Cinsel saldırıya maruz kalan M: Kadınların yanımda olması güçlü hissettirdi
Dersim’de işverenin cinsel saldırısına maruz kalan M. yaşadıklarını anlatarak kadınlara çağrı yaptı: ‘Hiç kimse sesiz kalmasın, korkmasınlar.’

Dersim’de M. adlı bir kadın 23 Temmuz günü çalıştığı kafenin işletmecisi tarafından cinsel saldırıya maruz bırakıldı. Geçtiğimiz gün basına da yansıyan cinsel saldırıya ilişkin Dersim Kadın Platformu da bir açıklama yaparak Dersim’de son süreçlerde özellikle genç kadınlara ve üniversite öğrencilerine yönelik cinsel saldırıların arttığını söylemişti. Ö.B adlı işletmecinin cinsel saldırıya maruz bıraktığı M: “Kadın platformunun yanımda olması bana kendimi çok güçlü hissettirdi.” diyerek kadınlara “Hiç kimse sesiz kalmasın, korkmasınlar. Kendilerini korusunlar. Sadece kolluğa değil kadın dayanışmasına da güvensinler.” çağrısında bulundu.  

‘YÜK OLMAK İSTEMEDİĞİM İÇİN HEP ÇALIŞTIM’

M. 21 yaşında. 3 sene önce memleketi Diyarbakır’dan, üniversitede okumak için gelmiş Dersim’e. Geldiğinden beridir de çocuk bakımından, kafelerde garsonluk yapmaya kadar çokça işte çalışmış. “Birine yük olmak istemediğim için hep çalıştım, çalışmaya da devam ediyorum” diyor

M. cinsel saldırıya uğradığı yerde de garsonluk yapıyormuş M. üzerine çay dökülmüş üstünü değiştirmek istemiş, işletmecinin eşiyle tartışınca sinirlenmiş uzaklaşmış oradan. Sonra Ö.B gelmiş yanına ‘Düş önüme konuşalım’ diyerek tenha bir yere götürmüş M.’ye ardından cinsel saldırı da bulunmuş.

‘HEP KÂBUS GÖRÜYORDUM’

Olaydan sonra çok korkmuş M. “Şoka girdim, dilim tutuldu. 4 gün uyuyamadım. Gece hep kabuslar görüyordum dalınca. Beni boğazımdan sıktığı an sürekli gözümün önüne geliyordu. 4. günün sonunda ancak doğru dürüst bir uyku uyuyabildim” diyerek saldırıdan sonraki durumuna dair anlatımlarda bulunuyor.

‘AÇIKLAMA ÇOK SES GETİRDİ’

Olayın yaşandığı gününün hemen ertesinde “Mecbur çalışacağız” diyerek başka bir kafede çalışmaya başlamış M. orada ki patronuna durumu anlatınca patron Dersim Belediyesi Belediye Başkan Yardımcısı Canan Aydoğan ile iletişime geçirmiş M.’yi. “Sağ olsun çok yardımcı oldu” dediği Aydoğan ile iletişime geçtikten sonra yolu Dersim Kadın Platformu ile kesişmiş M.’nin. “Platformla birlikte hareket etmek istiyordum ben de. Gittim görüştük, duruma dair basın açıklaması yaptılar. Bu çok ses getirdi” diye anlatıyor M. Kadın Platformunun etkisini.

‘DAYANIŞMA BENİ RAHATLATTI’

Kadın Platformunun yaptığı yazılı açıklamanın ardından, M.’yi tanıyanlar, sonradan tanıyanlar ulaşmışlar kendisine. ‘Çalışma biz sana burs bağlayalım’ diyenden ‘bir ihtiyacın var mı?’ diyene kadar çokça kişi destek olmak istemiş M.’ye. Bu duruma dair düşüncelerini şöyle ifade ediyor M: “Ö.B buranın yerlisi olduğu için çekindim önce. Ama sonra bana gösterilen dayanışma çok rahatlattı beni.”

‘POLİSİN TUTUMU RAHATSIZ ETTİ’

Karakolda şikâyete gidince M. polislerle birlikte olay yerine gitmişler, kamera kayıtları vs. var mı diye. Orada polisin tutumuna dair eleştirilerde bulunuyor M. “Karakola gittiğimde zaten olayın şoku var bende, gelen giden ‘ne oldu’ diye soruyor. Zaten olay yeni onun etkisi var ama ben sürekli anlatıyorum. İnanmıyorlarmış gibi geldi bana. Sonra zaten olay yerine gidince dedim ki ‘bakın buralarda Ö.B’nin içtiği sigaranın markasından iki sigara izmariti olacak’ diyorum ama dikkate almıyorlar” diyerek polisin tutumuna değiniyor M. cinsel saldırı failinin hala tutuklanmamış olması durumuna dair de “Ciddiyet ortada!” işte diyor.

‘TACİZCİLERİ GÜÇLENDİRİYOR’

İstanbul Sözleşmesinden çekilme tartışmalarının tacizcileri güçlendirdiğini düşünüyor M. Bu düşüncesini de şöyle açıklıyor: “Ben, bana karşı yapılan bu saldırıyı İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme tartışmalarından bağımsız düşünmüyorum. O yüzden kadın dayanışmasının, kadın mücadelesinin önemli olduğunu düşünüyorum.”

‘BAŞTA KORKTUM AMA HİÇ UTANMADIM’

M. genç yaşında ama çok güçlü bir kadın. Tehdit edilmesine, defalarca “şikâyetini geri çek’” denmesine rağmen “asla vazgeçmem” demiş. Vazgeçmeyeceği mücadele inadından çok belli. Nedir peki seni bu kadar güçlü hissettiren diye soruyorum; “Başta korktum açıkçası, ama hiç utanmadım. Bu utanmama hissi bana güç verdi. Sonrasında kadın platformunun yanımda olması bana kendimi çok güçlü hissettirdi. Bir de Dersim halkının yanımda olduğunu biliyorum onun gücü de var. Ayrıca erkek arkadaşımın bu konudaki tutumu da beni çok rahatlattı. Bana ‘Ben senin nasıl bir duygu yaşadığını tahmin bile edemem ama ne yaparsan yap arkandayım’ dedi, bu bana çok güç verdi” diye cevaplıyor.

M.’nin kadınlara çağrısı da var: “Hiç kimse sesiz kalmasın, korkmasınlar. Kendilerini korusunlar. Sadece kolluğa değil kadın dayanışmasına da güvensinler.”

İlgili haberler
Dersim’de Ö. B. adlı işletmeci bir kadını cinsel s...

Dersim’de bir kadın 15 Temmuz parkında Ö.B. adlı bir işletmeci tarafından cinsel saldırıya maruz bır...

Dersim Kadın Platformu: ‘Suçların meşrulaştırılmas...

Dersim Kadın Platformu çağrısıyla bir araya gelen kadınlar Hozat’ta yaşanan iki cinsel saldırı olayı...

Erdoğan’dan İstanbul Sözleşmesi yorumu: ‘Aileerkil...

Erdoğan, partisinin kuruluş yıldönümünde İstanbul Sözleşmesi’nin adını anmadan sözleşmenin iptaline...