Diyarbakır'da kürtaja fiili yasak
Diyarbakır'da bulunan kamu hastaneleri ve özel hastaneler isteğe bağlı kürtajı gerçekleştirmiyor.

Diyarbakır'da bulunan kamu hastaneleri ve özel hastaneler isteğe bağlı kürtajı 'yasak' olduğu gerekçesiyle gerçekleştirmiyor. Diyarbakır'da kürtaj işlemini güvenli ve ücretsiz koşullarda gerçekleştirebilecek 11 kamu hastanesi bulunuyor. Bu hastanelerden biri Diyarbakır merkezde, 10'u da ilçelere bağlı hastanelerin kadın doğum birimi olarak hizmet veriyor.

Gazete Duvar'dan Evrim Deniz'in Diyarbakır'da telefon aracılığıyla ulaştığı ve "isteğe bağlı kürtaj" işlemine dair bilgi aldığı kamu hastaneleri, doktorları ve veznedarları farklı gerekçelerle kürtaj yapmadıklarını belirtti.

Kamu hastaneleri yetkililerinden 9'u kürtajın yasak olduğunu dile getirirken 2'si ise ancak kişinin evli olması ve gebeliğin sağlık açısından risk oluşturması durumunda babanın da rızası alınarak kürtaj yapacaklarını belirtti.

"İsteğe bağlı kürtaj yapıyor musunuz?" sorusuna 11 hastanenin 9'unda erkek , 2'sinde ise kadın veznedar cevap verdi. Veznedarların cevapları "Yasak" ve "Hastanede böyle bir şey yapmıyoruz" oldu. 3 kadın doğum hastalıkları uzmanı sekreterinin 2'si, "Gebelik riskli değilse doktorumuz kürtaj yapmayacaktır" cevabını verdi. 3'üncü sekreter ise "Doktorumuz böyle bir günahın ve sorumluluğun altına girmeyecektir" cevabını verdi.

KÜRTAJ HAKKINIZ ENGELLENİRSE NE YAPMALI?
Kürtaja yönelik engellemeler ile karşılaşan kadınlar için Kadının İnsan Hakları Derneği ise geçtiğimiz günlerde kamu hastanesinde isteğe bağlı kürtaj yaptırmak isteyen kadınlar için bir rehber yayınladı.
Rehberde kürtajı çeşitli sebeplerle engelleyen hastaneler için izlenecek adımlar şöyle sıralandı:
"Kürtaj yasal hakkınızdır. 10 hafta içerisindeki gebeliğinizi isteğe bağlı olarak, herhangi bir gerekçe göstermeden sonlandırabilirsiniz. Size aksi yönde bilgi verilmesi halinde bu bilgiyi yazılı olarak vermelerini talep edebilir, yazılı bilgi verilmesinin reddedilmesi halinde size söylenen yanlış bilgiyi yazdığınız ve hastaneden konu hakkında açıklama istediğiniz dilekçeyi hastaneye, İl Sağlık Müdürlüklerine ve CİMER'e gönderebilirsiniz. Bu süreçte gebeliğinizin ilerlemesi durumunda destek almak için kadın örgütlerine ulaşabilirsiniz."
SAĞLIK BAKANI YANITLASIN!

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Adalet Kaya, Evrim Deniz'in haberi üzerine Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu tarafından yanıtlanması talebiyle verdiği önergesinde, "Bakanlık kürtajın yapılmaması yönünde talimat mı verdi?" diye sordu.

Kaya, Memişoğlu tarafından yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde şunları söyledi:

"Vekili olduğum Diyarbakır ilinde de hem kamu hastaneleri hem de özel hastaneler yasal prosedüre uymamakta ve isteğe bağlı kürtajı gerçekleştirmemektedir.

1- Kamu hastanelerinde isteğe bağlı kürtaj işlemi neden yapılamamaktadır?

2- Bakanlığınız isteğe bağlı kürtajın yapılmaması yönünde talimat mı vermiştir?

3- Son 5 yıl içinde, yıllara göre, Diyarbakır genelindeki tüm hastanelerde yasal süresi içinde yapılan kürtaj başvuru sayısı kaçtır? Bu başvurulardan kaçı kabul edilmiştir?”

Fotoğraf: Jivan Güner / csgorselarsiv.org

İlgili haberler
Doğum kontrolü ve kürtaj ücretsiz ama malzeme olur...

Doğum kontrolü devlet tarafından karşılanması gereken ücretsiz bir sağlık hizmeti. Ancak ASM’lerde d...

Dünyada kürtaj hakkı saldırı altında| Kadınların m...

ABD’de Yüksek Mahkemenin Roe v Wade kararını bozması üzerine kadınların güvenli kürtaja erişim hakla...

Türkiye'de kürtajın tarihi

Türkiye'de 27 Mayıs 1983'te kürtaj yasal hale geldi. Aradan geçen 34 yılda kürtaj konusunda neler ya...