Okurumuzun Sorusu:
Merhabalar. Öncelikle bu şekilde insanların sorunlarını gideren yardımcı olduğunuz bir sayfa oluşturduğunuz için kendi adıma teşekkür ederim. Hep takip eder okurdum ama bugün benim de cevabı gereken bir sorum var maalesef. Bir hukuk bürosunda 9 yıldır asistan olarak çalışmaktayım ve 5 aylık hamileyim. 2 aylık hamileliğimde büroda ağır birkaç klasör taşıdığım için kanamam oldu ve kadın doğum doktorum istirahat için 1 haftalık rapor verdi. İşverenim avukat hanım, hamileliğimin 2. ayında bana ' Senin yerine birini bulalım, yatman gerekirse biz telef oluruz, doğumdan sonra da erkek değilsin çalışamazsın' şeklinde bir cümle kurarak yerime birini bulacağını söylemiş oldu ve bana hiçbir şekilde doğumdan sonra çalışmayı düşünüp düşünmediğimi sormadı. Bana tazminatımı vermemek için şöyle bir teklifte bulundu 'kendisinin bir e-ticaret sitesi kuracağını, başka bir adreste başka bir şirketin kendisine, satacağı ürünlerle ilgili depo tarzı yer tahsis edeceğini. bu sistemi evden yürütecek birisine ihtiyacı olacağını ve doğumdan sonra da çalışamazsın zaten diyerek bana bunu evden yapıp yapamayacağımı sordu.' Bu teklifi sözlü olarak yaptı tabi ki yazılı bir bildirimde bulunmadı bana. Bana 9 senedir aynı iş yerinde çalışırken en azından çalışıp çalışmayacağımı sormasını beklerdim. Bunu yapan üstelik hemcinsim hem de bir hukukçu avukat, bu yüzden ben tazminatımı alıp ayrılmak istiyorum, onun bana yaptığı tazminatımı vermemek için başka bir iş teklifinde bulunarak beni zora sokmak. Ben yaptığı bu teklifi açıkçası kabul etmek istemiyorum. Yaptığı teklifi kabul etme zorunluluğum var mı? Teklifini kabul etmezsem bir hak kaybım olur mu, “başka bir iş teklifinde bulundum kabul etmedin” diyerek istifa etmemi isteyip tazminatımı vermemezlik yapabilir mi? Açıkçası 9 yıllık emeğim var büro içindeki sistemi vs. kurup oluşturan benim ve bana gösterdiği tavrı ve tutumu sebebi ile tazminatımı bırakmak istemiyorum. Bu yüzden nasıl bir yol izlemem lazım yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Öncelikle okurumuza sağlıklı ve mutlu bir hamilelik süreci ve rahat bir doğum dileyelim ve okurumuzu şimdiden tebrik edelim.
Okurumuza hamilelik ve cinsiyet nedeniyle yapılan ayrımcılığın bir kadın, hem de avukat bir kadın tarafından gerçekleştirilmesi gerçekten çok üzüntü verici. Okurumuzun analık izninden sonra mevcut işini yapmaya devam etmesinin önünde hiçbir engel yok. İşveren de analık izni süresi için başka bir personel bulabilir. Okurumuzun 9 yıldır emek verdiği işyerinden ve kayda değer tecrübeye sabit olduğu işinden uzaklaştırılmak istenmesini kabul etmem mümkün değil.
Gelelim okurumuzun sorularının yanıtlarına:
1) Okurumuz bu yeni iş teklifini kabul etmek zorunda değil.
2) Okurumuzun bu yeni iş teklifini kabul etmemesi tazminatsız işten çıkarma gerekçesi olamaz.
3) Okurumuz 30’dan az işçi çalıştıran bir işyerinde çalışıyor. Dolayısıyla iş güvencesi kapsamında değil. Bu nedenle işveren istediği zaman gerekçe göstermeden işten çıkarabilir. Okurumuz da işe iade davası açamaz. Yani işveren istediği zaman gerekçesiz işten çıkarma hakkına sahip. Bununla birlikte işveren bu hakkını (25/2’den kaynaklanan haklı fesih hariç durumu hariç) ancak ve ancak okurumuza kıdem tazminatı ve diğer yasal haklarını ödeyerek kullanabilir.
4) İşveren okurumuzu bu yeni iş teklifini kabul etmemesi ve hamile olması nedeniyle işten çıkarırsa bu ayrımcılığa dayanan ve kötü niyetli bir işten çıkarma olur. Yani okurumuz işe iade isteyemese de ayrımcılık tazminatı veya kötü niyet tazminatı da talep edebilir.
5) Sonuç olarak okurumuzun bu aşamada yapması gereken bir şey yok. Okurumuz işverenine bu teklifi kabul etmediğini bildirebilir ve mevcut işinde çalışmaya devam etmek istediğini söyleyebilir.
6) İşveren okurumuzu buna rağmen işten çıkarırsa okurumuz: 1) Kıdem tazminatı, 2) İhbar süresi kadar önce haber verilmezse ihbar tazminatı, 3) Ayrımcılık tazminatı veya kötü niyet tazminatı, 4) Kullanmadığı yıllık izinlerinin ücretlerini, 5) Ücret, fazla mesai vb. yasal haklarını talep edebilir. Ödenmediği takdirde arabulucuya başvurabilir, anlaşma olmadığı takdirde haklarını dava yoluyla isteyebilir.
7) İşveren okurumuzu işten çıkarmaz ancak okurumuza mobbing uygular, okurumuzu istifaya zorlarsa, okurumuz istifa etmek yerine haklı fesih yapabilir. Kıdem tazminatı, ayrımcılık tazminatı ve mobbing nedeniyle tazminat ile diğer yasal haklarını talep edebilir. Ödenmediği takdirde arabulucuya başvurabilir, anlaşma olmadığı takdirde haklarını dava yoluyla isteyebilir.
İlgili haberler
Hamilelik nedeniyle fesihte ayrımcılık tazminatı i...
Hamile olduğu için işten çıkarılan ancak 6 ayı dolmadığı için işe iade davası açamayan kadın işçi ay...
Hamileliği bildirmek hem yasal yükümlülük hem de a...
Hamile olduğunu öğrenen kadın işçi işvereni bilgilendirmekle yükümlüdür. Hamileliği işverene yazılı...
Hamilelik nedeniyle fesih deneme süresinde de olsa...
Kadın işçi deneme süresinde de olsa, iş sözleşmesi hamilelik nedeniyle feshediliyorsa, bu ayrımcılığ...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.