“Çiğli’de kadınlar Viyan Kadın Korosu’nun düzenlediği kahvaltıda bir araya geldi. Çiğli Akvaryum Cafe’de gerçekleşen kahvaltıya 300’ü aşkın kadın katıldı. Kahvaltıya işçi, işsiz, genç kadınlar, Çiğli Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Akar Tekstil işçilerinin yanı sıra sendikalı oldukları için işten atılan ve 136 gündür direnen Sf Trande Tekstil işçileri de katıldı.
Viyan Kadın Korosu adına konuşma yapan Açelya Akgül, Kadınların eve hapsedilmeye çalışıldığı bir dönemde 5 yıl önce bu koroyu kurduklarını ve birlikte dayanışmanın, paylaşmanın kadınlara güç verdiğini söyledi. Akgül, “Her geçen gün ağır çalışma koşullarına, uzun ve yoğun çalışma saatlerine, baskıya, mobbinge, işsizlikle tehdit edilmeye, tacize, şiddete, bastırılmaya, hakaretlere boyun eğmeye mecbur bırakılıyoruz. Ne kadar çalışırsak çalışalım her gün daha da yoksullaşıyoruz. Krizin faturası bizlerin sırtına bindirenler Ortadoğu macerasınında faturasını emekçilere kesiyor” dedi.
Yıllardır kadınların birikimleriyle büyüyen kadınların sesini duyuran birleştiren ve neredeyse tüm illerde kadınları yan yana getiren Ekmek ve Gül sayesinde bir araya bir araya geldiklerini belirten Akgül “Bundan 120 yıl önce ekmek de istiyoruz gül de diyen işçi kadınların sömürü düzenine karşı verdiği mücadele bizim de mücadelemizdir” diyerek kadınların bulundukları her yerde bir araya gelmeden sorunların çözülemeyeceğini belirti.
‘DAYANIŞMAYI BÜYÜTMELİYİZ’
Sf Trande Tekstil’de işten atılan Ayşe Erim, 136 gündür yağmur, soğuk demeden direndiklerini ve bu direnişte en büyük desteği kadınlardan gördüklerini dile getirerek, bu desteklerle beraber direnişlerini büyüteceklerini ve vazgeçmeyeceklerini söyledi.
Akar Tekstil adına konuşma yapan Ayser Turan, Deriteks sendikasına üye olduktan sonra işyerinde daha rahat bir araya geldiklerini anlatarak, “Birlikte bir şeyler paylaşmaya başladık, birlikte daha da çok kazanımlarımız olacak. Kadınlar olarak her alanda birlikteliğimizi sağlamamız, dayanışmayı büyütmeliyiz” dedi. Kadınların Ortadoğu’da çıkartılmak istenen savaşa karşı barışı savunmasını önemli olduğunu ifade eden Turan, “Hiç bir annenin diğerinden gözyaşı farklı değildir. Bütün anneler olarak her şekilde barışı sahiplenerek mücadele etmemiz gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu. Viyan Kadın Korosu konseri ve tiyatro oyunu sonrasında sonlanan etkinlikte kadınlar 8 Mart’ta alanlarda olacaklarını belirtti.
‘GÜZEL BİR DÜNYA İSTİYORUZ’
Viyan Kadın Korosunun çağrısıyla etkinliğe katılan kantin görevlisi Pınar Arslan ise, kadınlar bir arada olduğu zaman her şeyi yapabileceğini söylerken, emekli olan ama hala çalışmak zorunda olduğunu belirten Bilgen Kandemir de, tüm kadınların bulundukları her yerde bir araya gelmesinin önemli olduğunu söyleyerek, “Güzel bir dünya istiyoruz” dedi.
‘ALİAĞA’DA PLATFORM BİR İHTİYAÇ’
Aliağa Emek ve Demokrasi Platformunun çağrısıyla Yeni Mahalle Parkı’nda bir araya gelen Aliağalı kadınlar, krizin, şiddetin ve eşitsizliğin yaşamlarına yansımalarını konuştu. Kadınların buluşmasında Psikolog Hazal Güvendiren şiddet döngüsünü ve bu döngüden kurtulmanın yollarını anlattı.
İş yerlerinde, mahallerinde yaşadıkları şiddetin örneklerini de tartışan kadınlar Aliağa’da dayanışmayı güçlendirecekleri bir platformun ihtiyaç olduğuna değindi. Buluşma 3 Mart Salı günü saat 19.00’da Petrol-İş Konferans Salonunda gerçekleştirilecek film gösterimine ve 6 Mart Cuma günü saat 18.00’da Petrol-İş Sendikasının önünden başlayacak yürüyüşe çağrı ile sona erdi.
İlgili haberler
BORKAD’lı kadınlar: Sorunlara karşı çözüm birliğim...
BORKAD’lı kadınlar 8 Mart öncesi bir araya geldiği kahvaltıda savaşa, krize, şiddete ve eşitsizlikle...
#BöyleGitmez diyen kadınlar bir arada: Gücümüz bir...
İstanbul Ekmek ve Gül Kadın Buluşmasında bir araya gelen işçi, işsiz, öğrenci, mülteci, Kürt kadınla...
İzmir Ekmek ve Gül buluşmasından notlar: Birleşece...
İzmir’de ‘Böyle gitmez’ diyen kadınlar Ekmek ve Gül’ün çağrısıyla bir araya geldi. Buluşmada emek sö...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.