GÜNÜN DİKKATİ: LGBTİ+’lar iş hayatlarında cinsel kimliklerini gizlemek zorunda kalıyor
‘Türkiye’de Özel Sektör ve Kamu Çalışanı LGBTİ+’ların Durumu 2019 Araştırması’na göre, özel sektörde çalışan LGBTİ+’ların yüzde 17.36’sı, kamuda çalışanların yüzde 4.39’a cinsel kimliğini açıklıyor.

Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Merkezi ve Kaos GL tarafından bu yıl beşincisi gerçekleştirilen “Türkiye'de Özel Sektör ve Kamu Çalışanı GBTİ+'ların Durumu 2019 Araştırması” sonuçları açıklandı. 1000 katılımcıyla gerçekleştirilen araştırmaya göre, LGBTİ+’lar iş hayatında cinsel kimliklerini gizlemek zorunda kalıyorlar. Araştırma sonuçlarına göre özel sektörde çalışan LGBTİ+’ların yüzde 17.36’sı işyerlerinde cinsel kimliğini tamamen açık edebilirken, bu oran kamuda yüzde 4.39’a düşüyor.

LGBTİ+’LAR ÖZEL SEKTÖRDE DE KAMUDA DA CİNSEL KİMLİĞİNİ AÇIK EDEMİYOR

“Türkiye’de Özel Sektör ve Kamu Çalışanı LGBTİ+’ların Durumu 2019 Araştırması” sonuçlarına göre, araştırma katılımcılarından kamuda çalışan 228 kişiden 130’u cinsiyet kimliğini ‘erkek’, 77’si ‘kadın’, 5’i ‘trans erkek’, 3’ü ‘trans kadın’, 13’ü ‘diğer’ olarak tanımlarken, 115’i cinsel yönelimini ‘gey’, 36’sı ‘lezbiyen’, 53’ü ‘biseksüel’, 7’si ‘heteroseksüel’, 17’si ise ‘diğer’ olarak belirtiyor. İş yerinde cinsel kimliğini gizlemek durumunda kalmayan çalışan oranı ise yüzde 4.39. Yine aynı şekilde araştırmaya katılan katılımcılardan özel sektörde çalışan 772 kişiden 478’i cinsiyet kimliğini ‘erkek’, 212’si ‘kadın’, 24’ü ‘trans erkek’, 15’i ‘trans kadın’, 5’i ‘trans’, 38’i ‘diğer’ olarak tanımlarken, 440’ı cinsel yönelimini ‘gey’, 102’si ‘lezbiyen’, 159’u ‘biseksüel’, 33’ü ‘heteroseksüel’ ve 38’i ‘diğer’ olarak belirtiyor. İş yerinde tamamen açık olduğunu söyleyen çalışan oranı ise yüzde 17.36.

AYRIMCILIĞA MARUZ KALMAMAK İÇİN CİNSEL KİMLİKLERİNİ GİZLİYORLAR

Araştırmada kamu ve özel sektörde katılımcıların maruz kaldığı ayrımcılık deneyimlerine de yer verildi. Katılımcılara ‘İşyerinizde bizzat kendinize yönelik cinsel kimlik ayrımcılığı veya nefret suçu vakalarıyla karşılaştınız mı?’ sorusuna özel sektör çalışanı toplam 772 kişiden 59’u, yani katılımcıların yüzde 7.64’ü, cinsiyet kimliği/ cinsel yönelim/ interseks durumu nedeniyle işyerinde ayrımcılığa maruz kaldığını; 209 kişi (yüzde 27.07) ise “ayrımcılığa maruz kalmamak için cinsel kimliğini gizlediğini” bildirdi. Katılımcılardan 118 kişi (yüzde 15.28) ise ayrımcılıkla karşılaşmamasının nedenini cinsiyet kimliği/ cinsel yönelimi/ interseks durumunun belli olmamasına bağlıyor.
Aynı soruya kamu çalışanı toplam 228 kişiden 27’si “Evet, karşılaştım” şeklinde yanıt verdi. Bununla birlikte yüzde 41.23 (94 kişi) oranında katılımcı ayrımcılık ile karşılaşmadığını belirtirken, bunu cinsiyet kimliği/cinsel yönelimi/interseks durumunu gizlemesine bağladı. Katılımcıların yüzde 20.18’i (46 kişi) ise ayrımcılık ile karşılaşmadığını belirterek buna neden olarak cinsiyet kimliği/cinsel yönelimi/interseks durumunun belli olmamasını gösterdi. Sadece yüzde 26.75 (61 kişi) oranında katılımcı bu soruya “karşılaşmadım” yanıtını verdi.

LGBTİ+ HAKLARINA DUYARLILIK KONUSUNDA SİVİL TOPLUM ALANI ÖNDE!

Özel sektörde çalışan katılımcıların “LGBTİ+ haklarına duyarlılık konusunda”çalıştığı işyerine verdiği notlara göre, duyarlılık anlamında sivil toplum sektöründeki işyerlerinin 2.78 ortalama ile en yüksek puanı aldı. Enerji sektöründeki işyerleri ise 0.95 ortalama puanla en düşük puanın verildiği sektör oldu.

TOPLUMSAL FARKINDALIK KAMPANYALARI YAPILMALI
Araştırma kapsamında işyerlerinde LGBTİ+ çalışanlara dönük ayrımcılığa karşı alınması gereken önlemlere de yer verildi.Özel sektör için alınması gerekenilk önlem “toplumsal farkındalık kampanyaları”olurken, ikinci seçenek olarak “ulusal mevzuatta ayrımcılık yasağı”nın önemli olduğu vurgusu yapıldı. Kamuda ise ilk sırayı “ulusal mevzuatta ayrımcılık yasağı” ve “hükümetin sorumluluk ve liderlik üstlenmesi” alırken, üçüncü sırayı ise “toplumsal farkındalık kampanyaları” vurgusu aldı.

Kamu ve özel sektör raporlarına aşağıdaki linklerden ulaşabilirsinin

KAMU RAPORU
ÖZEL SEKTÖR RAPORU


İlgili haberler
LGBTİ bireyler için ayrı cezaevi: Tecrit içinde te...

LGBTİ bireylere dönük nefret ve şiddet politikaları göz önüne alındığında ayrı bir cezaevi uygulamas...

GÜNÜN DİKKATİ: LGBTİ+'ların sıklıkla karşılaştığı...

LGBTİ+'lar karşılarındaki tüm engellere rağmen kimlik mücadelelerinden vazgeçmiyor! Peki o engeller...

GÜNÜN KİTABI: Erkek Şiddetinden Kaçarken... Türkiy...

Ercüment Akdeniz yazdı: ‘Emek ile yoğrulmuş kitap Türkiye’nin sığınma rejiminde kadınların ve LGBTİ+...