Kadınlar, hükümetin meclis kapanmadan önce gündeme getirdiği, müftülere nikah yetkisi veren yasa tasarısı ve kadınları daha da mağdur hale getirecek Mağdur Hakları Yasa Tasarısına karşı Türkiye’nin pek çok ilinde eş zamanlı eylemler düzenledi. Kadınlar, acil taleplerinin görmezden gelindiğini ve bu haliyle yasalaşırsa kadınları daha da mağdur edecek yasa tasarılarına karşı sokağa çıktı.
KADIKÖY’DE EYLEM: EŞİT VE ÖZGÜR BİR HAYAT İÇİN...
İstanbul Kadıköy’de Süreyya Operası önünde toplanan kadınlar, “Eşit ve özgür bir hayat için bu yasalar böyle geçmez” diyerek yürüdü.“Hayatlar bizimdir”, “Nikahta keramet olsa her gün 3 kadın öldürülmezdi”, “Eşitsiz yaşamaktan bıktık usandık”, “Bu yasalar böyle geçmez”, “Eşitsiz yasamı al başına çal”, “Sosyal hizmet müftünün işi değildir” sloganları atan kadınlar, hükümetin kadına yönelik suçlara karşı kadın örgütleriyle birlikte hareket etmesini istedi.
ANKARA’DA POLİS ENGELİ
Ankara’da ise Ankara Kadın Platformunun çağrısıyla Sakarya Caddesinde yapılmak istenen eyleme polis engel oldu. Ankara Valiliğinin OHAL kapsamında eylemleri yasakladığını söyleyen polisler, kadınların dağılmasını istedi. Sakarya Caddesinden ayrılan kadınlar, eylemlerini Konur Sokağa taşıyarak burada açıklama yaptı.Platformdan Derman Gülmez yaptığı açıklamada Türkiye’nin pek çok ilinde kadınların sokakta olduğunu hatırlatarak Ankara’da polisin tutumunu kınadı. Gülmez, yarın saat 10.00’da da Meclis önünde olacaklarını ve bu yasaların geçmesine izin vermeyeceklerini belirterek kadınları bu yasalara karşı birlikte olmaya çağırdı.
Kadınlar açıklamanın ardından yasaların içinin ne kadar boş olduğunu göstermek için balonlar uçurdu.
İZMİRLİ KADINLAR: BİZE SORULMADAN YAPILMASINA İTİRAZIMIZ VAR
İzmir’de de kadınlar Karşıyaka Çarşı girişinde bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. “Eşit ve özgür bir hayat için bu yasalar böyle geçmez” yazılı pankart taşıyan kadınlar “Bu yasalar böyle geçmeyecek”, “AKP’den hesabı kadınlar soracak” sloganları attı.Kadınlar adına açıklama yapan Eğitim Sen İzmir 1 No’lu Şube Kadın Sekreteri Eylem Tunalı, müftülüklere nikâh yetkisi verilmesinin eşitsizliğin garantisi olduğunu belirterek, “Kadınlar evlenmek veya boşanmak için, erkeklerin çıkarına olacak şekilde dini referansları temel alan bir kuruma başvuruyor olacak. Diyanet İşleri Başkanlığı sosyal politika alanından ve medeni haklarımızla ilgili konulardan çekilmelidir” dedi. Çocuk yaşta evliliklerin cinsel istismar olduğunu hatırlatan Tunalı yasada evliliklerin engellenmesi ve suç olarak düzenlenmesi gerektiğine vurgu yaptı. Tunalı, “Anayasadan başlayarak pek çok kanunda yer alan sınırları belirsiz ‘Genel ahlak’ kriteri hâlihazırda kadın ve LGBTİ’lerin hayatlarının her alanında insan haklarına aykırı yaptırımlarla karşılaşmalarına neden oluyor. Bu nedenle ‘Genel ahlak’ gibi bir şartın eklenmesi kabul edilemez” dedi.
Tunalı, “Bu tasarılar toplumun yarısı olan biz kadınları doğru ve eksiksiz bilgilendirerek, yararımız için çalışan kadın örgütlerini sürece katarak bizlerle birlikte tartışıp çalışarak hazırlanmıyor. Bu böyle oldukça bizim ihtiyaçlarımıza karşılık gelmeyecek, hatta bizleri daha eşitsiz ve güvensiz hale getirmeye devam edecekler. Bunun sonuçlarına katlanacak olan yine kim olursak olalım veya nasıl hayatlar yaşarsak yaşayalım biz kadınlar olacağız. Hayatlarımızı belirleyecek yasaların bize sormadan yapılmasına itirazımız var” dedi.
KADINLAR GÜVENDE DEĞİL!
Adana’da Atatürk Parkında gerçekleştirilen eylemde Adana Kadın Platformunun çağrısı ile yapılan eylemde “Kadınların her yanı şiddetle kuşatılmamış hayatlar sürebilmesi, gittikçe artan ‘aileyi bir arada tutma’ baskısının kadınların hayatına mal olmaması, kadın-erkek eşitsizliğinin kanıksandığı, boşanmanın önü alınması gereken bir tehdit olarak görüldüğü ama 15 yaşında evliliğe rıza ihtimalinin gündeme geldiği, sosyal hizmet alanın gittikçe dinle iç içe geçtiği bir rejimde kadınların canlarının, geleceklerinin güvende olmadığını bildiklerini” söyledi.
Kocaeli’de İnsan Hakları Parkında bir araya gelen kadınlar, “İçinde ‘hizmet ve hak’ kelimesi geçse de bu yasalar haklarımızı gasp etmeye hazırlanıyor, bu yasaları iyi tanıyoruz, izin vermeyeceğiz” dedi.
Balıkesir’de kadınlar Ali Hikmet Paşa Meydanında bir araya geldi. Platform adına açıklama yapan Ayşe Yılmaz; “Bu yasalar bizleri daha eşitsiz ve güvensiz hale getirmeye çalışıyor” dedi.
Kadınlar Eskişehir, Bodrum, Manisa, Antakya, Trabzon ve Hopa’da da alanlara çıktı, meclise seslenerek “Eşit ve özgür bir ülke için yaşamlarımıza sahip çıkıyoruz. Bu yasaların böyle geçmesine izin vermeyeceğiz”
MALATYALI KADINLAR DA ‘EŞİT VE ÖZGÜR HAYAT’ DEDİ
Dün Türkiye’nin birçok şehrinde kadınlar sokaktaydı. Meclisin açılmasıyla görüşülecek olan ve kadınları ilgilendiren yasa tasarılarına karşı meydanlara çıkan kadınlar “Bu yasalar böyle geçmez, izin vermeyeceğiz” dedi. Bazı şehirler de ise kadınlar basın açıklaması yaparak geçirilmek istenen tasarıları protesto etti. Malatya Demokratik Kadın Platformu düzenlediği basın toplantısında Müftülere nikah yetkisinin, kadınlar açısından bir eşitsizlik olduğunu söyledi. Platform şu açıklamayı yaptı:Tasarının yasalaşması durumunda evlendirme işlemi için müftülüklerin yetkilendirilmesiyle çoğu kadın evlenmek için olsun, ailede sorun yaşayınca olsun kadın-erkek eşitsizliğini doğal sayan, erkeklerin çıkarına olacak şekilde dini referansları temel alan,kadınların boşanmaması gerektiğini savunan bir kuruma başvuruyor olacak . Diyanet İşleri Başkanlığı sosyal politika alanından ve medeni haklarımızla ilgili konulardan çekilmeli,evlendirme işlemi ve psikolojik danışmanlık için yetkili kılınmamalıdır. Çocuk yaşta evlendirme artacaktır. İlgili hak örgütlerine danışılmadan hazırlanan mağdur hakları yasa tasarısı bulunduğumuz OHAL yönetiminde tüm hak mekanizmalarının işleyişi neredeyse tamamen durmuş,ve yasalardaki muğlaklıklar uygulamalarda genellikle bize zarar olarak dönerken biz kadınlar aleyhine olacaktır. Bu tasarılar toplumun yarısı olan biz kadınları doğru ve eksiksiz bilgilendirerek,yararımız için çalışan kadın örgütlerini sürece katarak bizlerle birlikte tartışıp çalışarak hazırlamıyorlar. Bu böyle oldukça bizim ihtiyaçlarımıza karşılık gelmeyecek, hatta bizleri daha eşitsiz ve güvensiz hale getirmeye devam edecekler. Bunun sonuçlarına katlanacak olan yine –kim olursak olalım veya nasıl hayatlar yaşarsak yaşayalım- biz kadınlar olacağız. Hayatlarımızı belirleyecek yasaların bize sormadan yapılmasına itirazımız var! Eşit ve özgür bir hayat içi bu yasalar böyle geçmez!
İlgili haberler
5 Maddede Müftülere Nikâh yetkisine neden ‘hayır’...
Meclis’e sunulan Nüfus Hizmetleri Kanun Tasarısı kadınların medeni haklarının tırpanlanmasının önünü...
Mağdur Hakları Yasa Tasarısı kadınları ‘mağdur’ ed...
“Mağdur Hakları Yasa tasarısı kadınların şiddetten uzaklaşmasını ve güçlenmesini değil ailenin korun...
Eşit ve özgür bir hayat için...
1 Ekim’de Ankara ve İstanbul başta olmak üzere sokaklara çıkacak kadınlar; tüm kadınları “eşit ve öz...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.