aldım ve hepsini kullanabilecek seviyeye geldim”

‘İŞÇİLER HAYATA BAKIŞ AÇIMI DEĞİŞTİRDİ’
Şirket ortaklığından çeşitli nedenlerle ayrılan Yurt, işsizlikle baş başa kaldı. Ancak 2 yıl boyunca kule vinç operatörlüğünde çıraklık yaptığı mesleğinde ustalığa doğru gitmek istedi ve yine bir şirkete başvurdu. Yurt, “Şimdi bir şirketin ikinci şantiyesinde büyük bir soğuk hava deposunu yapıyoruz. Benim için çok keyifli. Arkadaşlarla aile gibi olduk. Bu arada inşatta yaşayan, inşaat işçiliği yapan insanların hayatını daha iyi öğrendim. O kadar yorucu ki onlar için yaşam, ona rağmen gülümsüyorlar. Benim hayata bakış açımı değiştirdiler” diyor.

‘KADINLAR CESARETLE HER ŞEYİ YAPABİLİR’
Toplumda, kadınlar üzerinde de bir iş bölümü olduğunu belirten Yurt, “Birçok eleştiri aldığım zamanlar da oldu. Sen yapamazsın, bu işler bayanlara mı kaldı, eşi de evde hamur yoğurup çocuklara bakıyordur gibi söylemler de duydum. Ancak benim asla tereddütüm olmadı. En başından beri severek yapmaya devam ettim ve yapacağım. Kadınlar tanımlanan o erkek işlerini de yapabilir elbette ve kadınların istekle, cesaretle biraz da şartları gözettiğimizde yapamaz denilen birçok şeyi yapabileceğini düşünüyorum” diye konuşuyor.
Kule vinçte aktif olarak 8 ayı dolduran Yurt, 2 yıldır eğitmenlik yaptı. İş yerinde ise ilk gittiğinde, birçoğu bu alanda olduğum için şaşırmış ancak alıştıklarını ekliyor. Her gün tecrübe kazandığını belirten Yurt, “Şimdi hedefim yurtdışına gitmek. Kule vinç operatörü olarak yurtdışında bu işe devam etmek istiyorum” diyor.

‘EN KÜÇÜK HATA İNSAN HAYATINA MAL OLUR’
Kule vinç operatörlüğünü de anlatan Yurt, “Kule vinçler farklı farklı yüksekliklerde olur. Şuanda benim çalıştığım vinç 50 metre yüksekliğinde, her sabah o vince tırmanıyorsunuz ve aklınıza gelecek her türlü inşaat malzemesini, aşağıdaki işçilerin, ustabaşıların istediği malzemeleri alıp kata veriyoruz, o kat bitince bir üst kata gibi… İnşaat alanında inşaatın hızlı işleyişini kule vinç sağlıyor” diye konuşarak operatörlerin aldığı eğitimin ülkede sıkıntılı olduğunu belirtiyor. Yurt, “Bu mesleğin sorumluluğunu bilen insanlar kendini tam yetiştirmeden zaten işin başına geçmiyorlar. Çünkü kule vinç operatörünün yapacağı en küçük bir hata insan hayatına mal olabiliyor” diyor. Olası iş kazalarının önlenebilmesi için makinelerin periyodik olarak kontrollerinin yapılmasının önemine dikkat çeken Yurt, ihmalkarlığın yaşanan kazaların en büyük sebebi olduğunu vurguladı. Çalıştığı şantiyede iş kazasının yaşanmadığını özellikle söyleyen Yurt, “Bu işin diğer işler gibi riskleri var ne yazık ki ve Türkiye’de iş güvenliği konusunda da eğitim yetersizliği var” diye ekliyor.
Öte yandan geçtiğimiz Nisan ayında, Menemen’de bir inşaat sahasında vinç halatının kopması sonucu ağır yaralanan Vinç Operatörü Eren Bulut’un kurtulmasının da mucize olduğunu belirten Yurt, kendisinin de üyesi olduğu Kule Vinç Operatörleri Derneği adına da “Dernek olarak işçilerin haklarını gözetmek, iş konusunda da onlara yardımcı olmak gibi bir amacımız var. Eren için hastaneye hep birlikte gitmiştik. O arkadaşımızın kurtulması mucize. Bu iş kazalarının bir daha yaşanmaması için her önlem alınmalıdır” dedi.
İlgili haberler
Demirci Gülcan’ın önyargılara karşı direnişi

“Çeliğin mazisi hoşuma gidiyor. O sert görünümlü, soğuk madde, ateşle buluştuğunda yumuşayıp şekil a...

Kim ne der diye düşünmeyi bıraktım, özgürleştim

Sincan’da usta bir oto lastikçi olan Gülseren namı diğer Gül abla ile tanıştınız mı?

‘Kadından şoför olmaz’ algısını yıkan bir kadın: A...

Arife Duran, 15 yıldır servis şoförlüğü yapan bir kadın. Tesadüfen karşılaştığımız Arife ablanın kad...