Kurban Bayramı yaklaşıyor. Birçok aile için kurban kesmek ciddi bir para meselesi haline geldi. Özellikle şehirlerde yaşayanlar için kurbanlık hayvan beslemek ve kesmek ciddi bir masraf demek. Kadınlar son yıllarda ekonomik zorlukların tüm bayramlar açısından bayram coşkusunu gölgelemeye başladığını anlatıyor. Bu durum, özellikle Kurban Bayramı yaklaşırken daha belirgin hale geliyor. Konuyu, ekonomik sıkıntılarla baş etmeye çalışan işçi kadın arkadaşlarımızla konuştuk.
'KESEN DE ETİ KENDİNE SAKLIYOR'
Kadın işçilerden biri, şehir hayatının maliyetli yanlarını deneyimleyen biri olarak kurban kesme geleneğinin artık sadece dini bir görev olmadığını, aynı zamanda ciddi bir para meselesi haline geldiğini ifade etti. Arkadaşımız, “Geçen sene komşularımız kurban kesti. Kesen komşular da haklı olarak bir senedir et yemedikleri için eti kendilerine saklıyorlar. Aslında kurban fiyatları çok değil, alınan maaşlar az olduğu için çok ağır geliyor” diyerek ücretlerdeki erimeye vurgu yaptı.
Ekonomik sıkıntılar sadece kurban kesme geleneğini etkilemiyor, aynı zamanda bayramın tadını da kaçırıyor. Bu noktada konuştuğumuz diğer bir kadın işçi, “Bu yıl ailecek bayramı kutlamak için memlekete gitmeyi düşünmüştük. Ancak her şeyin çok pahalı olması ve ekonomik sıkıntılar yüzünden bu düşünceyi bile aklımıza sadece ‘gitsek ne güzel olurdu’ diyerek getirebildik. Tatil yapmak, ailecek bir araya gelmek ve sevdiklerimizle vakit geçirmek istiyoruz. Ancak ekonomik durum buna izin vermiyor” şeklinde maddi sıkıntılar yüzünden tatil yapamadıklarını ya da bayramı aileleriyle kutlayamadıklarını anlattı.
Özellikle kurban kesmek işçi kadınlar tarafından bayramın en önemli kısımlarından biri olarak kabul edilirken, ekonomik sorunlar bunu yapmalarını engelliyor. Konuştuğumuz işçi arkadaşımız bu durumun toplumda genel bir huzursuzluğa ve bayramın gerçek anlamının kaybolmasına neden olduğunu ifade etti.
Konuştuğumuz başka bir kadın işçi “Geçen yıl arkadaşımın Kurban Bayramı için büyük bir hazırlık yapması beni gerçekten etkilemişti. Ancak benim ailem için durum farklıydı. Biz de istiyorduk ama maddi olarak buna hazır değildik. Bu durum beni oldukça üzdü çünkü bayramın manasını tam olarak yaşayamadık” dedi.
'SEVDİKLERİMİZDEN UZAK KALIYORUZ'
Konuştuğumuz diğer bir işçi kadın arkadaşımız ise bayramın kendisi için ne ifade ettiğine vurgu yaparak şunları söyledi: “Bayram dediğin hediyeleşmek, çocuklar harçlık vermek, güzel yemekler hazırlayıp tatlılar yemek, aile ile bir arada olmak… Ama marketler ateş pahası. Ben bu bayram şeker alırken bile kırk kere düşündüm. Ne olacak böyle hiç bilemiyorum. Çocuklarıma güzel bir masa hazırlamak istiyorum, bayramın tadını anlasınlar. Eskiden öyle olurdu. Koca masalarda bayram... Ama bu ekonomik durumda oturacak masa bile yok. Memlekete gitmek istesek de gidemedik ve bu durum bizim için oldukça üzücü oldu. Ekonomik sıkıntılar yüzünden, bayramın coşkusunu tam olarak yaşayamadık ve sevdiklerimizden uzak kalıyoruz.”
Fotoğraf: Canva
İlgili haberler
Lezita’nın kadın işçileri: 'Bayramı direnişte daha...
Grevlerinin birinci ayını dolduran Lezita işçisi kadınlar, bayramı da grev çadırında geçirecek. Kadı...
İşçi ve emekçiler bayramda da kaygılı: Bayramda mi...
Pahalılık sebebiyle kısıtlı bayram alışverişi yaptıklarını emekçiler, ‘Misafir gelirse, önlerine doğ...
Hem bayram hem seçim arifesinde hep aynı soru: Akş...
‘Sen şimdi tatil için gidiyorsun da seçim için geleceksin değil mi?’ diye bir soru geliyor, biraz da...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.