günün belleği
Bundan tam 118 yıl önce Zetkin’in, Marx’ın ölümünün 20. yılında kaleme aldığı ‘Kadınlar Karl Marx’a ne borçludur’ yazısı hala güncelliğini koruyor.
Karl Marx'ın büyük kızı Jenny Caroline Longuet-Marx 11 Ocak 1883'te öldü. Ölümünün ardından Engels'in kaleme aldığı bu yazı Der Sozialdemokrat dergisinin 4. sayısında 18 ocak 1883'te yayımlandı.
Sovyetler Birliği’nde matematiksel mantık araştırmalarının yenilenmesi ve Karl Marx’ın matematik eserlerini yayınlama ve düzenleme çabaları ile bilinen Sofya Aleksandrovna Yanovskaya ile tanışın...
24 Ekim 1975’te İzlanda’da hayat normal seyrinde akmayı bıraktı. Çünkü o gün ülkenin yarısını oluşturan kadınlar ellerini ne evlerinde ne de işyerlerinde bir şeye sürmediler.
Evet, yasaklar çok ancak yasaklara karşı hakları için mücadele edenler de çok! İşte yasağa rağmen 15 ay süren bir maden grevi hikayesi...
Yeni Zelanda, 19 Eylül 1893’te, tüm kadınlara parlamento seçimlerinde oy kullanma hakkını veren ilk ülke oldu.
Belçikalı öğretmen, kadın hakları savunucusu Marie Popelin 16 Eylül 1846’da doğdu, 5 Haziran 1913’te öldü. Avukat olabilmek için verdiği hukuki ve politik mücadelesi ‘Popelin Olayı’ olarak bilinir.
Margaret Higgins Sanger; Amerikalı doğum kontrolü savunucusu, cinsel eğitimci, yazar, hemşire ve Amerikan Doğum Kontrolü Birliği’nin kurucusu.
Fransız bilim tarihçisi, mineralog, filozof Hélène Metzger (Bruhl), 26 Ağustos 1889’da Paris’te doğdu. Mart 1944’te Auschwitz Toplama Kampına sürüldü. Yolda veya kampta öldü.
Elfriede Tygör ve Charlotte Eisenblätter 25 Ağustos 1944’te idam edildi. İdama mahkum edileceklerini bile bile Rote Kapelle direniş örgütünde broşür basımı, dağıtımı, kuryelik yaptılar.
Fleck Grevi kadınların müthiş baskılara karşı kazanımlarla sonlandırdığı bir grevdi… Tarihin ‘hak verilmez, alınır’ dedirten işçi kadın grevlerinden Fleck Grevini hatırlayalım mı?
Eğitimci, sosyal hizmet uzmanı ve yazar Gertrud Staewen, hayatı boyunca ötekileştirilen haklarından mahrum bırakılanlar için çaba harcadı.
23 yaşında gencecik bir kadınken düşman hattının gerisine paraşütle inen Hannah Senesh 17 Temmuz 1921’de doğdu, 7 Kasım 1944’te idam edildi.
Transların yıllara varan mücadelesi ve tepkisi sonucu 18 Haziran 2018 yılında Dünya Sağlık Örgütü, Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması rehberinde transları ‘akıl hastası’ sayan maddeyi çıkardı.
‘İnsan haklarının cinsiyeti yoktur!’ sözüyle tanınan, Alman kadın hareketi öncüllerinden, savaş karşıtı Hedwig Dohm, 20 Eylül 1831'de doğdu, 1 Haziran 1919'da öldü.
Alman kadın hareketinin liberal sosyal reformcularından, sosyal hizmetin bilim olarak kabullenilmesinin öncülerinden, pasifist, faşizm karşıtı Alice Salomon…
Amerikalı bir sendikacı ve kadın hakları savunucusu olan Rose Schneiderman, işçi kadınların ekmek ve gül mücadelesi içinde tarihteki yerini aldı.
Kendini işçi sınıfına adayan ve Viyana İşçi Odası kadın bölümü kurucusu olan Käthe Leichter, 1942 yılının 17 Mart’ında Naziler tarafından gaz odasında katledildi.
Mathilde Jacop, Rosa Luxemburg’un mektuplarını, el yazmalarını cezaevinden kaçırarak bugüne ulaşmasını sağlamanın yanı sıra öldüğünde cesedini de teşhis etti.
Valentina Vladimirovna Tereshkova Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliğinin (SSCB) bayrağı altında uzaya çıkan ve dünyanın ilk kadın astronotu ünvanını kazanmış olan kozmonottur.
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.