HPV aşısı ücretsiz olmadığında neler mi yaşıyoruz?
Yanlış bilgi, ücretli olması, testlerin anonim yapılmaması kadınların HPV aşısı olmasının da önüne geçiyor, kaygı da yaratıyor.

ODTÜ’de özellikle son dönemde HPV ve HPV aşısının daha sık bir şekilde tartışıldığını gözlemliyorum. Aşının oldukça pahalı olması ve devlet tarafından karşılanmaması elbette tartışmaların ana noktalarından birini oluşturuyor. Tartıştığımız kadarıyla bizim hayatımıza etkisi ise aslında bizler için ölümcül olabilecek bir hastalığın devlet eliyle önlenmemesiydi.

Konuştuğum kadınlardan bir kısmı düzenli olarak Smear testine gitmeye çalışıyor ve aşı için para biriktirmeye çabalıyor. Ancak ekonomik krizin ve dolar kurunun artışının tuzu biberi olduğu yoksulluk, bu arkadaşların kendi temel ihtiyaçlarını karşılamakta dahi zorlandığı ya da bazı ihtiyaçlarından kıstığı bir durum yaratıyor. Hal böyle iken para biriktirmekte zorlanıyorlar, gönüllü eczacıların oluşturduğu aşı burslarına başvurmaya çalışıyorlar.

Virüsle nasıl karşılaştıklarına dair ise hikayeler birbirine oldukça benziyor. Konuştuğum kadınların bir kısmı birlikte olduğu erkeklerin onlara durumu anlatmaması ya da yalan söylemesiyle enfekte olmuş. Kadınlar belirtileri fark ettiğinde ya da birlikte olduktan kısa süre sonra erkeklerin “Ya grip gibi bir şey takma kafana” ya da “Daha hastaneye gitmedim ama bir şey yoktur” gibi söylemleriyle karşılaşmış. Bazı durumlarda bu kişiler kadınlara psikolojik şiddet uygulamış ve kadınları yalnızlaştırmaya çalışmış, kadınların hali hazırda içinde bulundukları karamsar durumu daha da pekiştirmiş. Kadınlar ise kendileri için tehlikeli olan bir virüsün bu şekilde önemsiz bir şeymiş gibi anlatılmasına, bunun üzerinden kendilerine yalan söylenmesine ve maruz kaldıkları şiddete karşı oldukça öfkelilerdi. Öfkelerinde de haklılar.

‘TESTE GİDERSEM AİLEM ÖĞRENİR Mİ?’ KAYGISI BÜYÜK

Kadınların endişeleri enfekte olmakla bitmiyor. Birçok kadının kafasında şu soru var: “Teste gidersem, aşı olursam ya da hastaneye bu sebeple gidersem ailem bunu öğrenir mi?” Gittikçe muhafazakarlaştırılan toplum ve tek eşli ataerkil ailenin kadınların üzerindeki baskısı kadınların kendi sağlıklarından endişe ederken bir yandan da aileden gelebilecek herhangi bir şiddete yönelik de oldukça fazlaca endişe duymasına sebep oluyor.

Bu yüzden enfekte olmuş ya da olmamış birçok kadın aşı ve tedavi için kendi kaynaklarını yaratmaya çalışıyor ve ne yazık ki bunun maddi ve psikolojik yükü altında ezilmeye başlıyorlar. Ancak kadınlar, bu maddi ve psikolojik yükü yırtabilmenin yolunu yine dayanışma ile buluyor. Aşı ve tedavi masrafları için arkadaşlarıyla dayanışıyor. Bu zorlu süreci yine yanlarındaki kadınlarla aşabiliyorlar. Bundan sonra ise bu dayanışmayı ücretsiz HPV aşısı için büyütmenin zamanı gelmiş gibi görünüyor.


 ‘Öfkeliyim çünkü hakkımız olan bir aşı için para biriktirmem gerekiyor’
Dora // ODTÜ

Merhaba,

Arkadaşlarımla sıkça tartıştığımız, ücretsiz olmasını devamlı talep ettiğimiz HPV aşısının önemini bu yaz yaşadığım can sıkıcı bir olayla daha da hissettim. ODTÜ’de okuyan bir öğrenci olarak bu konuda görece daha şanslıyız çünkü smear ve HIV testlerini okulda bulunan sağlık merkezinde anonim olarak yaptırabiliyoruz. Ancak HPV testine erişim sağlayamıyoruz. Sağlık merkezi bu noktada başka kurumlara yönlendiriyor ve buralarda testler maalesef anonim olarak uygulanmıyor.

Aynı zamanda, yaşadığım olayın tatsız olmasının sebeplerinden biri, HPV testinin olmamasının dışında, okuldaki sağlık merkezindeki personelin yaptığı rutin kontrollerde gelen bireylere karşı tutumu. Zaten gergin bir şekilde gittiğim kontrolde, karşımdaki hekimden bir şekilde azar işitince doğal olarak gerginliğim daha da arttı. Sonuç olarak, okulda bir şekilde smear ve HIV testlerini oldum ancak anonim kalmayacağını bildiğim ve cinsel hayatım konusunda nutuk atılmasını duymaya hazır olmadığım için HPV testi olamadım. Ben de, bu olaydan sonra aşı için para biriktirmeyi kafama koydum. Görece açık fikirli olarak düşündüğüm ailemden HPV aşısı için destek olup olmayacaklarını sorduğumda, cinsel olarak aktif olamayacağımı/olmamam gerektiğini düşündüklerini ve HPV aşısının sadece cinsel olarak aktif bir hayata sahip insanlara gerekli olduğunu düşündüklerini fark ettiğimde bu çabamdan vazgeçtim.

‘AŞI İÇİN PARA BİRİKTİRİYORUM’

Şu an, her ay bir şekilde arttırdığım parayla aşı olmak için bir şekilde para biriktirmeye çalışıyorum. Öfkeliyim, çünkü sağlık sistemi içinde karşımdaki hekim tarafından yargılanıyorum. Öfkeliyim, çünkü ailem toplumun çoğunluğu gibi açık fikirli görünse de konu cinsellik olunca gayet muhafazakâr davranıyor ve toplumda cinsel sağlık eğitimi yetersiz olduğu için bu alana dair yanlış bilgi sahibi. Öfkeliyim, çünkü her ay zaten zar zor geçiniyorken bir yandan ücretsiz olmasının en temel hakkımız olduğu bir aşı için para biriktirmeye çalışıyorum.


HPV AŞISI YILDA 250 BİN KADININ HAYATINI KURTARABİLİR!
Human Papilloma Virüs (HPV), deriyi ve mukozaları enfekte eden, yaklaşık 200 farklı çeşidi olan bir virüstür. İç ve dış genital organları, anal bölgeyi, deriyi ve ağız ile boğazı etkileyebilirler. Yaygın şekilde zannedilenin aksine, hem kadınlara hem erkeklere bulaşır. Yaklaşık 15 türü “yüksek riskli” olarak bilinir çünkü kanser öncesi lezyonların ve hatta bazı kanserlerin sorumlusudurlar. Bu kanserlerden bazıları rahim ağzı kanseri, anüs kanseri, penis kanseri ve boğaz kanseridir. Başka çeşit HPV’ler ise genital siğillere yol açar. HPV dünyadaki en sık görülen cinsel yolla bulaşıcı hastalıklardan biridir. Cinsel anlamdaS aktif olan insanların yüzde 80’i, yarısından fazlası 15 ile 24 yaş arasında olmak üzere HPV tarafından enfekte edilir. Bu kişilerden yüzde 90’ı, 1-2 sene içerisinde bağışıklık sisteminin yeterliliği sayesinde kendiliğinden virüsü vücutlarından atarlar. Virüs çoğu zaman belirti göstermez, bu durumda farkında olmadan başkalarına bulaştırılabilir. Rahim ağzı kanserlerinin yüzde 99’u HPV enfeksiyonu sebebiyle oluşur. Kanser riskinizi düşürmek için düzenli bir tarama gerçekleştirmek önemlidir. HPV’nin en sık yol açtığı kanser ise rahim ağzı kanseridir.
Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre her yıl dünyada 500 bin kadına rahim ağzı kanseri tanısı konuyor ve her yıl yaklaşık 250 bin kadın rahim ağzı kanserinden ölüyor. Oysa erken teşhis veya aşıyla bu ölümlerin önüne geçebiliriz.

Fotoğraflar: Freepik

İlgili haberler
HPV halk sağlığı sorunudur, aşısı haktır

Maddi zorluklar bu denli yakamıza yapışmışken fiyatı 1800 liraya varan HPV aşısı ne yazık ki ‘lükse’...

Rahim ağzı kanserini önleyen HPV aşısı ücretsiz ol...

Binlerce insanın hayatını kurtarabilecek olan HPV aşısı, Türkiye’de ulusal aşı programında değil. Sa...

HDP: HPV aşısı ücretsiz olsun

HDP’li kadın milletvekilleri Meclise verdikleri kanun teklifinde HPV aşısının 9-12 yaş arası çocukla...