Barolar adliye önlerinde açıklama yaptı: İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz
İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlükten kaldırılmasına ilişkin adliye önlerinde açıklama yapan il baroları, ‘Sözleşme’den vazgeçmiyoruz, mücadelemizi sürdüreceğiz’ dedi.

Kocaeli ve Gebze Barosu adliye önünde yaptığı açıklamayla İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceklerini ve mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı. Baroların yaptığı açıklamadan öne çıkanlar şöyle:

“İstanbul Sözleşmesi kadına yönelik şiddeti ayrımcılığın ve eşitsizliğin bir sonucu olarak gören, kadına, çocuğa yönelik şiddeti engellemek için taraf devletlere, kadına yönelik her türlü şiddetin, ev içi şiddetin önlenmesi, şiddet mağdurlarının korunması, suçların kovuşturulması, suçluların cezalandırılması, kadına karşı şiddetle mücadele alanında bütüncül, eş güdümlü, etkili işbirliği içeren politikaların hayata geçirilmesi görevlerini yükleyen ve artık uluslararası hukukun kaynaklarından olan örf adet hukukuna da dönüşmüş bir İnsan Hakları Sözleşmesidir.


MÜCADELEMİZ SÜRECEK

Uzun yıllar sürdürülen mücadeleler sonucunda hazırlanan İstanbul Sözleşmesi’nden ve bu sözleşme doğrultusunda düzenlenen kazanımlardan asla vazgeçmeyeceğiz. Danıştay’ın Anayasamıza açıkça aykırı olan bu işlemi iptal edeceği inancını muhafaza etmek istiyoruz.

İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmediğimizi belirterek, Sayın Cumhurbaşkanını Anayasaya aykırı olan bu işlemi kaldırmaya davet ediyor, kadının insan hakları kazanımlarından geriye gidişe neden olacak her türlü düzenlemenin karşısında olarak, Türkiye’nin her yerinde Barolar ve Barolarımız Kadın Hukuku Komisyonları/Merkezleri, tarafından kadın haklarının korunması, geliştirilmesi ve İstanbul Sözleşmesi’nde imzanın çekilmesi işleminin geri alınması için mücadelemizi sürdüreceğimizi kamuoyuyla saygılarımızla paylaşıyoruz.

İZMİR



MAHKEMELERDE, KARAKOLLARDA, EYLEMLERDE, KADINLARIN YANLARINDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ

İzmir Barosu’na üye avukatlar, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi önünde bir araya gelerek, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine dair açıklama yaptı.

Basın açıklamasını okuyan İzmir Barosu Genel Sekreteri Perihan Çağrışım Kayadelen, sözleşmenin kadınları, çocukları, LGBTİ bireyleri şiddete karşı korumayı hedefleyen yasal bir düzenleme olduğunu söyledi.

Kayadelen, “Erkek akıllarıyla İstanbul Sözleşmesi öyle olmaz, biz Ankara Sözleşmesi yapalım dediler.İlk imzacı olarak uygulamaya soktuğu İstanbul Sözleşmesi ve hemen ardından 6284 sayılı yasayı uygulamaya koyup sonra da bu düzenlemeler hiç yokmuş gibi davranan devlet, toplum sözleşmesini de yürürlükten kaldırabilir mi?” dedi.

Her gün onlarca kadın cinayeti haberine rağmen sayıların inkar edildiğini belirtelen Kayadelen, “Biz şiddetinizi yollardan, sokaklardan, işyerlerinden, evlerden biliyoruz ve şiddetinizi reddediyoruz.İzmir Barosu olarak; mahkemelerde, karakollarda, eylemlerde, kadınların yanlarında olmaya devam edeceğiz” diyerek mücadeleden vazgeçmeyeceklerini söyledi.

ANKARA


KADINLARI YAŞATAN İSTANBUL SÖZLEŞMESİ DE YAŞAYACAK

Ankara Adliyesi’nde buluşan kadın avukatlar, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının kaldırılması çağrısıyla adliyede bildiriler dağıttı. Ankara Barosu tarafından adliyer önünde yapılan açıklamada bir araya gelen kadınlar, ellerinde taşıdıkları harflerle “İstanbul Sözleşmesi Bizim” yazdı.


Burada yapılan açıklamada Türkiye’nin tarihi bir eşikte olduğunu belirten Ankara Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Burcu Mine Gargın “Bizler İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararından ivedilikle dönülerek gerekli adımların atılşması için tüm yetkililere tarih önünde tekrar çağrıda bulunuyoruz. Bu noktada gösterilecek duruş; sokaklarında kadınların boğazlarının kesildiği, balkonlarından kadınların atıldığı, caddelerinde kurşunlanmış kadınlarınj boylu boyunca uzandığı bir coğrafyada sadece kadınların değil yaşamın ve insan onurunun yanında alınacak duruştur” dedi.

Neredeyse her gün bir kadın cinayetinin gerçekleştiğine dikkat çeken Gargın, “Ancak herkes bilmelidir ki; ülkemiz için ortada kaldırılmaya çalışılan İstanbul Sözleşmesi, sözü ve ruhuyla hepimizin içine işlemiştir. Attığımız her adımda, vereceğimiz her mücadelede yaşayacaktır. Bu ülkede kadınlar kimsesiz değildir ve kadın hareketi artık önlenemez, geriletilemez ve önemsizleştirilemez. Bizleri geriye atacak adımların vicdanlarda meşrulaşacağı eşik çoktan aşılmıştır” diye konuştu.

İstanbul Sözleşmesi’nin kadınları yaşattığı kadar kendisinin de yaşayacağını vurgulayan Gargın, iktidara İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararında geri adım atma çağrısında bulundu.


BURSA


Bursa'da açıklama, adliye önünde, taleplerin yer aldığı dövizler ve pankartlarla yapıldı.

DİYARBAKIR

Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi, adliye önünde açıklama yaptı. Baro Başkanı Nahit Eren, yönetim kurulu üyeleri ve avukatlar açıklamaya katıldı. “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz, İstanbul Sözleşmesi yaşatır” yazılı pankartın açıldığı açıklamada Kadın Hakları Merkezi üyesi Çiğdem Sevimli konuştu. Sözleşmeden çekilmenin hukuken yok hükmünde olduğunu ifade eden Sevimli, “Sözleşmeden çekilmek Türkiye’nin kadına yönelik şiddetle mücadele alanındaki yükümlülüklerinden vazgeçmesi anlamına gelmektedir. İstanbul Sözleşmesi’nin iç hukukta uygulaması olan 6284 Sayılı Kanun’un temelini yıkmaktadır. Bu koşullar altında kadınları şiddetten koruyan yasalar ve mekanizmalar risk altında olacaktır. İstanbul Sözleşmesi, kadınların ve kadın örgütlerinin ortak mücadelesi sonucu elde ettikleri çok önemli bir kazanımdır. Toplumun yarısına etki eden bu sözleşmeden tek bir kişinin kararı ile çekilmeyi kabul etmiyoruz. Sözleşmeden çekilme işleminin iptali için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz” dedi. Açıklama “İstanbul Sözleşmesi yaşatır” sloganıyla son buldu.


BATMAN


Batman Barosu Kadın Hakları Merkezi, baro binası önünde açıklama yaptı. Kadın Hakları Merkezi üyesi Gülbahar Demir, sözleşmeden vazgeçmeyeceklerini vurguladı. Demir, Danıştay 10’uncu Dairesi'nin yürütmeyi durdurma talebini reddetmesine rağmen kararın hala kesinleşmediğini belirtti. Demir, “Sözleşmeden çekilme kararı ile şiddete uğrayan veya öldürülen her kadının sorumluluğu, bu kararı verenlerin üzerindedir” dedi.


MARDİN

Mardin Barosu Kadın Komisyonu, İstanbul Sözleşmesi’nin bugün itibariyle yürürlükten kaldırılmasına karşı açıklama yaptı. Baro avukatlarının katıldığı açıklamada konuşan Avukat Dilan Koç, mücadeleden vazgeçmeyeceklerini dile getirdi.


MERSİN


Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi, İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılmasını yaptıkları basın toplantısı ile protesto etti. Baroda gerçekleşen açıklamada Mersin Kadın Hakları Merkezi Başkanı Şirin Güner basın metnini okudu. Cumhurbaşkanı kararıyla İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasının Anayasa ve uluslararası mevzuatlara aykırı olduğunu belirten Güner, İstanbul Sözleşmesi'nin; kadına ve çocuğa yönelik şiddeti engellemek için taraf devletlere, etkili işbirliği içeren politikaların hayata geçirilmesi görevlerini yükleyen bir insan hakları sözleşmesi olduğunu söyledi. Kadının insan hakları kazanımlarından geriye gidişe neden olacak her türlü düzenlemenin karşısında olacaklarını aktaran Güner, İstanbul Sözleşmesi’nde imzanın çekilmesi işleminin geri alınması için mücadele etmeye devam edeceklerini vurguladı.

VAN


Van Kadın Hakları Komisyonu, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına ilişkin Van Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. “İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararını tanımıyoruz” pankartının açıldığı açıklamaya Van Barosu Başkanı Zülküf Uçar ve kadın komisyonu üyeleri katılırken, basın metnini Van Kadın Hakları Komisyonu Sekreteri Avukat Şeyma Şen okudu.
Amacı kadına yönelik şiddeti önlemek olan sözleşmeden çekilme kararının anayasaya ve kanuna açıkça aykırı olduğunu belirten Şen, “Bu hukuksuzluk yürütmenin durdurulması talebinin reddi kararı ile Danıştay eliyle de devam ettirilmektedir. Biz kadın hakları savunucuları bu hukuksuzluğu tüm bu süreç boyunca iktidardan gelen engellemelere rağmen onurlu direnişimizle durmaksızın haykırdık. Yapılan hukuksuzluğu tekrar açıklama gereği bile duymuyoruz, bu ancak malumun ilanı olurdu” dedi.
“Sözleşmeden vazgeçmiyoruz” diyen Şen insan haklarına, kadına, eşitliğe, toplumsal hayata dair kaygılar gütmeyen, radikal bir azınlığın iradesinin bütün toplumun iradesine tercih edildiğini gösteren bu sözleşmeden çekilme çabasının kadınların iradesinin hiçe sayılması olarak görüldüğünü kaydetti.
Açıklama, “Korkmuyoruz, susmuyoruz, vazgeçmiyoruz”, “İstanbul Sözleşmesi Yaşatır” ve “Kararı geri al sözleşmeyi uygula” sloganlarıyla son buldu. 


Haber: Ekmek ve Gül-MA

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
İzmir Barosu, TİHEK Başkanının çocuk evliliklerini...

İzmir Barosu, TİHEK Başkanı Süleyman Arslan’ın TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Araştırılması Komisyonu’...

78 baro başkanının ortak sesi: İstanbul Sözleşmesi...

78 baro başkanı, İstanbul Sözleşmesi’nin 10. yıl dönümünde ortak açıklama yaparak, “İstanbul Sözleşm...

İzmir Barosu: İstanbul Sözleşmesi yürürlüktedir, h...

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına tepki gösteren İzmir Barosu, Cumhurbaşkanı kararının usuls...