Okurumuzun Sorusu:
Ekmek ve gül kardeşlerim... Ben 2 yıl, 2 aydır çalıştığım işyerinde bazen azarlanıp kötü muameleye maruz kalıyorum. Psikolojim bozuldu. Özellikle bana karşı yapılan bir davranış. Çünkü diğer erkek çalışanlara bu baskılar yok. Canımdan bezdim. İşten çıkış yapmak istiyorum. Patron “ben çıkarıp tazminat veremem kendin git işi bırak” dedi bugün bana. Tazminat ve yıllık izin haklarım var. Mahkemeye versem kimse şahitlik de yapmaz işten atılma korkusuyla. İmza atmadan işi bırakıp çıksam tazminatımı bu şartlarda alabilir miyim?İstifa eden, yani kendi isteğiyle işten ayrılan işçi kıdem tazminatı alamaz. Ancak işçi istifa etmek yerine İş Yasası’nın 24. maddesinden kaynaklanan “haklı nedenle derhal fesih hakkı”nı kullanırsa ve işyerinde 1 yılını doldurmuşsa kıdem tazminatını alabilir. Öte yandan işçinin ihbar süresi kadar önce haber vermesi de gerekmez. Altını çizelim. İşçi ister istifa etsin, ister haklı fesih yapsın; kullanmadığı yıllık izinlerinin parasını alabilir.
“Haklı nedenle derhal fesih hakkı”nı kullanabilmek için işçinin İş Yasası’nın 24. maddesinde sıralanan gerekçelerden birine ya da bunlara benzer bir gerekçeye sahip olması gerekir.
Okurlarımız şu iki yanıtımızda haklı fesih gerekçelerine ilişkin detaylı bilgilere ulaşabilir:
- HAKLI FESİH YAPAN İŞÇİ TAZMİNAT ALABİLİR
- HAKLI FESİHTE GEREKÇE ÇOK ÖNEMLİ
Gelelim okurumuzun durumuna. Okurumuz azarlanmakta, kötü muameleye maruz kalmakta ve kadın olduğu için ayrımcılığa uğramaktadır. Dolayısıyla okurumuzun birden çok haklı fesih gerekçesi vardır. Peki okurumuz bu gerekçelere dayanarak haklı fesih yaparsa ve buna rağmen işveren okurumuza tazminatını ve diğer yasal haklarını ödemezse ne olacak? Bu durumda okurumuzun önce arabulucuya gitmesi, anlaşma olmazsa dava açması gerekecek. Bununla birlikte okurumuzun haklı fesih gerekçesini ispatlaması da gerekecek. Ancak okurumuz “kimse şahitlik yapmaz” demiş.
Aslında işçinin haklı fesih gerekçesini ispatlaması için ille de şahit göstermesi zorunlu değil. Ancak kötü muamele, ayrımcılık ve benzeri hallerde şahit göstermeden gerekçeyi ispat etmek çok kolay olmayabilir. Bu nedenle okurumuzun şahit olmadan da kolayca ispatlanabilecek farklı haklı fesih gerekçelerinin (örneğin ücretin geç ödenmesi, fazla mesailerin ödenmemesi, sigorta priminin düşük gösterilmesi vb.) olup olmadığını araştırmasında yarar var.
Sonuç olarak okurumuz en kısa sürede bir avukatla görüşüp hukuki destek almalı, farklı haklı fesih gerekçeleri olup olmadığını netleştirmeli ve haklı fesih yoluna gidecekse, haklı fesih dilekçesini avukatı ile birlikte hazırlamalıdır.
İlgili haberler
Angaryacı ve cinsiyetçi patrona yanıt haklı fesih...
Görevi olmadığı halde kadın işi olarak görülen yemek, temizlik gibi işleri yapmaya zorlanan, fazla m...
İstifa etmek yerine haklı fesih yapılabilir
Hamilelik nedeniyle yıldırma politikasına uğrayan işçi istifa etmek yerine haklı fesih yapabilir.
İşverenin kreş yükümlülüğünü yerine getirmemesi ha...
150’den fazla kadın işçi çalıştıran ve kreş kurmakla yükümlü olan işverenin bu yükümlülüğünü yerine...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.