sendikal mücadele
Omega Motor’da son bir ayda 200’ü aşkın işçi işten atıldı. Atılan işçiler büyük çoğunlukla fabrika içinde sendikal örgütlenme yürüten, kıdemli işçilerden oluşuyor.
Patronlar istihdam ettiği işçilerin toplamından daha az vergi veriyor, hatta bazen hiç vergi vermiyor. Ama işçinin klimasına, suyuna, kekine göz dikiyor. Peki, işçi kadınlar ne yapıyor?
İzmir'de kamu emekçisi kadınlar 8 Mart'a giderken yazarımız Fulya Alikoç'un katılımıyla 8 Mart'ı ve kadınların sendikal mücadelesini tartıştı.
‘Sendikal bürokrasi var diye sendikasızlığı tercih etmek değil, sendikaları taleplerimizi kazanmada bir araç olarak nasıl değerlendireceğimize dair adımlar atmaya ihtiyacımız var.’
'Ücret, sosyal haklar, çalışma koşullarının düzeltilmesi, haftalık çalışma sürelerinin kısaltılması, zorunlu mesai dayatmalarının son bulması gibi hayati talepleri içeren nasıl bir teklif var?'
Direnişlerinin 39. gününde olan Burda Bebek işçisi kadınlar, mobbing ve ağır çalışma koşulları nedeniyle sendikalaştılar. İşten atılan kadın işçiler, direniş sürecini Ekmek ve Gül'e anlattı.
Yorgunluktan, uykusuzluktan, üç vardiya sisteminden çocuklarımızdan, eşlerimizden, sosyal hayatımızdan olduk. Fabrika büyüyor biz ise bir aylık ev kirasına bile çalışmıyoruz.
Malatya’da BİRTEK-SEN üyesi iki kadın işçi eşleri ve babaları aranarak emniyete çağırılmış, kadın işçilere “Beyniniz yıkanıyor” denmişti. Sendika üyesi bir kadın işçi yaşadıklarını anlattı.
Kadınları korumayan yargı, patronun sendikal faaliyeti engellemesi için mahkemenin amacı dışında 6284 sayılı Kanun'u dayanak yaptı.
Sendikayı eleştirdiği için işten atılan ve delege adaylığı yapılan itirazlar sonucu kabul edilen Nagihan Özcan, Federal Mogul Kuruçeşme fabrikası önünde açıklama yaptı.
Federal Mogul fabrikasında sendikayı eleştirdiği için işten atılan 27 yıllık kadın işçi Nagihan Özcan, pes etmedi delege seçimleri için aday oldu.
‘Biz suç işlemiyoruz, işimizi geri istiyoruz, daha iyi şartlarda çalışmak, insan gibi yaşamak istiyoruz... Biz üreten, emek veren değil miyiz? Neden sesimiz duyulmuyor?’
TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 5 Ağustos’tan beri grevde olan Technomix fabrikasında çalışan işçiler emeklerinin karşılığını istiyor.
Bursa’da TMK fabrikasında Türk Metal Sendikasına üye olan 7 işçinin işten atılması sonrasında fabrikadaki diğer işçiler üretimi durdurdu.
Sendikal hakların tanınmadığı ve işten atmaların yaşandığı Smart Solar’da işçiler kendilerini fabrikaya kapattı. Sabah vardiyasına gelen işçiler de fabrika önünden arkadaşlarına destek verdi.
Sendikalar işyerlerini dert etmeyince, işyerinde yaşanan sorunlardan, kadınların taleplerinden bihaber genel-geçer açıklamalarla, kendi söyleyeceği sözün söylenmesini dert ederek geçiştiriyorlar.
Daha önce yolsuzluk, sendikacıların lüks yaşamları ve akraba kayırmacılığıyla gündem olan Hak-İş üyesi bir belediye işçisi kadın, işçilerin aidatlarıyla sefa süren sendika bürokratlarına dair yazdı.
Ankara’da belediyelerde farklı sendikalarda örgütlü kadın işçilerin anlattıkları sendikalarda kadın işçiler olarak sözünü söylemenin, sendikalarda temsil edilmenin zorluğunu ortaya seriyor.
‘Sendika, anayasal hakkımız. 21 yaşında bir kadın olarak sendikayla birlikte öz güvenim daha da arttı. Arkadaşlarımı da bu çatı altında, sendikalaşmaya davet ediyorum.’
Türk Metal Sendikasına üye olan 24 Commital işçisi işten atıldı. İşçi Ebru Karaca ‘İki çocuğum var ve onlar da işçi olursa bunları yaşayıp mağdur olsunlar istemiyorum’ dedi.
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.