25 KASIM 2022 | Ankara’da kadınlar: Eşit ve adil bir dünya kurana kadar mücadele edeceğiz!
Ankara’da kadınlar Sakarya Caddesi’nde buluştu. ‘Kadınlar İtaat etmiyoruz, kırıntı değil hayatı istiyoruz’ dedi.

Ankara Kadın Platformunun çağrısıyla kadınlar Sakarya Caddesi’nde bir araya geldi. Ana pankartın, polis tarafından keyfi bir şekilde içeri alınmaması üzerine kadınlar, “Pankartımızı almayarak sesimizi bastırmaya çalışıyorlar. Bunu kabul etmiyoruz” dedi. Pankart kadınların tepkileri üzerine alana alındı.

‘Şiddetinize boyun eğmeyeceğiz’, ‘İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmiyoruz’, ‘Haklarımız ve hayatlarımız için örgütlü mücadeleye’ yazılı dövizlerle alana gelirken kadınlar sık sık ‘Direne direne kazanacağız’, ‘Kadın, yaşam, özgürlük’, ‘Yaşasın kadın dayanışması’, ‘Kadınlar savaş istemiyor’ sloganları attı.

Türkçe, Kürtçe ve Farsça yapılan açıklamada, “Bugün Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü ve biz kadınlar, ‘Erkek ve devlet şiddetine karşı itaat yok isyan var’ demek için bugün de yaşadığımız coğrafyanın ve dünyanın sokaklarına çıktık” dedi. Dominik’te Mirabel Kardeşleri katleden Trujillo diktatörlüğünün kadın düşmanı politikalarını aratmayan AKP-MHP ittifakının, kadın mücadelesinin kazanımlarını hedef alan politikalarıyla mücadele ettiklerini belirten “Kadınlara yönelik saldırıların her geçen gün derinleştiği ve kadınların dünyanın dört bir yanında diktatörlere karşı örgütlendiği, direndiği, isyan ettiği bir süreci yaşıyoruz. Kadına yönelik şiddeti önleme yükümlülüğü olan devletin, kadınlara yönelttiği cezasızlık politikasıyla, erkek yargı mekanizmasıyla, İstanbul Sözleşmesi başta olmak üzere kadın kazanımlarını hedef alan hukuksuz uygulamalarıyla şiddetin faili durumda. Kadın cinayetleri ve şüpheli kadın ölümleri her geçen gün artarken, bu ölümlere ilişkin etkin soruşturma yürütülmüyor, cinayetlerin üstü kapatılmaya çalışılıyor. Gülistan’ı, İpek Er’i, Nadira’yı, Ceren’i unutmuyoruz. Kadın cinayetlerini olağanlaştıran erkek adalete itaat yok isyan var demek için sokağa çıkıyoruz” ifadelerine yer verildi.

‘GÜCÜMÜZÜ BİRLİĞİMİZDEN ALIYORUZ’

Açıklamada, “Mirabel Kardeşler’in de Mahsa Amini’nin de Nagihan Akarsel’in de failini yüzyıllardır tanıyoruz. Bu yüzden gücümüzü birbirimizden, sınırları aşan dayanışmamızdan alıyoruz. İran’da özgürlüğü için mücadele eden, yaşamları ellerinden alınan, idamla yargılanan kadınların her bir saç teli için isyanı büyütüyoruz. İran’da, Türkiye’de dünyanın her yerinde yaşamlarımızı karartmak isteyenlere karşı “Jin Jiyan Azadi” çığlığını bir kar topu gibi büyüterek erkek ve devlet şiddetine karşı itaat yok isyan var demek için sokağa çıkıyoruz. Kadını aileden ibaret görenler; boşanmaları zorlaştırıp, Aile İrşad Büroları eliyle kadınları susmaya zorluyorlar. Aileye hapsedilmeyi reddediyor ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğini savunanlara itaat yok isyan var demek için sokağa çıkıyoruz” denildi.


‘KADINLAR İÇİN ESNEK VE GÜVENCESİZ ÇALIŞMA KALICILAŞTI’

Tarikat yurtlarında çocukların istismara maruz bırakılırken çocukları korumayanların, bugün aileyi koruduklarını söylediklerinin belirtildiği açıklamada, “Anayasa değişikliği ile kadınların özgürlüğünü diline dolayanlar, kadınların nafaka hakkına dâhi göz koyuyorlar. Nefret yürüyüşleriyle LGBTİ+ düşmanlarına kol kanat gerenlere, onur yürüyüşlerine saldıranlara, homofobiye, transfobiye itaat yok isyan var demek için sokağa çıkıyoruz. Siyasal iktidarın erkek devlet ittifakı, kadın emeğini değersizleştirerek emek sömürüsünü her geçen gün daha da derinleştiriyor. Kadınlar için esnek ve güvencesiz çalışma biçimi kalıcı hale getirilirken, kadının kariyeri çocuk doğurmaya indirgeniyor. İşçi kadınlara kod 29 ile saldırıyor. Kadınlar hâlâ eşit işe eşit ücret alamıyor, iktidar ise hâlâ Çalışma Yaşamında Şiddet ve Tacizin Önlenmesi Sözleşmesi olan ILO 190’ı imzalamıyor. Emek düşmanlarına karşı itaat yok isyan var demek için sokağa çıkıyoruz” denildi.


‘KADINLAR EN TEMEL İHTİYAÇLARINA ULAŞAMIYOR’

Açıklanan 2023 bütçesinde sadece savaş ve güvenlik harcamalarına ayrılan payın 2022 bütçesini ikiye katladığına dikkat çekildiği açıklamada, “Diyanete 7 ayrı bakanlıktan daha fazla bütçe veriliyor. İktidarın savaşı ve sermayeyi besleyen ekonomi politikaları yoksulluğu her geçen gün daha da derinleştiriyor. Mülteci kadınlar ucuz iş gücü olarak son derece ağır emek sömürüsüne maruz bırakılıyor, ayrımcı politikalarla hedef haline getiriliyor. Savaş politikalarına karşı barışı savunuyor ve savaş politikalarına karşı itaat yok isyan var demek için sokağa çıkıyoruz. Kadınlar en temel ihtiyaçlarına bile ücretsiz ulaşamıyor. Kürtaj yasağı, kadınları merdiven altı yerlerde kürtaj olmaya mecbur bırakarak yaşamlarını tehdit ediyor. Türkiye’de her yıl yaklaşık 2000 kadın rahim ağzı kanserinden yaşamını yitirirken, HPV aşısı hâlâ ücretsiz yapılmıyor. Sağlık hakkımızı gasp edenlere itaat yok isyan var demek için sokağa çıkıyoruz” ifadeleri yer aldı.

“Biz kadınlar, kadına yönelik şiddetin her türlüsü ile mücadele ettik, etmeye devam ediyoruz. Bugün burada, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde erkek ve devlet şiddetine karşı sesimizi bir kez daha yükseltiyoruz. Umutsuzluğu birlikte yok edip, cesareti kenetlenen ellerimizde hissediyoruz. İtaat etmiyoruz, kırıntı değil hayatı istiyoruz. Erkek egemen dünyadan alacaklıyız, bu yüzden bugün sokaklardayız” ifadelerine yer verilen açıklamada, eşit ve adil bir dünya kurana kadar kadınların mücadele etmeye devam edecekleri belirtildi.

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
25 KASIM 2022 | Eşit, özgür, şiddetsiz bir yaşam i...

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ve Dayanışma Gününde kadınlar pek çok ilde sokakta... İl i...

25 Kasım 2022 | İstanbul'da kadınlar yasaklara rağ...

25 Kasım Kadın Platformu kadınları şiddete karşı yan yana durmak ve ses çıkarmak için Taksim Tünel'e...

25 KASIM 2022 | Bölge illerinde şiddete karşı alan...

Şırnak, Ağrı ve Van’da 25 Kasım’da kadına yönelik şiddete karşı alana çıkan kadınlara polis müdahale...