Okurumuzun Sorusu:
Merhaba. Ben emeklilik günümü doldurdum. Şu anda emekli olmam gerekiyordu. Şu an fazladan çalışıyorum. Hizmet dökümüne baktığımda K harfleri çıkıyor. Ne zaman emekli olabilirim. Bir de emekli olduktan sonra işverenden para talep edebilir miyim?
İşçi, emeklilik koşullarının tümünü sağladıktan sonra emekli olabilir. 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanların emekli olabilmesi için hem yaş, hem prim, hem sigortalılık süresi koşullarının sağlanmış olması gerekir. 8 Eylül 1999 ve sonrasında sigorta girişi olanların ise yaş ve prim koşulunu sağlamış olması gerekiyor.
Okurumuz “emeklilik günümü doldurdum” demiş. Ancak yukarıda da belirttiğim üzere okurumuzun emekliliğe hak kazanması için diğer koşulları da yerine getirmiş olması gerekiyor. Dolayısıyla okurumuzun herhangi bir adım atmadan önce tüm koşulları sağlayıp sağlamadığını kontrol etmesinde yarar var.
Okurumuz tüm koşulları sağlamışsa istediği zaman emekli olabilir. Ancak bir şartla! Başvuru şartıyla! Çünkü emekli aylığı kendiliğinden bağlanmaz. Emeklilik koşullarının tümünü sağlayan işçinin emekli olup, emekli aylığı alabilmesi için SGK’ya başvurması gerekir.
Okurumuz “işverenden para talep edebilir miyim” diye de sormuş. Okurumuz işyerinde 1 yılını doldurmuşsa kıdem tazminatını talep edebilir. Öte yandan okurumuz hak kazandığı ancak kullanmadığı yıllık izinlerinin ücretlerini de isteyebilir. Bunların yanı sıra okurumuz hak kazandığı ancak ödenmeyen ücret, fazla mesai, tatil günü çalışması gibi tüm yasal haklarını da talep edebilir. İşveren bu hakları ödemezse, okurumuz önce arabulucuya giderek, anlaşma olmadığı takdirde de dava yoluyla haklarını tahsil edebilir.
Emeklilik nedeniyle işten ayrılıp haklarını talep edecek işçilerin dikkat etmesi gerekenler ve örnek dilekçe bu yanıtımızda mevcut: TIKLAYIN
Son olarak gelelim “K” harfine. “K” harfi “kontrollü işyeri” anlamına gelmektedir. SGK kağıt üzerinde yapılan sahte sigortalılıkları tespit etmek için işyerlerine kodlar verebilmektedir. Bir işyerine “K” kodu verilmişse o işyeri ile ilgili olarak SGK tarafından denetim yapılır. Denetim sonuçlanıncaya kadar o işyeri, işçileri adına sigorta primi yatıramaz. Denetim neticesinde sahtelik tespit edilmezse işler düzelir. Ancak denetim neticesinde işyerinin kağıt üzerinde sahte sigortalılık yaptığı tespit edilirse işyerine “S” kodu verilir ve işyeri “sahte işyeri” sayılır. Bu işyerinde gözüken işçilerin sigortalılıkları sona erdirilir.
Sonuç olarak okurumuzun sıkıntı yaşamaması adına işyerinde ilgili denetim yapılıp sorun çözülünceye kadar beklemesinde yarar var. Altını çizelim. Okurumuz işyerinde fiilen çalıştığını ispat ettiği sürece emeklilik hakkını alabilir. Ancak eğer fiili çalışma olmadığı halde sahte sigortalılık yapılmışsa bu işyerindeki primler iptal edilir.
İlgili haberler
Emeklilikte yaşa ve AKP’ye takılan kadınlar
Türkiye’de bugün 50’li yaşlardaki birçok kadın emeklilik için gereken yaşı doldursa bile primleri ek...
Kadın işçilerin emeklilik koşulları
Kadın işçilerin emeklilik koşulları, sigorta başlangıç tarihine göre değişir. Kadın işçilerin emekli...
Engellilerde erken emeklilik için en az yüzde 40 e...
Engelli işçinin daha erken emekli olabilmesi için en az yüzde 40 oranında raporunun olması gerekir.
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.