analık hakkı
Analık izni dönüşü yarım çalışma hakkından yararlanma koşulları ve yarım çalışmadan tam yararlanmak için yapılması gerekenler yanıtımızda.
Bugün 8 Mart’ın hemen ertesi. Pandemi nedeniyle son 1 yılda 90 gün prim koşuluna takılan kadın işçiler 75 yıllık bir hak olan analık ödeneği hakkından yararlanamıyor...
Analık ödeneği başvuru şartı olmaksızın doğrudan ödenir. Ödemenin nasıl ve ne zaman yapıldığına ilişkin bilgiler ve ilgili linkler yanıtımızda.
Yaz tatili döneminde sigorta çıkışı yapılan ücretli öğretmenler, analık izni bu döneme denk geldiği takdirde analık ödeneği alamıyor.
Yarım çalışma hakkının analık izninin hemen ardından kullanılmasında yarar var. Aksi takdirde yarım çalışmadan yararlanılabilecek süre azalabilir.
Son 1 yılda 90 gün prim koşulunu yerine getiremediği için analık ödeneği alamayan kadın işçilerin mağduriyetini giderecek yasa teklifleri Mecliste bekliyor.
Gıda İş Sendikası yaptığı açıklamada Meclise seslenerek, hamile işçilerin analık ödeneği alması için ‘90 gün prim’ ödemesi koşulunun kaldırılmasını istedi.
Analık ödeneği hakkının gasbına karşı esas olarak sendikaların konuyu gündeme getirmesi, bu hakkın gereğinin yapılması için girişimlerde bulunması, bu talebi yaygınlaştırması gerekiyor.
3 haftaya kadar çalışabilir raporu alan ancak 3 haftadan önce erken doğum yapan kadın işçiye doğumdan itibaren 16 haftalık analık istirahati verilmesi gerekir.
Analık izinleri sonrası yarım çalışma hakkını kullanan kadın işçi de rapor alabilir. Raporlu olunan süre boyunca SGK’dan işgöremezlik ödeneği ödenir.
Hekim raporuyla kadın işçiye daha uzun analık istirahati verilebilir. Ancak analık istirahati işçi işe döndükten sonra uzatılamaz.
Analık izni sonrası kısmi süreli çalışmaya geçen kadın işçi kaç saat çalışmak istediğini işverene bildirir. Ancak son sözü işveren söyler.
Hamilelik ya da cinsiyet nedeniyle ayrımcılığa uğrayan yabancı uyruklu kadın işçiler de ayrımcılık tazminatı talep edebilir.
Belirli süreli iş sözleşmesi gebelik nedeniyle feshedilen işçi hem bakiye kalan ücret hem tazminat talep edebilir.
Belirli süreli iş sözleşmesi ile çalışan işçilerin de analık izni ve analık izninde analık ödeneği alma hakkı vardır.
Analık ödeneği, işçinin eline geçen ücretten daha düşüktür. Bu durumun nedeni, analık ödeneği hesaplama yöntemi ve çözüm yolları yanıtımızda.
'Çok çocuk doğurun' diyenler şimdi nerede? Kadınların süt izni hakkı gasbediliyor. Kadınlar ise ücret kesintisi nedeniyle süt izninden vazgeçiyor.
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.