25 Kasım Kadın Platformu: Eşit, özgür, şiddetsiz bir yaşam istiyoruz
İstanbul'da 25 Kasım Kadın Platformu çağrısıyla kadınlar, cinayetlere karşı yürüdü.

İstanbul'da 25 Kasım Kadın Platformu çağrısıyla toplanan kadınlar şüpheli kadın ölümlerine, kadın cinayetlerine karşı Kadıköy Süreyya Operası önünden Kalkedon Meydanına yürüdü. 

25 Kasım Kadın Platformu yaptığı eylemle, “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Gününde, dünyanın dört bir yanındaki kadınlarla birlikte sesimizi, öfkemizi, eşit, özgür, savaşsız, şiddetsiz bir yaşam özlemimizi haykıracağız” diyerek İstanbul’daki tüm kadınları 25 Kasım’da Tünel Meydanına çağırdı.

“İkbal Uzuner isyanımızdır”, “Ayşenur Halil isyanımızdır”, “Katilleri koruma, katliamı engelle”, “Bağır herkes duysun erkek şiddeti son bulsun”,"Bir kişi daha eksilmeyeceğiz" sloganları atıldı. 

Yürüyüş sırasında "Sana düşman, bana düşman, çocuğa düşman, hayvana düşman. Erkek devlet, tahakkümünü şiddet ile kuruyor. Belediye barınaklarından her gün katliam haberleri, sokaklarda köpeklere dönük tecavüz ve şiddet ve hepsinin cezasız kaldığı haberleri başkab ir şiddet biçimi olsa da şiddet tekelini erkeğe vererek erkek egemenliğini güçlendiriyor.Geceleri de sokakları da hayvanları da terk etmiyoruz" ifadeleri kullanıldı. 

FİLİSTİN’DEKİ, AFGANİSTAN’DAKİ KADINLAR İÇİN DE YÜRÜYORUZ

Filistin’de süren soykırımda kadınlar ve çocukların vahşice katledildiğine de yürüyüş sırasındadikkat çekildi; “ABD ve İsrail menşeli askeri sanayi şirketlerin piyasa değerleri de katlanıyor, savaşın kazananı silah tekelleri oluyor! Ve bu katliamı besleyen petrol, bu topraklardaki boru hatlarından taşınıyor! Ortadoğu’da ve tüm dünyada kadınların yaşamını cehenneme çeviren Siyonizme ve her türden gericiliğe karşı bir aradayız. Savaşla yaşamı altüst edilen Filistin’deki, Afganistan’daki, dünyanın dört bir yanındaki kadınlar için yürüyoruz!” denildi.

DİYANET’E DEĞİL KADINA BÜTÇE

“Bütçeden hakkımız olanı almak istiyoruz” denen eylemde “İktidar ‘şiddete karşı sıfır tolerans’ diyor ama kadınların güçlendirilmesi için her bir kadına günde 38 kuruş bütçe ayırmayı uygun görüyorlar! Bu ülkede kadına yönelik şiddetin önlenmesi için ülkenin dört bir yanında kadınlar sokaklara çıkıyorken onlara göre din hizmetleri ve din eğitimi de turizmin geliştirilmesi de kadınların güçlendirilmesinden daha önemli!” ifadelerine de yer verildi. 

‘25 KASIM’DA TÜNEL MEYDANINDA BULUŞALIM’

Yürüyüşün ardından Kalkedon Meydanında yapılan basın açıklamasında 25 Kasım Kadın Platformu adına konuşan Nazlı Andan, “25 Kasım'ı İkbal için, Ayşenur için, Rojin için, birbirimiz için şiddete, kadın cinayetlerine, kadınların etrafını saran karanlığa öfkeyle sokaklara dökülerek karşılıyoruz. Türkiye'nin dört bir yanında her yaştan kadınlar, bir kişi daha eksilmemek için ses çıkarıyor” dedi. Şiddetin evde, işyerinde, sokakta, okulda, her yerde kadınların etrafını sardığını söyleyen Andan, eşit, özgür, şiddetsiz bir dünyada yaşama talebi için mücadelenin daha acil hale geldiğini belirtti. Tek adam iktidarının kadınların haklarına dönük saldırılarının ardı arkası kesilmediğini söyleyen Andan, “Şiddeti önleme mekanizmaları işletilmiyor, 6284 sayılı yasa uygulanmıyor, tedbir kararlarının süresi kısa tutuluyor, kadınların şikayetleri kovuşturmaya yer yok denilerek görmezden geliniyor, kadın cinayeti davalarında cezalar Yargıtay'dan geri dönüyor, kadınları şiddetten koruma yükümlülüğü olan kamu görevlilerinin ihmallerinde soruşturma bile açılmıyor, kadın cinayetlerine tepki gösterip sokağa çıkan kadınlar ifadeye çağırılıyor, anayasal hak olan sendikalaşma hakkı için direnen kadın işçiler polis tarafından darp ediliyor, kamuda tasarruf tedbirleri ile sokak aydınlatmaları azaltılarak sokaklar karartılıyor, yine tasarruf tedbirleri ile kamu işyerlerinde kreşler kapatılıyor” diyerek örnekleri sıraladı. İktidarın aile arabuluculuğu, aile danışmanlık sistemi gibi formüllerle şiddeti önleyebileceklerini iddia ettiklerine değinen Andan, “Oysa ‘aileyi güçlendirme’ söylemiyle kadınlar olarak eşitlik hakkımız eziliyor. Haklarımızın tek adam tarafından apaçık hedef haline getirildiği, şiddetin her köşe başında yaşandığı, savaşın dünyayı sardığı bugünlerde kadınları boğan bu karanlığa karşı eşit özgür şiddetsiz yaşamak istiyoruz!” dedi. “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Gününde, dünyanın dört bir yanındaki kadınlarla birlikte sesimizi, öfkemizi, eşit, özgür, savaşsız, şiddetsiz bir yaşam özlemimizi haykıracağız” ifadeleri ile 25 Kasım’da Tünel Meydanında buluşmaya çağırdı.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül