Raporluyken işe çağrılan işçi işe gitmek zorunda değildir
Sağlık (istirahat) raporu olan işçi, işveren tarafından işe çağrılsa bile işe gitmek zorunda değildir. İşçinin raporluyken çalışması nedeniyle işten çıkarılması İş Yasası’na aykırı olur.
Okurumuzun Sorusu:

Özel bir şirkette büro elemanı olarak iki yıldır çalışıyorum. Bir ev kazası geçirip kolumu kırdım birkaç yerden ve platin takıldı. Bir ay rapor aldım. Bu süreçte üç defa beni işe çağırdılar, zorlukla gittim, yapmam gereken işi yaptım ve geldim. Doktor kontrolünden sonra doktor ikinci kez bir aylık rapor verdi. Rapor işyerine ulaştıktan sonra beni arayıp "haftada iki gün işe geleceksin" dediler. Raporlu işçi işe çağrılabilir mi? Bu durumdaki haklarım neler?

İşçinin raporlu olduğu dönemde iş sözleşmesi askıya alınmış kabul edilir. İş sözleşmesi askıdayken işçinin çalışma yükümlülüğü, işverenin de işçiye ücret ödeme yükümlülüğü yoktur.

İşçinin raporlu olduğu dönemde işverenin işçiyi işe çağırma hakkı ya da yetkisi yoktur. İşveren böyle bir hak ya da yetkisi olmadığı halde raporlu işçiyi işe çağırırsa, işçi işverenin bu çağrısına icabet etmek, raporlu olduğu dönemde çalışmak zorunda değildir.

Raporlu işçinin çalıştırılması işçinin sağlık ve güvenliği de tehlikeye atabileceği için işverenin raporlu işçiyi çalışmaya zorlaması İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’na da aykırıdır. Öte yandan raporlu işçiyi çalıştıran ancak bu durumu SGK’ya bildirmeyen işverene ayrıca idari para cezası da kesilir.

İşveren bu nedenle, yani raporluyken çalışmayı reddettiği için işçiyi işten çıkarırsa bu İş Yasası’na aykırı bir işten çıkarma olur ve işçi tüm yasal haklarını talep edebilir, koşulları mevcutsa işe iade isteyebilir.

Sonuç olarak okurumuz raporlu olduğu dönemde hiçbir biçimde çalışmak zorunda değildir ve gönül rahatlığıyla işverene raporu bitene kadar çalışmayacağını bildirebilir. Okurumuzun bu yazışmaları mümkünse daha sonra ispatlanabilecek biçimde yazılı olarak yapmasında ve kayıt altına almasında yarar vardır.


İlgili haberler
Analık istirahati hekim raporu ile uzatılabilir

16 haftalık analık istirahati hekim raporu ile uzatılabilir. Özel hastane hekiminin raporu da geçerl...

Analık istirahatini hekim raporu ile uzatmak mümkü...

Tekil doğumlarda analık istirahati, doğumdan önce 8, doğumdan sonra 8 haftadır. Bu süreler hekim rap...

Analık izni sonrası rapor alan işçi de yarım çalış...

Analık izni sonrası alınan rapor yarım çalışma hakkını etkilemez, süreyi düşürmez. Kadın işçi rapor...