GÜNÜN KİTABI: Ben işçiyim
Türkiye’nin ilk kadın sendikacısı, işçi sınıfına ömrünü adamış bir kadın: Zehra Kosova. ‘Ben İşçiyim’ ise işçi sınıfının mücadele tarihine ışık tutan; içtenlikten ödün vermeyen bir anı kitabı.

“Eve döndüğümde çok yorgundum, ne var ki artık her geçen gün sorunları daha iyi anlıyor, çevreme baktığımda, insanlarla konuştuğumda onların bu durumlarının bir kader olmadığını fark edebiliyordum.”


Zehra Kosova’nın ‘Ben İşçiyim’ adlı anı kitabını özetleyen ve onu yazmaya iten sebebin notudur bu alıntı.

Sınıfın içinde doğan, büyüyen ve büyüten bir kadın olan Zehra Kosova, 1910 yılında tütüncü bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. 1923 Mübadelesi ile Türkiye’nin Tokat şehrine yerleştirilerek ailesiyle birlikte tütün mağazalarında çalışmaya başladı. 1930’da İstanbul’a gelen Zehra Kosova, tütün depolarında çalışmayı sürdürdü. Bu yıllarda tütün işçileri arasında örgütlenen Türkiye Komünist Partisine (TKP) girdi ve böylece örgütlü mücadeleye başladı.

“Ben işçiyim, elimin emeğiyle bu ana kadar çalıştım, mücadele ettim ve yaşayabildim” diyerek anlatacağı kitabın sayfalarına da, işçiliğinde ve örgütlülüğünde öğrendiklerini bir tarih sahnesi olarak nakşetti.

Kendi kalemiyle yazmış olduğu “Ben İşçiyim” adlı kitap sadece basit bir anı kitabı değildi. Türkiye işçi sınıfının mücadele tarihine ışık tutan bir kitaptı aynı zamanda. Kosova’nın da söylediği gibi; ne söylenecek söz bitti, ne de mücadele...

“Sosyalizm için kavga verdiğim, aç kaldığım, susuz kaldığım, işkence gördüğüm yıllar benim için en değerli yıllardı. O beni boğmak için üstüme gelen dalgalarla boğuşmak, onları alt etmek, geleceğe, sömürünün olmadığı bir dünyaya inanmak beni ayakta tutan tek nedendi belki de... Bugün de işkence görenler var, bugün de inançları uğruna her şeyi göze alanlar var, bu sadece Türkiye’de değil, birçok ülkede öyle. Daha henüz bir şey bitmedi, söylenecek son söz de söylenmedi.”

‘Ben İşçiyim’ işçi sınıfının mücadele tarihine ışık tutan; imkansızlıklara, engellere ve baskılara rağmen yolumuzu aydınlatan ve hatta hâlâ aydınlatacak olan bir kitap...

ZEHRA KOSOVA: SIRADAN İŞÇİ KADINA ÖVGÜ!
Tarihi değiştiren bir mücadelenin öznesidir o, hikayesini anlatarak da o tarihte kadınların da olduğunu gösterir. Yaşamı, tarihi yazan ve değiştiren başka işçi kadınlara ışık olsun!
O, Türkiye’nin ilk kadın sendikacısı. Ama o, yaşamıyla sadece bu sıfata sığdırılamayacak genişlikte bir birikim ve mücadele bırakmış bir kadın. O, komünist bir işçi kadın. Bir işçi önderi. Yaşamı boyunca tütün işçisi olarak çalışan, işçi olmanın yaşarken, yazarken, düşünürken, söylerken, eylerken ne demek olduğunu gösteren bir kadın. O, Zehra Kosova. 
Zehra Kosova'nın yaşamını daha ayrıntılı okumak isterseniz TIKLAYIN

ZEHRA KOSOVA YAŞAMINI ANLATIYOR

“Hayatta ne menfaat düşündüm ne bir şey. Nasıl bir insan bir insana aşık olursa ben de öyle aşık oldum partiye, mücadeleye. Hayatım boyunca bir gün denizin durulacağını, fırtınanın dineceğini, benim gibi milyonlarca insanın sakin ve rahat bir hayata ulaşacağını düşündüm. İnsanların ezilmeyeceği, sömürülmeyeceği bir dünyanın özlemi ile yaşadım” sözleriyle özetliyor Zehra Kosova yaşamını.