9. Süslü Kadınlar Bisiklet Turu: Kadınlar ‘otomobilsiz pazarlar’ dedi
İzmir, Balıkesir, Rize ve Diyarbakır’da kadınlar 9. Süslü Kadınlar Bisiklet Turu gerçekleştirdi. Kadınlar İklim krizine dikkat çekerek tur öncesi taleplerini sıraladı.
İZMİR

Fotoğraf: Ramis Sağlam/ Ekmek ve Gül

İzmir Cumhuriyet Meydanı’nda başlayan 9. Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, “Temiz Doğa” Kültürpark’ta son buldu.

Tur öncesi konuştuğumuz Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’nun kurucusu Sema Gür, 9. kez yaptıkları bisiklet turu öncesi oldukça heyecanlı olduklarını söyledi. Gür, “9 yıl önce İzmir’de başladığımız Süslü Bisikletli Kadınlar Tur’umuz şimdi 25 ülkede eş zamanlı toplam 155 ülkede yapılmaya başlandı” dedi.

Kadının görünür olmasının, kamusal alanda hak talep edebilmesinin anahtarı olduğunu söyleyen Gür, “Bisiklete binmek, kadınların toplumda görünür hale gelmesi ve özellikle şehirle etkileşime girmesinin mükemmel bir yoludur. Bisiklet sürmenin özgürleştirdiğini hatırlamak için yaptığımız turun en önemli amacı, şehirlerde daha fazla kadının bisikletli ulaşımı seçmesini özendirmektir” diye konuştu.

Sema Gür taleplerini şöyle sıraladı:

■ Kadınların toplumda daha görünür olması ve sorumluluklarını almasını, kadın ve erkeklerin bu toplumda aynı haklara, yükümlülüklere sahip olduğunu ve her alanda kendilerini özgürce ifade etme haklarının olduğunu hatırlatmak istiyoruz.

■ İklim krizine karşı yönetimlerin ve bireylerin derhal ortak harekete geçmelerini,

■ Şehirlerin ulaşım sistemlerinde odağın sadece otomobilin olmadığını, farklı ulaşım şekillerinin düşünülmesi gerektiğini ve bisikletin en sağlıklı çevre dostu bir ulaşım aracı olduğunu hatırlatmak… Pandemi sürecinde şehir insanlarının açık ve yeşil alan ihtiyaçlarının arttığını görerek şehirlerin insan odaklı olarak yeniden tasarlanmasını kamu alanlarının özellikle kadınların çocukların ve yaşlıların rahatlıkla ortak olarak kullanıma sunulması,

■ Yaya ve bisikletliler için güvenli ulaşım altyapısı ve hizmetleri almak ve motorlu taşıtların neden olduğu kazalara da bisikletli ölümlerin durmasını bunun için gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasını 5-Özellikle büyükşehirlerimizde Pazar günleri şehir merkezinde bazı caddelerin motorlu araç trafiğin kapatılarak ‘Otomobilsiz Pazar’ ilan edilmesini istiyoruz.

■ Özellikle büyükşehirlerimizde pazar günleri şehir merkezinde bazı caddelerin motorlu araç trafiğin kapatılarak ‘Otomobilsiz Pazar’ ilan edilmesini istiyoruz.”

BALIKESİR-AYVALIK

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

Balıkesir Ayvalık’ta bir araya gelen kadınlar “Arabadan in, Bisiklete Bin”, “Karbon Emisyonunu Azalt, Dünyayı Kurtar”, “Biz Özgürüz, Güçlüyüz”, “Çocuklarımıza Yaşanabilir Bir Gelecek” diyerek bisiklete binip, tur attılar. Kadınlar tur öncesi şu açıklamayı yaptı:

“2013 yılında Dünya Otomobilsiz Kentler Günü’ne dikkat çekmek isteyen bir grup İzmirli kadının süslenerek ve bisikletlerini süsleyerek başlattıkları Süslü Kadınlar Bisiklet Turu o günden beri her yıl farklı şehirlere yayılarak büyüyor. Bu sene de 19 Eylül’de dünyada ve Türkiye’de toplam 155 şehirde aynı anda binlerce süslü kadın daha yaşanabilir kentler için pedalladı. Bisiklet, kadınların toplumda ve şehirlerimizde görünürlük kazanmasına aracı olan sihirli bir araç ve Süslü Kadınlar Bisiklet Turu sayesinde binlerce kadın bisikleti gündelik yaşamının bir parçası haline getirdi.”

RİZE-FINDIKLI

Fotoğraf: Ali Osman Ertaş/ Ekmek ve Gül

Dünya Otomobilsiz Kentler Günü dolayısıyla Rize’nin Fındıklı ilçesinde bir araya gelen kadınlar Tahiroğlu köprüsünden hareket ederek ilçe içinden ve mahallelere bisiklet turu gerçekleştirdi. Kadınlar daha sonra Atatürk Parkı’ndaki bisiklet sürüş güzergâhında da sürdükten sonra etkinliklerine son verdi.

DİYARBAKIR

Fotoğraf: MA

Diyarbakır’da bulunan 75 Parkı’nda, Dünya Otomobilsiz Kentler Günü etkinlikleri kapsamında “Süslü Kadınlar 9’uncu Bisiklet Turu” gerçekleştirildi. Çok sayıda bisikletli kadın ve çocuğun katıldığı etkinlikte renkli görüntüler ortaya çıktı. Tur öncesi yapılan açıklamada konuşan Şeymanur Yapıcı, 2013’ten beri 150 şehir ve 30 ülkede tur düzenlediklerini aktardı.

Bisikletin günlük hayatın bir parçası olması ve kadınları da görünür kılmayı hedeflediklerini belirten Yapıcı, “Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, kadınların kendilerini temsil etmelerine fırsat vermek ve güvenli bisiklet sürmeye ilişkin altyapı talebini pekiştirmek için düzenlenmektedir” dedi.

Yapıcı, turda dikkat çekmek istedikleri başlıkları şöyle sıraladı:

■ Kadın ve erkeklerin bu toplumda aynı haklara, yükümlülüklere sahip olduğunu ve her alanda kendilerini özgürce ifade etme hakları olduğunu hatırlatmak istiyoruz.

■ Geçmişte ‘İklim değişikliği’ diyorduk, şimdi artık ‘İklim Krizi’ diyoruz. Bunun etkilerini çok acı bir şekilde yaşadık yaşıyoruz. Ciğerlerimiz yanıyor, canımız yanıyor. Her bireyin bu konuda yapabileceği bir şeyler var. Biz bisiklete daha çok binerek dünyaya olumlu katkıda bulunabiliriz.

■ Şehirlerin insan odaklı olarak yeniden tasarlanmasını istiyoruz. Kamu alanlarının, özellikle kadınların, çocukların ve yaşlıların rahatlıkla ortak olarak kullanımına sunulmasını istiyoruz.

■ Yaya ve bisikletliler için güvenli ulaşım altyapısı ve hizmetleri almak istiyoruz.

■ Her an bir trafik kazasına kurban gitmekten korkuyoruz. Motorlu taşıtların neden olduğu kazalarda bisikletli ölümlerinin durmasını, bunun için gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasını istiyoruz.

■ Özellikle büyük şehirlerimizde pazar günleri, şehir merkezinde bazı caddelerin motorlu araç trafiğine kapatılarak ‘otomobilsiz pazar’ ilan edilmesini istiyoruz.”

Yapılan açıklamanın ardından 75 Parkı’ndan yola çıkan kadınlar, Sur ilçesinde bulunan Keçi Burcu’na kadar pedal çevirdi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Süslü kadınlar sokaklarda

Her yıl “Egzoz dumanı değil, parfüm kokusu” sloganıyla bir araya gelen kadınlar bu yıl da rengarenk...

Süslü Kadınlar Bisiklet Turu: Daha çok görünür olm...

Türkiye'nin pek çok yerinde bir araya gelen kadınlar, bisiklet kullanımı yaygınlaştırmak adına 'Süsl...

GÜNÜN HAREKETİ: Süslü Kadınlar Bisiklet Turu...

‘Süslü kadın, kalıpların dışında kendi istediği gibi yaşayan kadındır’, ‘Sanane istediğim gibi bisik...