BİR KİTAP: Kağıt Ev
Kağıt Ev, kitapların önemine, bugünü ve geleceği nasıl belirlediğine, okumaya, aşka dair, akıcı, düşündürücü, sorgulayıcı bir kitap.

TÜİK’in 24 Temmuz 2023 Yaşam Kalitesi Modülü 2022 araştırma verilerine göre geçen yıl içinde her dört insandan üçü kitap okumamış. Çok satılanlardan yola çıkarsak kitap okuyan dörtte bir dilim ise çoğunlukla okumak için çerezlik kitapları tercih etmiş. Göreceli olarak yakın tarihimizde kitapların yasak olduğu zamanlarda bile okuma oranı bugünden daha yüksekti. Şimdi günümüzde kitap yasak değil fakat rağbet görmüyor. Okuma oranı az olan toplumlarda neler mi olur? Bilime, düşünceye, mantığa aykırı olaylar çoğalır. Okumayan, sorgulamayan, kitaplardan korkan bir toplum hakkını arayamayacağı gibi boynundaki prangayı da göremez.

Arjantinli yazar Carlos Maria Dominguez’in Kağıt Ev eseriyle kitap yolculuğumuz kitaplara, onların yaşantımızdaki yerine ve beraberinde belki birçok soruya yanıt aramaya. Kitap araç mı, amaç mı? “Bu kadarı da olmaz” dediğimiz toplumsal sorunları sıkça yaşamamızda, yoksullaşmamızda coğrafyamızdaki okuma oranının düşük olmasının da payı var mı? Bireysel kurtuluş mümkün mü? Paylaşılmayan bilgi… Bir yandan kitaba erişimin güçlüğü, öte yandan devasa büyüyen kişisel kütüphaneler, kitaplar içinde kaybolmalar… Arjantin ile ülkemizin ortak yaşanmışlıkları; darbelerde yasaklanan, yakılan kitaplar… Yol arkadaşımız Braver. O tam bir kitap tutkunu, belki daha ötesi bağımlısı, aşığı. Braver, kitaplarla yatar kalkar. İki katlı evinin her köşesini kitaplarla doldurur. Banyosundaki kitaplar buhardan etkilenmesin diye yıllardır soğuk suyla duş alır. Evindeki yirmi bini aşkın devasa kütüphanesinin tasnifini yapmayı planlarken evinde küçük bir yangın çıkar. Sonrası mı? Yazarda… Olağanüstü bir kurgu…

Kağıt Ev, kitapların önemine, bugünü ve geleceği nasıl belirlediğine, okumaya, aşka dair, akıcı, düşündürücü, sorgulayıcı bir kitap. Yazar okuyucuya, ‘benim’ kavramının, beraberinde kitap bile olsa doymayan sahiplenmenin, özel mülk tutkusunun nelere yol açabileceğini gösterir; onu paylaşım kavramı üzerinde düşündürür. Kitap bittikten sonra okuyucu evindeki o çok sevdiği kitaplığa bakar, acaba kitaplarımı kitaplara ulaşamayanlara açsam, kitap dostlarıyla paylaşsam mı diye düşünür.

Görsel: Nebat Bukrek/Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Bir Kitap: Nasıl Ölünür

"Hani derler ya 'Yalan dünya, her şey boş. Dünya malı dünyada kalır. Ne kadar varlıklı olursan ol, i...

Bir Kitap: Portakal Kız

Jostein Gaardner’in Portakal Kız eseriyle yolculuğumuz varoluşu, yaşamın anlamını sorgulamaya, kısac...

Bir Kitap: Bir Alman'ın Hikayesi

'Anayasaya bağlıyız dediler, kutsal kitap üzerine yemin ettiler. Sonrasında o da neymiş dediler. Vat...