Okurumuzun sorusu:
Yılbaşında işsiz kaldım. 8 ay işsizlik parası alma hakkım var. Yeni bir iş buldum, Nisanda başlayacak ama 2 aylık. Bu işe girip çalışırsam işsizlik parası alamam. Peki, bu iş bitince işsizlik parası yeniden bağlanır mı? Bağlanmayacaksa yeni işe girmeyi düşünmüyorum…
Okurumuz, işsiz kalmadan önceki son 3 yıl içinde 900 günden fazla, 1.080 günden az primi olduğu için 240 gün, yani 8 ay süreyle “işsizlik parası” olarak anılan “işsizlik ödeneğine” hak kazanmış.
Okurumuz hiç endişe etmesin. Yeni bulduğu işe girip çalışabilir. Bu iş 2 ay sonra bittiğinde ve yeniden işsiz kaldığında işsizlik ödeneği yeniden bağlanır. Okurumuz, ilk işsiz kaldığında hak ettiği işsizlik ödeneği süresi doluncaya kadar, işsizlik ödeneği almaya devam edebilir.
Okurumuz Nisan başında işe girerse Ocak, Şubat ve Mart aylarında 90 gün işsizlik ödeneği almış olacak. Nisan ve Mayıs aylarında çalışıp Haziran başında yeniden işsiz kaldığında 240 günden kalan süre kadar, yani 150 gün boyunca işsizlik ödeneği alabilir. Bu durumda neden yeniden işsiz kalındığına bakılmaz.
Çünkü 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nun 50. maddesine göre:
“Sigortalı, işsizlik ödeneğinden yararlanma süresini doldurmadan tekrar işe girer ve işsizlik sigortası ödeneğinden yararlanmak için bu Kanunun öngördüğü şartları yerine getiremeden yeniden işsiz kalırsa, daha önce hakettiği işsizlik ödeneği süresini dolduruncaya kadar bu haktan yararlanmaya devam eder. Bu Kanunun öngördüğü şartları yerine getirmek suretiyle yeniden işsiz kalınması halinde ise sadece bu yeni hak sahipliğinden doğan süre kadar işsizlik ödeneği ödenir.”
İlgili haberler
GÜNÜN RAKAMI: Genç işsizlerin yüzde 63’ü kadınlar
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV) yaptığı çalışmaya göre kadınlar toplam genç...
İşsizliğin sorumlusu kadınlar ve gençler değil, si...
‘Aklınıza niye işsizlik çift hanede sorusu gelebilir. 9.2 milyon yeni istihdama rağmen kadın ve genç...
İşsiz kaldıktan sonra 100 gün daha sağlık hakkında...
İşsiz kalan işçi, son 1 yıl içinde 90 gün veya daha fazla primi varsa, işsiz kaldığı tarihten itibar...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.