Otonom Kadın Sığınma Evleri çalışanları 7 Mart’ta greve çıkıyor
Almanya’daki Otonom Kadın Sığınma Evleri çalışanları daha iyi çalışma koşulları, sığınmaevindeki kadın ve çocukların daha iyi koşullarda yaşaması, barınması, güçlendirilmesi için greve çıkıyor.

Otonom Kadın Sığınma Evleri çalışanları, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle 7 Mart’ta ülke çapında grev yapacak. Almanya’nın dört bir yanından kadın sığınma evi çalışanları, Berlin Brandenburg Kapısı önünde buluşarak tüm kadın ve çocuklar için sığınma evlerine erişimin kolaylaştırılması, ülke çapında kadın sığınma evlerinde daha fazla yer verilmesi, sığınmaevlerinin güvenli hale getirilmesi ve finanse edilmesi, velayet ve erişim davalarında çocukların ve kadınların korunması ve güvenliğinin sağlanması taleplerini dile getirecek.

Mitingde “sakinlere ve çocuklarına” söz hakkı verilirken, çalışanlar, çalışma yaşamlarındaki sıkıntıları anlatacak. Zif (Otonom Kadın Sığınma Evleri Merkezi Bilgilendirme Noktası) adına Britta Schlichting 7 Mart’ta gerçekleşecek grevle ilgili şunları söyledi: “Protestomuzla toplumdaki, siyasetteki ve yönetimdeki sorumlulara İstanbul Sözleşmesi’ni nihayet uygulamaya koymalarını hatırlatmak istiyoruz”. Sylvia Haller ise şunları ekliyor: “Şiddet içeren bir ilişkiden cesur bir adım atarak ayrılan kadınlar, şiddetten uzak bir yaşam sürmelerini sağlayacak yapılar bulmalıdır. Şiddete maruz kalan kadınların ve çocuklarının iyi işleyen koruma ve destek yapılarına ihtiyacı vardır!”

Zif’e göre bu şu anlama geliyor:

■ Tüm kadınlar ve çocukları için düşük eşikli ve bürokratik olmayan bir koruma erişimi!

■ Almanya genelinde daha fazla kadın sığınma evi!

■ Tüm kadın sığınma evleri için güvenli ve ihtiyaç temelli finansman!

■ Sığınma evi sakinleri ve çocukları için güvencesiz oturma izinlerine son!

■ Kadın sığınma evi çalışanları için güvenli bir iş!

■ Velayet ve erişim davalarında çocukların ve kadınların korunması ve güvenliği öncelikli olmalıdır.

GÖÇMEN KADINLAR BİRLİĞİ: SIĞINMAEVİ ÇALIŞANLARININ YANINDAYIZ

Göçmen Kadınlar Birliği, Zif’in taleplerini desteklediğini dile getiren bir açıklama yaptı, taleplerini dile getirdi: “Halihazırda 15 bin kadının sığınma evi açığı bulunmaktadır. Kadın sığınma evlerinin finansmanına ve genişletilmesine acilen ihtiyaç vardır! Bürokratik engeller kaldırılmalıdır. Kadınlar ve çocuklar için yardım ve korumaya erişim kolaylaştırılmalıdır! İkamet durumu belirsiz ve engelli kadınlar için yardıma erişim mümkün ve kolay hale getirilmelidir!” Kadın sığınmaevi çalışanlarının güvenli ve iyi ücretli işlere ihtiyacı olduğuna da dikkat çekilen açıklamada, grev selamlanarak ve çalışanlarla dayanışma çağrısı yapıldı.

OTONOM KADIN SIĞINMA EVLERİ NEDİR?
Almanya’daki yaklaşık 350 kadın sığınmaevinden 130 kadarı kendisini Otonom Kadın Sığınma Evleri olarak adlandırıyor. Genellikle Frauen helfen Frauen (Kadınlar Kadınlara Yardım Ediyor) dernekleri üzerinden çalışma sürdürüyorlar ve çalışmalarının önemli ilkelerini derneklerin adında zaten yansıtıyorlar. Otonom Kadın Sığınma Evleri, kadınlara, kız çocuklarına ve erkek çocuklarına yönelik şiddeti toplumun her kademesinde duyurmaya ve tabuları ortadan kaldırmaya ve şiddete son vermek için mücadele etmeye çalışıyor. Şiddete maruz kalan kadınlara, kız çocuklarına ve erkek çocuklarına koruma, barınma ve danışmanlık sunarak destek oluyor. Otonom Kadın Sığınma Evleri kadınların, kız çocuklarının ve erkek çocuklarının güçlendirildiği ve cesaretlendirildiği kadın mekanları olarak tanımlanıyor.

Görsel: Grev çağrı afişi

İlgili haberler
Almanya’da sokakta yaşayan -evsiz- kadınlar

Almanya’da 263 bin evsizden 80 bini kadın. Özellikle kış aylarında çok zorluk yaşayan kadınlar evsiz...

Almanya’da 2022’den 2023’e kadınlar neler yaşadı?

Almanya’da toplumun diğer kesimleri gibi kadınlar da artan enflasyon, fiyat artışları, savaş, etkisi...

Almanya’da kadınlar şiddete karşı sokaklardaydı

25 Kasım'da kadınlar şiddete karşı talepleriyle sokakları doldurdu... İl il hangi şehirde yürüyüşler...