Okurumuzun Sorusu:
Eşim de ben de özel sektörde çalışmaktayız. Eşimin yurt dışı görevlendirmesi söz konusu. 11 yıldır aynı işyerinde çalışmaktayım. Yurt dışına taşınma durumunda buradaki işimi sonlandırmam gerekecek. Böyle bir durumda benim tazminat hakkım var mıdır?
Genel kural olarak işçinin kendi isteğiyle işten ayrılması, bir başka deyişle istifa etmesi halinde işçinin kıdem tazminatına hak kazanması mümkün değil.
İşçinin iş sözleşmesini feshettiği, yani işçinin işten ayrıldığı durumlarda, kıdem tazminatına hak kazanabilmek ancak şu durumlarda mümkün:
1) Haklı nedenle derhal fesih (İş Yasası madde-24),
2) Emeklilik, maluliyet vb. nedenlerle fesih,
3) 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olan işçiler için 15 yıl, 3 bin 600 gün prim üzerinden fesih.
Ne yazık ki işçinin ya da eşinin yurt dışına (ya da yurt içinde başka bir ile) taşınması işçi için haklı nedenle derhal fesih gerekçesi oluşturmuyor. Dolayısıyla yurt dışına taşınma gerekçesi üzerinden haklı fesih yoluna başvurmak olanaklı değil.
Bununla birlikte okurumuzun başka bir haklı fesih gerekçesi varsa, örneğin okurumuzun yasal hakları ihlal ediliyorsa okurumuz bu ihlal üzerinden haklı fesih yapıp işten ayrılabilir ve kıdem tazminatını talep edebilir. Haklı fesih gerekçelerine ilişkin detaylı bilgiler bu yanıtımızda mevcut: Haklı fesihte gerekçe çok önemli!
Diyelim ki böyle bir haklı fesih gerekçesi yok. Bu durumda okurumuz diğer iki alternatife baka-cak. Okurumuz muhtemelen henüz emeklilik aşamasına gelmediği için, emeklilik nedeniyle fesih yolu da kapalı. Bununla birlikte eğer okurumuzun sigorta girişi 8 Eylül 1999’dan önceyse ve okurumuzun en az 3 bin 600 gün primi varsa (aynı işyerinde olması gerekmiyor, toplam gün sayısı önemli), okurumuz 15 yıl-3 bin 600 gün üzerinden SGK’dan gerekli belgeyi alarak iş sözleşmesini sona erdirip kıdem tazminatı talep edebilir.
İlgili haberler
Evlilik nedeniyle fesihte ihbar süresi aranmaz
Evlilik nedeniyle iş sözleşmesini fesheden işçinin ihbar süresi kadar önce haber vermesi gerekmez. İ...
Servis yükümlülüğünün yerine getirilmemesi haklı f...
İşverenin gece vardiyasında çalışan kadın işçiler için servis yükümlülüğünü yerine getirmemesi halin...
İşverenin ‘istifa et, hakkını verelim’ tuzağına di...
İşveren işçiye “istifa dilekçesi ve tüm haklarını ödeyelim” diyorsa iyi düşünmekte yarar var! İşçi i...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.