Alice Salomon, Albert Salomon'un ve eşi Anna'nın sekiz çocuğundan biriydi. Otobiyografisinde, annesinin ona Kraliçe Victoria'nın çocuklarından biri olan, kadın sorunlarıyla ilgilenen, kız çocuklarının eğitimi için çaba harcayan, hasta, yoksul ve zihinsel engellileri desteklemek için yardım grupları kuran Hessen Büyük Düşesi Alice'in adını verdiğini yazdı.
Salomon, orta tabaka bir ailede yetişti. O sırada kız çocuklarının okuyabileceği kadar okuduktan sonra mutsuz şekilde 'ev kızlığı'yla yetinmek zorunda kaldı.
21 YAŞINDA YENİDEN DOĞUŞ
Varlıklı ailelerden gelen birçok kız gibi, öğretmen olmak istemesine rağmen buna izin verilmedi. Bu "acılı dönemi" 1893'te sona erdi:
Alice Salomon daha sonra hayatının 21 yaşında başladığını söyledi. Jeanette Schwerin tarafından kurulan kız ve kadınlara toplumsal yardım gruplarına üye oldu.
Kısa süre sonra Schwerin'in sağ kolu oldu, ölümünden sonra da grupların sorumluluğunu üstlendi.
1900 yılında Bund Deutscher Frauenvereine'e (Alman Kadın Dernekleri Birliği) katıldı, daha sonra başkan yardımcısı seçildi ve 1920 yılına kadar bu görevde kaldı. Frauenbund ile işbirliği içinde, çocukların ihmalini önlemek için yoksul, " terk edilmiş", bekar anneler ve bunalmış durumdaki evli anneler için maddi ve psikolojik destek kampanyası yürüttü.
1902'den 1906'ya kadar, lise diploması olmamasına rağmen, Berlin'deki Friedrich Wilhelms Üniversitesi'nde ekonomi, tarih ve felsefe okudu.
ÜCRET EŞİTSİZLİĞİNE DİKKAT ÇEKMEYE ÇALIŞTI
Yayınları üniversiteye gidebilmesinde yeterli kabul edildi. Doktorasını 1906'da felsefe alanında yaptı. Tezini kadın ve erkeklerin ücret eşitsizliğinin nedenleri üzerine yazdı. 15 Ekim 1908'de Berlin-Schöneberg'de ilk dinlerüstü Sosyal Kadın Okulunu kurdu. Bu okul, 1932'den itibaren Alice Salomon Okulu, 1991'den itibaren Berlin Alice Salomon Üniversitesi olarak adlandırıldı. Kadın hareketine bağlı olarak eğitim kurumu için çok sayıda makalesiyle kampanya yürüttü. Okulu, kadınların, kadın hareketinin kendileri için kazandığı haklardan faydalanmak için yetiştirildiği bir "modern eğitim" yeriydi. Kadınlar için sosyal eğitim “sadece bilgi verme meselesi değil, vicdan geliştirme, karakter özelliklerini koruma meselesi” idi. Özel eğitim kurumunun başarısı çok büyüktü ve müfredatıyla çok sayıda benzer girişime öncülük etti. Artan öğrenci sayısı, Birinci Dünya Savaşı'nın başlamasından hemen önce tamamlanan kendi okul binalarına sahip olmayı gerekli kıldı.
AMACI KADINLARIN KENDİLERİNİ MESLEKİ AÇIDAN GELİŞTİRMELERİ OLDU
1909'da Uluslararası Kadın Birliği sekreteri oldu. 1914'te Yahudilikten Hristiyan inancına geçti. 1917'de Salomon, kurduğu, 1919'da sayıları on altıya erişen sosyal kadın okulları birliğinin başkanlığına getirildi. 1920'de, Musevi kökenli adı nedeniyle birliğin tepki çekmesine neden olacağı için başkanlıktan uzaklaştırıldı. Bunun üzerine yürütme kurulundan da istifa etti. Beş yıl sonra Toplumsal ve Pedagojik Kadın Çalışması için Alman Akademisi'ni kurdu. Amacı sosyal mesleklerde çalışan kadınların kendilerini mesleki açıdan geliştirmesine olanak sunmaktı.
1928 sonbaharında Kadın Akademisi, ailenin varlığı ve sarsılması üzerine kendi kapsamlı araştırma projesini başlattı. 1930-1933 yılları arasında Alice Salomon ve Gertrud Bäumer başkanlığında bu konuda on üç monograf yayınlandı. Araştırma çok sayıda özgün malzeme içeriyordu: “Bir yandan, ailelerin enflasyon, depresyon ve işsizlik karşısında hayatta kalmayı nasıl başardığına, nasıl işlediklerine, ev ekonomisinin nasıl sağlandığına, nasıl neşelerini koruyup şenlikleri, önemli günleri kutlayabildiklerine ve çocuklarının geleceği hakkında endişelerine yer verilirken diğer yandan da donukluğun, monotonluğun, siyasal görüş darlığının sosyal ve ekonomik olarak dar ve elverişsiz koşullar altında nasıl ortaya çıkabileceği"ni göstermekteydi. 1929 yılında Salomon, uzun yıllar başkanlık ettiği Uluslararası Sosyal Hizmet Okulları Birliği'ni kurdu. 1932'de Alice Salomon kariyerinin zirvesindeydi. 60. yaş gününde Prusya Devlet Bakanlığı'ndan Gümüş Devlet Madalyası aldı ve Berlin Üniversitesi ona fahri doktor ünvanını verdi.
SAVAŞA KARŞI AÇIKTAN TAVIR ALDI
1933'te Nasyonal Sosyalistler, uluslararası alanda tanınan sosyal hizmet öncüsü olan Salomon'u tüm kamu görevlilerinden uzaklaştırdılar. Dört yıl sonra, 65 yaşındayken, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki bir konferans turundan döndükten kısa bir süre sonra, Gestapo tarafından sorgulandıktan sonra göç etmek zorunda kaldı. Yahudi kökenleri, Hristiyan hümanist fikirleri, çoğulcu mesleki çalışmaları savunmak, savaşa açıktan tavır alması, uluslararası ilişkileri nedeniyle Nazilerin hedefi olup tutuklanacağı kesindi. 18 Haziran 1937'de Almanya'dan ayrıldı. O zamana kadar Yahudi göçmenler için kurulmuş bir yardım komitesinde çalışmıştı. İngiltere üzerinden Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etti ve New York'ta yaşadı. 1939'da Alman vatandaşlığı ve iki doktorası iptal edildi. 1944'te Amerikan vatandaşlığına geçti. Bir yıl sonra Uluslararası Kadın Federasyonu ve Uluslararası Sosyal Hizmet Okulları Derneği onursal başkanı oldu. Alice Salomon mesleki kariyerine yeni ülkesinde devam edemedi. Başvuruları tüm çabasına karşı sonuçsuz kaldı. 30 Ağustos 1948'de New York'ta öldü. Eserleri ölümünden çok sonra ilkin ABD'de sonra da Almanya'da hak ettiği değeri kazandı.
İlgili haberler
GÜNÜN BELLEĞİ: Artyuşina Kadın Komünü
Yüzyılların getirdiği alışkanlıklarla toplumsal yapıların değişimi o kadar kolay olmuyor. Sovyet Rus...
GÜNÜN KADINI: Malala Yousafzai
Küçük yaşına rağmen büyük bir cesaret örneği Malala Yousafzai’nin yaşamı ve mücadelesi. O Pakistan’d...
GÜNÜN BELLEĞİ: Antifaşist direnişlerde kadınlar
Çünkü insan için kendisini özgür hissetmek ve mahrum edildiği haklar uğruna mücadele etmek bir ihtiy...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.