Kocaeli’nin Körfez ilçesinde BİM markette çalışan bir kadının evine konuk oluyorum. Kapıdan içeri girdiğim anda sıcak bir gülümseme beni karşılıyor. Salona geçiyoruz. İçeride 2-3 yaşlarında bir çocuk. Oldukça hareketli. Eşi de çalıştığı için evde yok. Bir de kız kardeşi var. Çayımızı, kekimizi o ikram ediyor. Tanışma faslını geçtikten sonra başlıyoruz sohbetimize. İlk olarak çalışma koşullarının nasıl olduğunu soruyorum, 11 saat çalıştığını söylüyor ve sözlerine devam ediyor: “Pandemi döneminde çalışma koşullarımız daha da zorlaştı. ‘Hep daha fazla çalışın, daha fazla sıcak satış yapın, müsterilerle daha fazla ilgilenin, güler yüzlü davranın’ diyen performansınızı denetleyen sorumlulular var. Kısaca müşteri memnuniyeti çalışanının memnuniyetinden daha öncelikli. Çünkü BİM’in kârı önemli onlar için.” Çalışırken birden fazla iş yaptığını da belirterek “Reyona bakıyoruz, fiziksel olarak zorlandığımız işleri de yapıyoruz. 20 kiloluk koliler kaldırıyoruz, patates ve soğan çuvallarını taşıyoruz. Kasa önünde sıra mı oldu, reyondaki işi bırakıp koştura koştura kasaya geçip kasiyerlik yapıyoruz” diye anlatıyor koşullarını.
“Geçinebiliyor musun?” diye soruyorum bu seferde. Duraksıyor. “Hep şurdan, burdan kısalım, onu almayalım, daha sonra bakarız diyoruz ama ay sonunu bir türlü getiremiyoruz. Çünkü borçla, krediyle, faturayla uğraşıyoruz, daha nereye kadar devam edecek böyle” diyerek gösteriyor tepkisini. Gelen zamlardan dolayı insanların ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldiğine, bu sebeple iş yerinde hırsızlık olaylarının arttığına da değiniyor. “Yağa 60 TL veremediği için katı yağ, et yiyebilmek için sucuk, çocuğunu doyurabilmek için mama çalanlar var. Bunların hepsi besin, bir ihtiyaç, keyfi çalınmıyor. İnsanlar geçinemediği için bu yola başvuruyorlar. Burada sonuca değil sebebe bakmak gerek” diye ifade ediyor.
Sohbeti bitirmeye yakın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününe kısa bir zaman kaldığından bahsediyorum. Bu 8 Mart’ta talebinin ne olduğunu soruyorum. “Zamların geri çekilmesini istiyorum” diyor. Kadını şiddetten koruyacak önlemlerin de bir an önce alınması gerektiğini vurgulayarak sözlerini bitiriyor.
Fotoğraf: Jordan Madrid/Unsplash
İlgili haberler
Market çalışanlarına bir dokun bin ah işit
Mahalle bakkalları bir elin parmağı kadar. Artık her mahalle de 3-4 çeşit market var. Bir de o marke...
‘Maaşım, çalıştığım marketten alışveriş yapmaya ye...
H.T. Ankara’nın zincir marketlerinden birinde çalışıyor. Pandemiyle birlikte çalışma koşulları ağırl...
Marketin çöpe attıkları, bizim yemeğimiz!
İki göz odada yaşayan üç çocuklu aile marketin son kullanma tarihi geçmiş, çöpe atılanlardan yemek y...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.