Kadınların, çocukların ve LGBTİ’lerin yaşam hakları pazarlık konusu yapılamaz
Kadın düşmanlığı ve nefret suçu işleyenlerle diğerleri arasında bir seçim olacak demektir önümüzdeki seçim. Yaşamlarımız, haklarımız, geleceğimiz üzerine yapılan pazarlıkları asla kabul etmiyoruz.

Cumhur İttifakı’na katılım için 30 maddelik şartları olduğunu ifade eden Yeniden Refah Partisi’nin (YRP) şartlarının kabul edildiğinin bir TV programında duyurulmasının ardından yoğunlaşan bir tartışma var şimdi gündemde. YRP’nin en temel şartları; 6284 Sayılı Yasanın ve nafakanın kaldırılması, LGBTİ derneklerinin kapatılması ve “ahlak ve maneviyat” öncelikli eğitim sisteminin getirilmesi.

YRP Genel Başkan Yardımcısı Doğan Aydal, Habertürk'te Kübra Par’ın sunduğu “Açık ve Net” programında açıkça “6284 sayılı kanunun kaldırılması talebinin yer aldığı listeyi AKP'ye ilettiklerini ve kendilerine 'hiçbir problem yok' yanıtı verildiğini” söyleyerek durumu ifade etti.

Öncesinde basında da birkaç gündür şartlar konusunda anlaşmanın sağlandığı haberleri bulunmakta idi. Bu TV programı ile kamuoyuna da durum açıklanmış oldu.

İstanbul Sözleşmesinden bir gece yarısı Cumhurbaşkanı kararıyla imza çekilmesinin ardından seçime giden AKP iktidarının 6284 Sayılı Yasayı da ittifak için pazarlık konusu yaptığını, kadınların şiddetten korunmasına dair yasayı masada konuşmuş olduğunu böylece öğrenmiş olduk.

Sabah saatlerinde Aile Bakanı Derya Yanık sosyal medya hesabından 6284 Sayılı Yasanın önemine dair bir paylaşım yapmış olsa da, Binali Yıldırım A Haber’e vermiş olduğu röportajda; “Detayları konuşmadık. Kaldı ki ömrünü yerli ve milli sanayiye ve ağır sanayiye harcamış Erbakan Hoca'mızın devamı olan Yeniden Refah Partisi ile bizim çatışacak ters düşecek hiçbir konumuz olmaz” diyerek yapılmış olan anlaşmaya dair ipuçları vermiş oldu.

ŞİDDETTEN KORUNMA, NAFAKA, EŞİTLİK, EĞİTİM HAKKINA DÜŞMANLIK

Kadınların hayatları üzerine pazarlık yapan bir iktidar partisi var karşımızda. Her gün kadınların öldürüldüğü, şiddetin hayatın normal bir unsuru haline getirilmek istendiği bu ülkede kadınları en hızlı ve net şekilde koruyan en temel yasa için “Kaldırırız tabii” diyebilen bir iktidar.

LGBTİ düşmanlığını son hızla sürdürme konusunda da anlaşmışlar görünen o ki. Sokaklarda ve hayatın her alanında nefret suçunun devam etmesini, LGBTİ’ler için hayati tehlikeler yaşanmasını hiç ama hiç önemsemeyen iktidar, nefret suçu anlaşması ile ittifaklar kuruyor gözümüzün önünde.

“Nafakayı da kaldıracağız” demişler anlaşılan. Bir süredir hiçbir dayanak olmaksızın tamamen kadın düşmanlığı üzerinden yürütülen nafaka karşıtı lobi ile de anlaşılmış masa başında, el sıkışmışlardır belki de “Kadınlara nafaka vermekten erkekleri kurtaracağız, sizi hiç merak etmeyin” diyerek.

Karma eğitim de masaya yatırılmış YRP’nin şartlarına bakıldığında. Maneviyata ve ahlaki değerlere uygun eğitim sistemi denilirken adı geçen partinin karma eğitime karşı açıklamalarını düşünmemek mümkün değil. Çocukların cemaat yurtlarında, vakıflarında neler yaşadığının tüm acı tablosuyla ortada olduğu bu ülkede çocuklara daha da karanlık bir hayat sunmak üzere yapılmış ittifak bir yandan da.

İstanbul Sözleşmesinden imza çeken, nafakayı yıllardır tartışma konusu yapan AKP iktidarı söz konusu olan. O nedenle İstanbul Sözleşmesinden sonra “6284 Sayılı Yasanın da kaldırılmasını istiyoruz” diyenlerle yapılan ittifak açıklamaları hiç göz ardı edebileceğimiz bir durum değil.

GÜVENMİYORUZ

Aile Bakanının iki satırlık sosyal medya paylaşımı hiçbirimizi bu nedenle rahatlatmadı, “Yapmamışlar tamam güvenebiliriz” duygusu asla ve asla yaratmadı. Kaldı ki Binali Yıldırım aslında söz konusu parti ile anlaşamayacakları bir noktanın olmayacağını ifade ederek Aile Bakanını da bir bakıma hemen yalanlamış oldu.

Kadınların hakları ve hayatlarını masaya yatıran, nefret suçu temelinde anlaşarak, karma eğitim dahil çocukları da karanlığa teslim etme anlaşması yapanlar var karşımızda. Anlaşma yapmamış olsalar, yarın tüm bunlar yalanlanmış bile bu konuların konuşulduğunu, pazarlık malzemesi yapıldığını kimse inkar edemez.

EN GERİCİ İTTİFAKTAN KAÇINMAYACAĞININ GÖSTERGESİ

Kadınların yaşadığı eşitsiz, yoksul, geleceksiz, şiddet ve hatta ölüm anlamına gelen hayatın müsebbibi AKP iktidarı seçim kazanmak için en gerici ittifaklardan kaçınmayacağının işaretini net bir şekilde vermiş oldu. Kadınların haklarına saldırının İstanbul Sözleşmesi kararı ile bitmeyeceğini, bu saldırı dalgasının süreceğini söyleyen kadınların, kadın örgütlerinin ne kadar haklı olduğu da bir kez daha ortaya çıktı.

Şimdi bir ittifak, seçim pazarlığı yaparak kadınlar, çocuklar, LGBTİ’ler her türlü yasal hakkından mahrum ve korumasız bırakmak istiyor.

Kadın düşmanlığı ve nefret suçu işleyenlerle diğerleri arasında bir seçim olacak demektir önümüzdeki seçim. Kadınlar hakları ve yaşamları için oy verecek görünen o ki.

Yaşamlarımız, haklarımız, geleceğimiz üzerine yapılan pazarlıkları asla kabul etmiyoruz. 6284 Sayılı Yasayı kaldırmanıza izin vermeyeceğiz. Nafakayı tartışma ve pazarlık konusu yapmanızı kabul etmeyeceğiz. Çocuklarımızı sokmak istediğiniz karanlığa göz yummayacağız. 14 Mayısa giderken kadınların seçim gündemi de bu şekilde oluşacak.


İlgili haberler
6284 Sayılı Şiddetin Önlenmesi Yasası kirli seçim...

Yeniden Refah Partisi, Cumhur İttifakı'na katılım şartı olarak 6284 sayılı kanunun kaldırılması tale...

Depremden sonra, seçimden önce politika

Ortada kimsenin inkâr edemeyeceği bir gerçek var ki: halk, özveriyle depreme en hızlı tepki veren öz...

İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasa: Kadınlar...

İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanun, şiddetle mücadele için kadınların elindeki en önemli yasal...