Almanya’da kadınlar 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslarası Mücadele Gününde, önce pandemi şimdi de enflasyondan ötürü daha da kötüleşen yaşam koşullarına ve şiddete karşı olan tepkilerini sokaklara taşıdılar.
143 KİŞİ PARTNER ŞİDDETİNE MARUZ KALIYOR
Dünya genelinde olduğu gibi Almanya’da da kadına yönelik şiddet vakaları ve kadın cinayetleri artıyor. Kadına yönelik işlenen suçlar medyada geniş yer bulsa da genellikle normalleştirici, kanıksayıcı olarak yorumlanarak çıkıyor karşımıza. Almanya Federal İstatistik Dairesinin verilerine göre 2021 yılında Almanya’da 143 bin 604 kişi partneri tarafından şiddete uğradığı için suç duyurusunda bulunulmuş, suç duyurusunda bulunanların yüzde 80’i kadın. 2021 yılında 113, 2022 yılında ise 25 Kasım itibariyle 106 kadın partneri ya da eski partneri tarafından öldürüldü.
Göçmen Kadınlar Birliği yürüyüş, miting ve gösterilerde aktif yer alarak Almanya‘da kadınların kötüleşen yaşam koşullarına dikkat çekti. Göçmen Kadınlar Birliğinden Hamburg ve Berlin dernekleri, 25 Kasım öncesi de “kadına yönelik şiddet” konulu söyleşiler gerçekleştirdiler.
MÜNİH
Münih'te, 8 Mart Eylem Birliği tarafından bir yürüyüş düzenlendi. Bu yıl yürüyüşte dayanışma mesajları, İran'da özgür bir toplum için büyük bir cesaretle mücadele eden kadınlara gönderildi. Yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı yürüyüşte, kadınlar ellerinde çeşitli pankart ve dövizlerle “Bir kişi daha eksilmesin”, “Kadına yönelik şiddete son”, “Kadın, Yaşam, Özgürlük”, “Kadınlar barış istiyor” sloganları ile taleplerini dile getirdiler.
KÖLN
Köln’de kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddete karşı Otonom Kadın Projeleri İttifakı "Geceyi geri alıyoruz" sloganıyla bir yürüyüş düzenledi. İstanbul Sözleşmesi'nin tam olarak uygulanması!, şiddete uğrayan kadın ve kız çocukları için kadın sığınmaevleri, danışmanlık ve destek hizmetleri için fon sağlanması, uygun fiyatlı konutlara eşit erişim taleplerinin ifade edildiği yürüyüşte yüzlerce kişi yürüdü.
FRANKFURT
Frankfurt'ta yapılan miting ve yürüyüşe yaklaşık bin kişi katıldı. Yürüyüşte ağırlıklı olarak “Saat başı bir kadın şiddete uğruyor”, “Madde 218 kaldırılsın“, “Kadına yönelik şiddete hayır“ sloganları atıldı. Frankfurt Göçmen Kadınlar Derneği kadın korosu da yürüyüşte sahne aldı ve seslendirdikleri parçadan sonra “Jin Jiyan azadi!" sloganı atıldı.
‘BURADAYIM ÇÜNKÜ…’
Yürüyüşe katılan kadınlar Ekmek ve Gül’e konuştu:
“Bugün buradayım çünkü şiddetin her türlüsünü kınıyorum. İçinde bulunduğumuz dönem, yan yana durmamızı her zamankinden daha fazla gerektiriyor. Ayrıca, İstanbul Sözleşmesi'nin tam olarak uygulanmasını talep ediyorum.”
“Dünyanın dört bir yanında şiddete ve baskıya maruz kalan kadınlara ses olmak için buradayım”
“21. yüzyılda bile kadınlar dünyanın her yerinde şiddete maruz kalıyor, bu yüzden şiddetin her türlüsüne karşı her yerde sokaklardayız. Yaşasın kadın dayanışması.”
HAMBURG VE BERLİN
Berlin
Hamburg ve Berlin'deki miting ve yürüyüşlere de çok sayıda kadın katıldı. Hamburg'da yürüyüşe yaklaşık 1000, Berlin'de ise 800’e yakın kişi katıldı. Berlin’de yürüyüşe katılım sayısı bu yıl geçen yıla oranla daha düşüktü. Berlin Göçmen Kadınlar Derneği‘nden kadınlar İranlı kadınlarla dayanışma içinde olduklarını hazırladıkları dövizlerle farklı dillerde ifade ederken, yürüyüşte “Yaşamları ve hakları için mücadele eden kadınlarla dayanışma içindeyiz!” sözü öne çıktı. Pankart ve dövizlerde öne çıkan diğer önemli talepler ise, “Benim bedenim benim seçimim“, “Irkçılığa hayır, cinsiyetçiliğe hayır!” oldu.
Berlin
DÜSSELDORF
Düsseldorf Göçmen Kadınlar Derneği, 25 Kasım'da “Kadınlara ve Kız Çocuklarına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü: Gençler bu konuda ne söylüyor?” başlığı altında bir etkinlik düzenledi. Etkinlikte, panel ve müzik eşliğinde zengin bir programla şiddet konusu, gençlerin kadına yönelik şiddete bakış açısı ele alındı. Çok sayıda kadının katıldığı etkinlik büyük ilgi gördü.
GÖPPİNGEN / GEİSLİNGEN
Göppingen /Geislingen Göçmen Kadınlar Derneği her yıl olduğu gibi bu yıl da geleneksel olarak Göppingen şehir merkezinde gerçekleştirilen mitingde yer aldılar. Burada yaptıkları konuşmada kadın haklarına yönelik dünya çapındaki saldırılara ve rejimlerin baskıcı mekanizmalarına dikkat çekildi, güncel gelişmeler ve kadın haklarına yönelik saldırılar kınandı. “Savaş, enflasyon, daha kötüleşen çalışma ve yaşam koşulları kadınların şiddet sarmalından kurtulmalarını daha da zorlaştırmaktadır” denen konuşmada, kadınların korunması yerine militarizm ve silahlanmaya daha fazla bütçe ayıran Alman hükümeti eleştirildi ve İstanbul Sözleşmesi'nin çekincesiz ve tam olarak uygulanması talep edildi.
Yürüyüşten sonra kadınlar toplu halde, Göppingen Göçmen Kadınlar Derneği’nden kadınların haftalardır hazırlamakta oldukları tiyatro gösterisine gittiler. Bu yıl Göppingenli kadınlar için önceki yıllardan farklıydı. Hem miting hazırlıklarının içinde aktif yer aldılar hem de bunun yanı sıra kadına yönelik şiddeti işleyen Bir de tiyatro oyunu hazırladılar. Toplam yedi kadından oluşan tiyatro grubu ile Eylül ayından bu yana düzenli bir araya gelerek hazırlanan oyunun konusu, kadına yönelik şiddeti, cinsiyet rollerini ve eşçinselliği ele alıyor. Çoğunluğu genç kadınlar ve farklı kesimlerden oluşan 100'ün üzerinde izleyicinin katılımıyla gerçekleşen gösteri, başarılı performansı ve içeriğiyle büyük alkış aldı.
MANNHEİM VE ULM
Mannheim
Mannheim Göçmen Kadınlar Derneği ve Ulm Göçmen Kadınlar Grubu, kendi şehirlerinde açtıkları bilgilendirme masalarıyla kadına yönelik şiddete dikkat çekerek farkındalık yarattılar. Kadınlar, hem astıkları dövizlerle hem de yaptıkları konuşmalarla taleplerini dile getirdiler, bildiri ve tanıtım broşürlerini dağıttılar. İlgi duyan kadınlarla tanışıp sohbet etme olanağının da yaratıldığı bilgilendirme masalarında hem yeni ilişkiler kuruldu hem de kadınların mevcut durumu hakkında fikir alışverişinde bulunuldu.
Ulm
Fotoğraflar: Göçmen Kadınlar Birliği
İlgili haberler
ALMANYA’DA 25 KASIM’A DOĞRU: Kadınlar şiddete en ç...
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla Almanya’da...
25 KASIM 2022 | Eşit, özgür, şiddetsiz bir yaşam i...
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ve Dayanışma Gününde kadınlar pek çok ilde sokakta... İl i...
Gericileşen, saldırganlaşan dünyada 25 Kasım’da öz...
Büyük bir baskı rejimi kurarak, ses çıkaranı sansür yasasıyla susturarak, tüm örgütlenme, ifade etme...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.