DİH: Haklarımızı ve hayatlarımızı savunuyoruz
Demokrasi İçin Hukukçular 8 Mart açıklamasında, “Kadınlar olarak özgürlüğümüzden, eşitlik hakkımızdan, barış talebimizden vazgeçmiyoruz. Haklarımızı ve hayatlarımızı savunmaya devam ediyoruz” dedi.

Demokrasi İçin Hukukçular, 8  Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamada;  AKP-MHP ittifakının kadın düşmanı politikalarla kadınların en temel haklarına saldırmaya devam ettiği belirtilerek; “Haklarımızı ve hayatlarımızı savunmaya devam ediyoruz” denildi.

Bir günde 8 kadın boşanmaya çalıştığı erkek ya da eski eşi tarafından öldürülürken; devletin en temel sorumluluğu kadınların yaşam hakkını korumak, şiddeti önlemek, failleri cezalandırmak olduğu halde AKP-MHP ittifakının kadın düşmanı politikalarla kadınların en temel haklarına saldırmaya devam ettiği belirtilen açıklamada; “İstanbul Sözleşmesinden çekilme kararından sonra şimdi de Medeni Kanunda yapılmak istenen değişiklik ile kadınların nafaka hakkına göz koyuluyor, “aile arabuluculuğu’ sistemi ile kadınların boşanması zorlaştırılmaya, şiddet karşısında çaresiz bırakılmaya çalışılıyor” denildi,

Kadınlar güvencesiz, ucuz esnek işlerde çalışmak zorunda bırakılırken bir yandan Agrobay’dan, Özak Tekstil'e emeği ve sendikal hakları için direnmeye, mücadele etmeye devam ettiği vurgulanan açıklamada; “Derinleşen yoksulluk sonucu milyonlarca çocuğun yetersiz beslenmesi, okula aç gitmesi karşısında kadınlar okullarda 1 öğün ücretsiz yemek kampanyası örgütleyerekçocukların eğitim ve beslenme hakkını savunuyor” ifadeleri kullanıldı.

“İmar affı, rant öncelikli politikalar sonucu bir yıkıma dönüşen deprem bölgesindebaşta kadınlar olmak üzere insanlarınhijyen, barınma, beslenme gibi en temel ihtiyaçları halen karşılanmıyor” deniyen açıklamada binlerce insana mezar olan binaların yapımından, onayına kadar tüm sorumlu olanların yargılanması için adalet mücadelelerinin de sürdüğü vurgulandı.

Emperyalist savaşlar ve işgallerde en ağır bedeli yine kadın ve çocukların ödediği vurgulanan açıklamada şöyle denildi; “İsrail, uluslararası savaş hukukunu hiçe sayarak Filistin'de sivillere saldırmaya, savaş suçu işlemeye devam ederken Kadınlar barışın sesi olmaya, dayanışmayı büyütmeye çalışıyor.

Kadınlar olarak özgürlüğümüzden, eşitlik hakkımızdan, barış talebimizden vazgeçmiyoruz. Haklarımızı ve hayatlarımızı savunmaya devam ediyoruz.”

İlgili haberler
8 Mart 2024 | İl İl 8 Mart eylem ve etkinlikleri

Kadınlar 8 Mart'ta yoksulluğa, sömürüye, şiddete ve savaşa karşı Türkiye'nin dört bir yanında, alanl...