Yeni dönemi Hacettepe Üniversitesinin barınma ve yemekhane ücretlerine yaptığı zamlarla açıyoruz. Zamların kadınların hayatına etkisini vurgulamak için bu yazıyı yazıyoruz. Yurtta kapıları tek tek çalıp zamların yaşamımızı nasıl etkilediğini konuştuk.
Kapısını çaldığımız her kadın zamlara dair henüz ilk soruda öfkesini aktarıyor. Hemen her kadından ‘Biz de bunu konuşuyorduk’ cümlesini duyuyoruz. Zamların bir kadın olarak yaşamını nasıl etkilediğini sorduğumuzda çoğunun kaygısı aile evine daha fazla bağımlı hâle gelmek. Pek çok kadın üniversiteye aynı zamanda aile baskısından kurtulmanın ilk kapısı olarak bakıyor.
Kadınlar üniversite yurdunda kalma nedenini açıklarken üniversite yurdunun son giriş saatinin 02.00 olmasını KYK’ye göre avantajlı olduğunu, aile evinde gördükleri baskının benzerini KYK yurtlarında göreceklerini düşündükleri için üniversite yurdunda kaldıklarını söylüyorlar. Üniversite yurdu öğrencilere yemek sağlamıyor. Çamaşırhanenin kurutmayla beraber 1 TL’den 6 TL’ye yükselmesine kadar bütün imkanlara gelen zamlar ve yüzde 44 oranında yapılan zamla 680 TL’den 980 TL’ye çıkan yurt ücretlerini tartıştığımızda birçok kadının cebindeki para yalnızca yurtta uyumaya yetiyor.
Sohbetler sırasında çoğunun part time işlerde çalıştığını öğreniyoruz. Gelen zamların ardından daha fazla çalışmak mecburiyetinde kalan kadınlar kısıtlı iş imkanlarını da hesap ettiğimizde güvenilirliğine bakmadan çalışmak zorunda kalacak. Bu da iş yerinde taciz, mobbing sayısını arttırabilir. Çoğu kadın tacize uğradığı iş yerinden ihtiyaçlarını karşılamak zorunda olduğu için ayrılamayacak duruma gelebilir.
ARTIK YIL ÖĞRENCİLERİ DE KAYGILI
Kapısını çaldığımız kadınlar arasında artık yıl öğrencileriyle de karşılaşıyoruz. Bir artık yıl öğrencisi kadın ev bulabilmenin de kira ödemenin de imkansızlığından bahsedip ilk çare olarak belediyenin yurtlarını ve KYK yurdunu düşünmüş. KYK yurt sonuçlarının açıklanma tarihi okulların açılma tarihine yakın olunca barınacak yer belirsizliği kaygısı artmış.
Kadınlar yurtların hijyenik olmayan koşullarda olması ve bu durumun yaşam kalitelerini düşürmesinden de şikayetçi. Birçok kadın “Enfeksiyon kaptım, kadın hastalıklarına gidiyorum” diyor. Artan zamlara ve yurttaki diğer taleplerimize dair neler yapabileceğimizi konuştuğumuz kadınlar yurttaki taleplerimiz için bir dilekçe yazma fikrinin işe yarayabileceğini hiç olmazsa yönetimin sesiz kalmadığımızı göreceği görüşünde. Beytepe Kadın Yurdunda kalan öğrenciler, zamların geri çekildiği, hijyenik yurt koşullarının sağlandığı, bir sonraki günü düşünmeden üç öğün, sağlıklı beslenebildiği bir üniversite istiyor.
Fotoğraf: Ekmek ve Gül
İlgili haberler
Barınma sorunu genç kadınları riske açık hale geti...
Üniversite öğrencisi genç kadınlar barınma sorununun, yeterli ve nitelikli yurt olmamasının sonuçlar...
Malatya Ören’de 7 aydır tek bir aşama kaydedilmedi...
Maraş merkezli depremlerin üzerinden 7 ay geçmesine rağmen sorunlar hâlâ çözülmüş değil. Malatya, Ak...
Malatya konteyner kentte sorunlar bitmiyor
Deprem sonrası Malatya’nın Akçadağ ilçesine bağlı Ören Mahallesinde kurulan konteyner kentlerde yaşa...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.