mülteci işçi
Sürekli memleketin sorunlarının nedeni olarak hedef gösterilen mülteciler ve sonradan vatandaşlık alanlarla seçim sürecini ve sonrasını konuştuk.
Çoğunlukla evlerde yatılı olarak temizlik, çocuk, yaşta hasta bakımı işlerinde çalışan göçmen kadınların iş bulmaları için aracılık eden bir şirkette çalışan bir kadın anlatıyor:
Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, Göç Araştırmaları doktora öğrencisi Ebru Ökten’e mülteci meselesine dair sorularını sordu, bilinen pek çok yanlışı tartıştı.
İstanbul’un bir ilçesinde kadınlarla yaptığımız mültecilere dair sohbet aslında Türkiye genelinde emekçiler arasında süren tartışmalara bir ayna tutuyor.
Esenyalı Kadın Dayanışma Derneğine başvuran mülteci kadınlar ya da mülteci Fatma ve ailesinin yaşadıkları ile başka bir şehirde başka bir mülteci ailenin yaşadığı birbirinden hiç farklı değil.
Adana’da Suriyeli tarım işçisi Rihab el-Rihabi, evinde tüfekle vurulmuş halde bulundu.
Antep'te tekstil patronu Ahmet Şireci'ye ait lüks villada çalışan Nepalli mülteci kadın işçi Monna Rai, iple tavana asılı halde ölü bulundu.
Esra, Hayriye, Mahmut ve çocukları… Denizli’nin mülteci mahallesinde ayakta kalmaya çalışıyorlar. Büyük ön yargılara, ağır çalışma koşullarına, türlü türlü şiddete ve aşağılamaya rağmen…
Tekstil işçisi kadınların hakları için mücadele eden FEMNET örgütü, tekstil şirketlerine yönelik salgın dönemi taleplerini açıkladı.
3 günlük bir çalışmayla Edirne'ye bir otobüs dolusu ihtiyaç malzemesi götüren eğitim emekçisi kadınlar, 'Biz varız, bu insanlıkdışı uygulamaların karşısında, mülteci kardeşlerimizin yanındayız' dedi.
Uzun çalışma saatleri, sağlıksız koşullar, güvencesizlik, düzensiz ücretler ‘bu işin fıtratından’ sayılıyor. ‘Buralarda zorunluluktan çalışıyoruz’ diyen kadınlar içinse zorluklar hiç bitmiyor...
Çocuk, genç, yaşlı, göçmen, mülteci... Sömürünün alabildiğine yoğunlaştığı Çağlayan’daki atölyelerde en çok duyulan söz ‘Yorgunum’. O yorgunluk işçileri hayal bile kuramaz hale getirmiş.
Göç ve Sığınma Rejimindeki Kadınlar ve Toplumsal Cinsiyet Temelli Şiddet Konferansında dile gelen gerçekler, kadın dayanışmasının sınır tanımamasının ne kadar hayati olduğunu gösterdi.
Savaş nedeniyle Türkiye'ye gelmek zorunda kalan Suriyeli mülteciler için aradan geçen onca yıla rağmen yaşam hâlâ çok zor. Adana'da tekstilde çalışan işçi kadınlar çalışma koşullarını anlatıyor.
Çocuk o daha. Çağlayan’da taş dizimi yaptığı atölyede onun kadar uzun saatler çalışmaya büyük bir insanın bile canı dayanmaz.
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.